
Pazarlar, manavlar, kasaplar, bakkallar, süpermarketler, fırınlar ve benzer alışveriş noktaları gündelik temel ihtiyaçlarımızı karşıladığımız başlıca yerler. Evde en az bir kişinin gündüzleri bulunuyor olması, gün içinde lazım olan alışverişin yapılabilmesine olanak tanıyor.
Öte yandan günümüzdeki koşuşturmaca farklı noktalara ayrı ayrı gitmektense tümünü aynı yerden karşılamaya zorluyor. Yani işe gitme, çocuğu kreşten alma, müşteriyle görüşme derken günün saatleri eriyor ve sınırlı bir zaman dilimi kalıyor. Bunda da en kolaya kaçıp ihtiyaç olanın giderilmesine odaklanılıyor. Manava, kasaba, fırına ayrı ayrı gitmektense tüm ihtiyaçlar marketlerden veya süpermarketlerden hızlıca karşılanıyor.
Peki ev ve iş yeri arasındaki güzergahta farklı zincir marketler varsa hesaplı bir alışveriş yapabilmek mümkün mü? Hesaplı alışveriş için birkaç seçeneği sizler için derledik…
İhtiyacınızı Bilin

Mutlaka alınacaklar listesi yapın. Hangi üründen ne kadar alacağınızı bilin ki ihtiyacınız olmayan gereksiz şeyleri almayın. Markette gözünüze ilişen ve o an istediğiniz şey, aslında uzun süre kullanmayacağınız bir ürün olmayabilir. Marketler de, özellikle size satmak istedikleri ürünleri en görünür yerlere koyuyor, aldanmamakta fayda var.
Sadakat Programlarına Üye Olun

Bazı zincir marketlerde telefon numaranızı söyleyerek veya kartınızı okutturarak indirimlerden yararlanabilirsiniz. Bir ürün aldığınızda ikincisine indirim yapılabilir ve söz konusu ürün gerçekten ihtiyacınızsa bu mantıklı bir durumdur. Ek olarak, bazı alışverişlerinizde ek indirim veya puan toplama durumu olabilir.
Fiyatları Katalogdan İnceleyin

Firmaların hazırladıkları katalogları sanal ortamda ve ele alıp inceleyin. 1 kiloluk yoğurt sunan birçok marka var ve sizin tercihiniz ettiğiniz birkaç marka olabilir. Hangisinin daha hesaplı olduğunu alışverişe gitmeden önce kontrol edebilir ve katalogda bulunan promosyonları da takip edebilirsiniz.
Fiyat Etiketlerine Dikkat

Raflardaki daha büyük yazılmış fiyatlara aldanmayın. Onun yerine daha ufak yazılı olan birim fiyatına bakın. Örneğin X markasının 950 gramlık yoğurduyla Z markasının 1000 gramlık yoğurdu aynı fiyattan satılıyor olabilir. Hesaplı olanı tercih edebilirsiniz. Bu çok kolay bir örnekti; ama daha karmaşık olanlar var. 100, 200 ve 350 gramlık paketlerde 3-4 farklı marka tarafından satılan kahveleri ele alalım. Böyle bir durumda etiketlerdeki kilo fiyatını göz önünde bulundurmak size tasarruf sağlayacaktır.
Rakam Oyunlarına Dikkat

Rakamlarda, bir önceki maddede olduğu gibi bazı yanlış yönlendirmeler olabilir. Örneğin bir ürünün fiyatı 17.99 TL ise, size 18 TL olarak değil, 17 TL’ye yakın bir rakammış gibi çağrışım yapabilir. Diğer durum ise indirim oranlarında olabilir. Bir ürünün ikincisine %50 indirim uygulaması çok sık yaşanıyor. %50 indirim önemli bir rakam; ancak aslında olan şey %25 indirim oluyor: 10 TL’lik iki ürünü 10 TL’ye değil, 15 TL’ye almış oluyorsunuz. Size %50 indirim oranı vurgulanmış olsa da, gerçekte olan aslında %25.
Keyifli ve hesaplı alışverişler dileriz…