
Koronavirüs (COVİD-19) salgını ile birlikte yaşamın durma noktasına geldiği bugünlerde, İmmün Plazma Tedavisi ile virüsün vücuttan atıldığına dair pozitif sonuçlar alınmasından sonra insanlık için umutlar tekrardan yeşermeye başladı. Peki İmmün Plazma Tedavisi Nedir ? İmmün Plazma Tedavisi Nasıl Uygulanır ? İmmün Plazma Tedavisi Nasıl Sonuçlanıyor ? İmmün Plazma Tedavisi Etkili Mi ? gibi aklınıza takılan tüm soruların cevapları ve daha fazlası sayfamızda yer almaktadır.
İmmün Plazma Tedavisi Nedir ?
20. yüzyılın başından beri tıp camiasında bilinen ve uygulanan İmmün Plazma Tedavisi yöntemi, son 100 yıl içerisinde ortaya çıkan SARS, MERS, EBOLA gib salgın hastalıkların tedavi sürecinde kullanılmış bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.
Salgın hastalık geçiren ve bu hastalığı yenen insanların kanlarında bulunan plazmanın yani kanın sarı kısmının içinde salgının vücuda girmesiyle beraber oluşan bir Antikor mevcuttur. Bu Antikorlara “İmmünglobulin” denilmektedir. Antikorlar, yoğun bakıma alınmış, durumu kötüye giden ve riski yükselmiş hastaları tedavi edici özelliği taşımaktadır.
İmmün Plazma Tedavisi Nasıl Uygulanır ?
Türk Kızılayı kan bağışı merkezlerinde yapılan bu işlem, kan bağışçısının aferez cihazına bağlanarak, kan bileşeni elde edilmesini sağlayan bir kan bağışı türüdür. Cihaz, bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak ihtiyaç olan bileşeni ayırır ve kanın ilgili bileşeninin dışında kalan tarafını bağışçıya geri verir. İşlem 45 ila 60 dakika sürer.
Plazma bağışı için “Kovid-19” tanısı alındıktan sonra uygulanan tedavi ile iyileşen ve taburcu olan 18-65 yaş aralığında olup kan verme özelliklerini taşıyan, kan vermeye engel teşkil eden Hepatit, HIV, Spilis gibi hastalıkları bulunmayan” kişi şartları aranırken süreç şu şekilde işlemektedir ;
- İyileşmiş bireylerin, mevcut yasal mevzuata uygun olarak kan bağışçısı olabilmesi için gerekli şartları taşıyor olması gerekmektedir
- Bağışçının kan vermesinde sakınca olup olmadığı tespiti yapılacak ve beyanı ile onam formu alınacak
- Kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan plazma, aferez cihazında ayrıştırılacak ve diğer bileşenler kan bağışçısına geri verilecek
- Alınan plazma için standart testler uygulanacak
- Testleri tamamlanan plazma, tedavi bekleyen uygun hastalar için ilgili hastanelere ulaştırılacak
- Kişinin koronavirüsle enfekte olduğu yapılan testlerle belirlenecek
- Hastaya tedavi süreçleri uygulanacak-
- Tedavi süreçleri sonrası iyileşen kişi kan bağışından önce 14 gün bekleme sürecine girecek
- Plazma bağışından önce tekrar test yapılacak
- Negatif sonucu gösteren raporla bağışçı Kızılay’ın aferez bağış noktalarına gidecek
- Plazma bağışı yapacak kişilerin, enfeksiyonu geçirmiş olduğuna dair laboratuvar test sonucu gereklidir
- Bağıştan 14 gün öncesinde bu kişilerin klinik semptomları tamamıyla ortadan kalkmış olmalıdır
- Bir ya da daha fazla kez olmak kaydıyla nazofarengeal sürüntü örneği ile yapılan ya da kan numunesinden çalışılan moleküler test sonucunun negatif olması gerekmektedir.
İmmün Plazma Tedavisi Etkili Mi ?
“Antikor diğer hastalara, özellikle entübe edilmiş ya da yoğun bakımdaki akciğer harabiyeti, doku harabiyeti olmuş ağır hastalara uygulandığında doku rejenerasyonu açısından ya da yıkımın azaltılması açısından olumlu bir katkı verdiği dünyanın bilim kurulları tarafından bu anlamda onaylandı.”
Plazma Bağışı Riskli Mi ?
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, plazma bağışının sağlık açısından riskli olmadığı belirtilerek, ”Aferez işlemi sırasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışır. İşlem sırasında kan cihazla dahi temas etmemektedir” denildi.
Öte yandan, immün plazma tedavisinin tamamen ücretsiz olduğu ve Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandığı kaydedildi.
Koronavirüs ile mücadelede Ülkemizin ne kadar özverili ve dikkatli çalıştığı gözle görülmektedir. Bugün bir çok avrupa ülkesi vatandaşlarına yatacak yatak bulamazken Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA çıkıp, “Size hizmet verecek güce, şartlara sahibiz. Tedavi için geç kalmayın. Geç kalmanız akciğer iltihabına sebep olabilir. Biz
bir İspanya, bir Amerika değiliz. Hastalığa erken müdahale etme imkanlarımız ve gücümüz var. Teşhis konan birisiyle temasınız olmuşsa hiç vakit kaybetmeyin.” dedi.
Sayfamızı beğendiyseniz paylaşarak bize destek olabilirsiniz
Sağlıcakla Kalın..