Adet Gecikmesi Neden Olur? Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur?
Adet Gecikmesi Neden Olur? Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur?

Adet gecikmesi nedenleri konusunu bir çok kadın araştırmakta ve sorunlarına bir çözüm aramakta, kaç gün adet gecikmesi normal diye kafalarında soru işaretleri oluşmakta. Makalemizde adet gecikmesi nedenleri nelerdir? Sorusuna detaylı yanıtlar bulabilirsiniz.

Ergenlik dönemine giriş yapan her kız çocuğu menopoza girene kadar her ay düzenli şekilde adet olarak üreme fonksiyonlarını yerine getirir. Sağlıklı kadınlar her ay düzenli periyotlar halinde menopoza kadar adet kanaması görmektedir.

Kaç Gün Adet Gecikmesi Normal

Adet gecikmesi bir haftadan daha uzun sürüyorsa normal kabul edilmez. Ancak bir haftaya kadar olan gecikmeler normal kabul edilmektedir. Adet dönemi bir hafta veya daha fazla geciktiğinde kadın korunmasız şekilde cinsel ilişki yaşıyorsa ilk akla gelen hamilelik olur. Bunun yanında adet kanamasına engel olan hormonel durumlardan söz konusu olabilmektedir.

Adet gecikmesi sorunu ilk defa adet görmeye başlayan genç kızlar ve menopoza girmek üzere olan kadınlarda normal kabul edilir. Fakat bu iki dönem arasında kalan zamanlarda adet gecikmesi yaşanıyorsa kesinlikle sorunun bulunarak tedavi edilmesi gerekmektedir.

Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur?

Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur?
Resim Kaynak

İlk defa adet görmeye başlayanlarda birkaç yıl hormonların tam olarak yerine oturmamasından kaynaklanan gecikmeler yada adet düzensizliği söz konusu olabilir. Menopoz sıklıkla ortalama 45-55 yaş aralığında başlamaktadır. Vücut geçiş dönemini tamamlamadan yeni sisteme adapte olması esnasında bazı düzensizlikler olabilir.

Sağlıklı bir kadının adet dönemleri 21 ile 35 gün aralığında olması gerekmekte olup, sağlıklı kadınlar her ayın belli zamanlarında adet kanaması yaşarlar. Adet gecikmesi ise sürekli olarak değişen ve ileri tarihli adet kanamalarının başlaması anlamına gelir. Bir yıl içinde bir yada iki defa adet gecikmesi normaldir. Ancak daha fazla adet gecikmesi istenmemektedir. Çünkü daha fazla gecikmeler bir sıkıntının habercisi olmaktadır.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Gecikmesi Neden Olur?
Resim Kaynak

Adet gecikmesi nedenleri birçok etkene bağlı olarak karşımıza çıkabilmektedir. Aşağıda en sık karşılaşılan adet gecikmesi nedenlerini sıraladık.

Gebelik

Sağlıklı ve düzenli cinsel hayatları bulunan kadınların, korunmasız olarak cinsel ilişki yaşadıkları durumlarda, adet gecikmesi yaşadıklarında ilk olarak gebelik akıllara gelmektedir. Çünkü düzenli bir cinsel yaşamları olan kadınların gebe kalmaları çok kolaydır. Sıklıkla adet gecikmesi bir hafta ve daha fazla olduğunda eczaneden kolaylıkla temin edilebilecek idrarda gebelik testi (Beta-Hcg) alınarak evde uygulanabilir. Çıkan sonuca göre bir hafta sonra tekrarlanabilir yada kanda gebelik testi için sağlık kuruluşuna başvurulabilir.

Stres Faktörü

Günümüzde stres bütün hastalıkları peşinden getirmektedir. Adet gecikmesi nedenleri arasında da stres kendine yer bulmakta. Çünkü yaşanan stres hormon dengelerini olumsuz etkileyerek gecikmelere neden olabilir. Adet kanaması yumurtlama olması sonucunda oluşan ve yumurtlamada hormonların düzenli olmasından kaynaklanan bir durum olduğundan, stresten kaynaklı hormon bozulmaları rahatlıkla adet gecikmesi nedeni olabilir.

Yaşanılan ağır derecede stresler adet gecikmelerine, ani ve aşırı kilo alımı yada kayıplarına neden olabilmektedir. Adet gecikmesinin nedeni eğer stres kaynaklıysa kişi gevşeme hareketlerinden faydalanabilir, hayat tarzında değişiklik yapabilir ve beslenmesini sağlıklı şekilde düzenleyebilir.

Zayıf Olmak

Kadınların hormon dengesi için olması gereken kiloların çok üzerinde yada çok altında olmaması gerekmekte. Bu nedenle anaroksiya yada bulimia gibi yeme bozukları olan kadınların adet gecikmeleri ve düzensizlikleri olabilmektedir. Sadece kadınlar değil erkeklerde sağlıklı bir yaşam sürmek için ideal kilolarına özen göstermeleri gerekmektedir. Olması gereken kilonun %10’un altına düşerse kadınlarda kilo hormon dengelerini olumsuz etkileyerek yumurtlama sorunlarına neden olabilir. Adet gecikmesi bu tip durumlardan kaynaklanıyorsa normal kiloya kavuşmak adetleri düzene sokarak tedavi etmiş olur.

Aşırı Kilolu Olmak

Az önce ele aldığımız aşırı zayıflık nasıl adet gecikmelerine ve düzensizliklerine neden olabiliyorsa, aşırı kilolu olmakta hormonları olumsuz etkileyerek aynı etkiyi yaratmaktadırlar. Aşırı kiloya sahip, obez olan kadınların adet kanamalarının düzenli şekilde gerçekleşmesi beklenmez. Bu gibi durumlarda uzmanlardan yardım alarak, ideal kiloya gelinmesi adet gecikmesi ve düzensizliği sorununu da ortadan kaldıracaktır.

Polikistik over sendromu (PCOS)

Polikistik over sendromu durumu yumurtalıklarda çok sayıda kistin meydana gelmesi durumudur. Ayrıca kadın vücudunun erkek vücuduna göre daha çok androjen salgılaması gerçekleşir. Hormonların bu şekilde düzensiz olmasından kaynaklanan yumurtalıklarda kist meydana gelir. Oluşan kistler yumurtlamayı tamamen kesebilir veya düzensizleştirebilir. Böylece doğal bir dengede gitmesi gereken döngü bozulur. Adet gecikmesinin sebebi poliksitik over sendromu ise tedavinin en önemli noktası polikistik over sendromunun semptomlarını azaltmaktır. Tedavi esnasında doktor doğum kontrol hapları reçete edebilir.

Doğum Kontrol Yöntemleri

İstenmeyen gebelikleri engellemek için kullanılan doğum kontrol haplarının içerisinde olan progesteron ve östrojen hormonları yumurtalıkların görevlerini engellemektedir. Uzun dönem kullanılan doğum kontrol hapları adet düzenini değiştirmektedir. Hap kesildikten ortalama 6 ay sonra adetler tekrar düzene girmeye başlar. Bu nedenle doğal döngüye müdahale eden her çeşit doğum kontrol yöntemi adet gecikmesi sorununa neden olabilir.

Kronik Hastalıklar Adet Gecikmesi Yapabilir

Özellikle şeker hastalığı ve çölyak hastalığı gibi kronik gelişen hastalıklar, vücudun doğal dengesini bozarak adet gecikmesi sorununa neden olabilmektedir. Çünkü kadınların kan şekerinde olan değişimler hormon değişimleri ile doğru orantılı ve ilgilidir. Bu nedenle kontrol altına alınmayan şeker hastalarında adet gecikmesi ve düzensizlikleri ortaya çıkmaktadır.

Vücudun önemli olan besinleri almasına engel olan hastalıksa çölyak hastalığıdır. Ayrıca çölyakta ince bağırsakta hasara neden olabilecek iltihap mevcutsa bu durum hormon dengesini etkileyerek adet gecikmesi sorununa neden olabilir.

Menopoza Erken Girmek

Menopoz demek hamile kalma ihtimalinin bitmesi ve üreme fonksiyonların son bulması anlamına gelir. Ancak bu bir geçiş sürecidir aniden olmaz. Adet döngüsün tekrarlanması demekse üreme fonksiyonlarının hala aktif olduğunu gösterir. Menopoza girenlerde adet kanaması olmaz ve gebe kalamazlar. Ortalama menopoz yaşı 45-55 olarak bilinmektedir. Fakat bir kadın 40 yaş civarında menopoza girmek üzere ise bu erken menopoz demektir. Buda kadının yumurtlama yani üreme yeteneklerinin zayıflamasına, sekteye uğramasına neden olur ve adet gecikmesi yaşanabilir. Tamamen menopoza girerse adet kanaması tamamen ortadan kalkar.

Tiroid Hastalıkları

Tiroit bezinin fonksiyonları, kadın olsun erkek olsun herkes için büyük öneme sahiptir. Tiroit bezinin çok fazla aktif yada az çalışması da adet kanamalarının gecikmesine, düzensiz bir şekilde adet döngülerinin gerçekleşmesine neden olan faktörler arasında yer alır. Tiroit bezi, vücudun metabolizmasını, bütün işlevlerini düzenler, az olsun yada çok olsun bir şekilde etkiler, bundan kaynaklı olarak, hormon seviyelerini de etkisi altına alabilmekte. Yaşanan bu tiroit sorunları sıklıkla ilaç kullanılarak tedavi edilebilmekte ve tedavi sonrası adet döngüsü de normal seyrine dönmektedir.

Adetim Gecikti Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Adet gecikmesi sorununun bir çok nedeni olabilir ki zaten makalemizde bunlardan bahsettik. Adet gecikmesinin nedenleri araştırılarak bulunmalı ve bu doğrultuda doktor tarafından uygun bir tedavi uygulanmalıdır. Cinsel yaşamı aktif olan kadınların adet gecikmeleri bir haftayı geçtiğinde gebelik akıllarına gelebilir bu durumda gereken testi yapmaları gerekir. Gebelik dışında adet gecikmesi düşünülüyorsa bir uzman hekime başvurarak bunun nedenlerinin araştırılması gerekir.

Adet gecikmesi sorunlarında doktora başvurmak önemlidir. Çünkü en doğru araştırmayı yaparak en doğru tedaviye sadece uzman hekimler karar verebilir. Doktora gitmeden önce adet döngüsünün hangi aralıklar ile tekrarladığını, adet gecikmesi ne kadar olduğunu bilmek fayda sağlayacaktır. Bu nedenle adet gecikmesi yaşayan kadınların her zaman son adet tarihlerini not etmeleri yararlarına olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.