Ramazan Ayında İftar ve Sahurda Nasıl Beslenmeli?

11 ayın Sultanı olan Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Bir klasik olan ve sürekli akıllarda olan Ramazan ayında nasıl beslenmeli sorusunun cevabını sizler için derledik. 

Ramazan ayında oruç tutarken daha kolay vakit geçirebilmek adına yediklerimize ve içtiklerimize dikkat etmek gerekir. Ramazanda 2 öğün tüketiriz. Sahur ve iftarda tükettiklerimiz 24 saat boyunca bizi etkiler. Durum böyle olunca oruç tutarken bizi rahatsız etmeyecek yiyecekleri tüketmek gerekir. Özellikle sahur öğününde tükettiklerimizin kahvaltılık ve hafif yiyecekler olmasına dikkat etmemiz gerekir. Ramazan ayında iftar ve sahurda nasıl beslenmeliyiz;

Sahurda Tüketilmesi Gerekenler

Sahur zamanı herkesin bildiği üzere sabaha karşı yapılan öğündür. Oruç tutmaya hazırlık olan sahurda kahvaltılık seçimlerine dikkat etmek gerekir. Sahurda bir elma tüketmek sizi gün boyu tok tutacaktır. Ayrıca elma içerisinde yüksek lif olması açlık hissini yok ettiği gibi kolayca orucunuzu tutmayı sağlayacaktır. Yaz meyvesi olan karpuzu sahurda tüketebilirsiniz. Sulu bir meyve olduğu için susuzluk hissini azaltacaktır. Sahurda bir avuç badem, fındık ve ceviz yemek tüm gün boyunca açlık hissi yaratmayacaktır. Kolesterol seviyesini de dengeleyen bu kuru yemişler ramazanı daha kolay bir hale getirmektedir. Sahur kahvaltısında çok fazla yağlı, tuzlu, hamurlu ve şekerli yiyecekler tüketmemeye özen göstermelisiniz. Bu yiyecekleri tükettiğinizde gün boyu orucunuzu açana kadar susuzluk ve açlık hissi olacaktır.

İftarda Tüketilmesi Gerekenler

İftarı açarken herkesin açlıktan deyim yerinde ise gözü döndüğü için sofrada ne var ne yok süpürmek çok yanlış bir davranıştır. İftarımızı açarken unutmamalıyız ki midemiz saatlerdir boş ve bir anda aşırı yiyecek tüketmek onun sağlığına zarar verecektir. İftarda orucu açarken ilk olarak zeytin veya hurma tüketin. Daha sonra suyunuzu bir miktar için. İftarı açarken çok fazla su tüketmek midenizde ağrıya neden olacak ve yemek yemenizi engelleyecektir. İftar menünüzde genellikle köz, ızgara veya fırınlanmış yiyecekler bulundurmaya dikkat edin. Aşırı yağlı kızartmalar, tam buğday ekmek çeşitleri, şekerli tatlılar sağlığınız açısından büyük sorunlar yaratacaktır. Midenizin rahat bir şekilde saatlerdir çektiği açlığı dindirmek için abartıya kaçmadan beslenmeniz gerekir. İftarda kola yada gazlı içecek tüketmek yerine ayran, şerbet veya su tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır. Gazlı ve asidi içecekler midenizi tıkayıp şişkinlik hissi yaratacaktır. İftar sonrası hazımsızlık sorunu çekmemek için mutlaka çay veya maden suyu tüketebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.