
Sağlıklı ve üreme çağında olan bütün kadınlar, gebelik dışında kalan zamanlarda menopoza kadar her ay düzenli şekilde adet kanaması yaşamaktalar. Kadınlık hormonu adı verilen östrojen ve progesteron hormonları kadın vücudunu, rahim içini her ay olası bir gebeliğe hazırlamaktadır. Hamileliğe hazırlamak içinde rahim duvarını kalınlaştırır ki döllenen yumurta rahatlıkla tutunabilsin. Şayet o ay bir gebelik oluşursa fetüs duvara tutunarak buradan beslenmektedir.
Eğer herhangi bir gebelik söz konusu değilse kalınlaşan doku dökülür ve vücut dışına adet kanı ile atılır. Dökülme sırasında ise açılan damarlardan kan gelir ve kalınlaşan rahim duvarı dökülerek bu kan ile vajinal yoldan atılır. Her ay düzenli olarak tekrar eden bu döngüye adet döngüsü adı verilir ve yumurtlamanın yani gebe kalabilme özelliğini göstermektedir. Kadınlar gebelik, menopoz ve diğer adet düzensizliği durumları dışında her ay adet gördükleri için bazen sosyal yaşantıları, iş ve diğer aktivitelerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Bu nedenle bazı kadınlar adetlerini geciktirmek, adet dönemlerini ertelemek isteyebilirler. Özellikle bazı özel zamanlarda adet kanamaları geliyorsa örneğin tatil, bayram, balayı, önemli bir sınav olacağı zamanlara adet kanamaları gelirse ertelemek isteyebilirler. Adet kanamasını geciktirmek için gereken hormon değerleri içeriğinde sentetik hormon bulunan ilaçlar ile istenilen seviyelerde tutulmaktadır. Bu şekilde adet ertelemesi mümkün olur. Adet gecikmesi yaşanmasının ardından gelecek adet kanaması buna göre şekillenecektir.
Nasıl Adet Düzeni Değiştirilir?
Sağlıklı kadınlarda adet düzenlerine bakarsa 21 ile 35 gün aralığında adet gördüklerini görürüz. Yani 21 günden azsa erken adet olmaya girerken 35 günden fazla zamanda adet görülürse geç adet görmeye girmektedir. Eğer bir kadının iki adet dönemi arası 21 ile 35 arasında ise normal olarak kabul edilir. Kadınların adet kanamasından sonraki 13. Yada 14. Gün vücuttaki östrojen hormonun en yüksek olduğu zamandır ayrıca rahim içi kalınlaşması bu dönemde en yüksek seviyesine ulaşır. Adet kanamasından sonra gelen 21. Gün ise rahim tabakasının en olgun zamanı ve progesteron hormonunun en yüksek olduğu dönemdir.
Buradan yola çıkarak adetten sonraki 13. Günde içeriğinde progesteron hormonu bulunan takviyeler verilirse olgunlaşma işlemi 21. Güne gelmeden olacaktır, bunun sonucunda ise daha erken adet kanaması gerçekleşir. Yani progesteron hormonu takviye edilecek böylece olgunlaşma hızlı olacak ve progesteron kesildiği zaman ise adet kanaması başlar.

Adet kanamasını ertelemek isteyen kadınlarda ise normalde adetin 21. Günü progesteron hormonu en yüksek seviyesine ulaşır ve hızlı bir şekilde düşüşe geçer, bunun sonucunda adet kanaması olur. Fakat 21. Günden sonra dışarıdan sentetik ilaçlar ile progesteron hormonu vücuda verilirse hormon seviyesinde düşme olmayacağından adet kanaması başlamaz ve adet gecikmesi meydana gelir.
Adet Kanamasını Geciktirmek veya Öne Almanın Zararı Var Mı?
Adeti dışarıdan verilen hormonlar ile geciktirmek yada öne almak yılda birkaç defa yapıldığı taktirde bir zararı yoktur. Ancak bir hekim kontrolü altında yapılması gerekmektedir. Kadınların doğal döngüsüne dışarıdan sürekli müdahale etmenin zararları bulunur. Doğal bir şekilde progesteron hormonunun kademeli olarak yükselmesi gerekir, dışarıdan verilen hormon ile hızlı bir artış söz konusu olacağından gerginlik hissi, karında şişkinlik oluşması, ağrı ve uyku hali oluşabilir.
Adet Düzenini Değiştirmek İçin Kullanılan İlaçlar Bütün Kadınlarda Aynı Etkiyi Mi Yaratır?
Tıbbi olarak insan vücudunda olan fonksiyonların bir acıkması ve matematiği bulunmaktadır. Ancak her insanın vücut çalışma şekli birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle verilen her ilaç, herkeste tam anlamı ile aynı etki yapmayabilir. Yani herkesin vücudu verilen aynı ilaca karşı aynı etkileri vermeyebilir. Adet düzenini değiştirmek adına dışarıdan vücuda verilen hormon takviyelerinde de aynı durum geçerlidir.

Toplamda kadınların neredeyse %95’lik kısmında aynı etkileri gösterseler bile geri kalan kısmında aynı etkiyi görmek mümkün değildir. Hormonların yarattığı etki her kadında aynı olabilir, ancak bir iki gün geç yada erken başlanması bazen gerekebilir. Fakat işi şansa bırakmamak adına erken başlamak tavsiye edilir. Bunun nedeni adet kanaması başlamadan 4-5 gün önceden adet geciktirici ilaçlara başlanmalıdır, kanamaya bir iki gün kala alınırsa yüksek ihtimalle kanamayı durdurmayacaktır. Bu durumu toparlarsa son adet kanamasının başladığı ilk günden itibaren 21 gün saymak ve bu 21. Günde başlamak en doğru yol olacaktır.
Adet Geciktirmek İçin Ne Kadar Süre İlaç Kullanmak Gerekir?
İlk olarak önemli bir noktayı vurgulamakta fayda var kadınlar adetini geciktirmek yada ertelemek konusunda dikkatli davranmalılar ve bunu alışkanlık haline getirmemeliler. Hekimlerin bir çoğu adeti geciktirmek yada erkene almak konusuna çok sıcak bakmazlar. Bu nedenle ihtiyacın en fazla olduğu dönemde bu seçeneklere başvurmak gerekir. Adet kanamasını erkene alabilmek için kullanılan ilaç kısa süreli kullanılmaktadır. Fakat geciktirmek için kullanıldığı zaman ne kadar gecikme isteniyorsa o süre boyunca kullanmak gerekir. Ancak bu süre sınırsız değildir. En fazla 20 gün süre ile kullanıp adet ertelenmelidir. Çünkü 20 günden uzun kullanımlarda özellikle rahim içi dokusuna ciddi anlamda zarar verme söz konusudur.