
Doğal yöntemler ile çocuk sahibi olamayanların başvurduğu alternatif bir tedavi yöntemi olan donasyon sperm ve yumurta olmak üzere ikiye ayrılır.
Son zamanlar çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin sıkça başvurduğu yöntemlerden biri olan donasyon tedavisinde başarı oranı oldukça yüksektir. Donasyon; Yumurta veya sperm bağışçısından alınan üreme hücreleri ile hamile kalma yöntemidir. Bu yöntemde üreme hücreleri sağlıklı üreme hücrelerine sahip kişilerden alındığı için başarı oranı oldukça yüksektir. Yaş faktörü ise sağlığınız hamileliğe el verdiği sürece önemsizdir. Donasyon yöntemi Türkiye’de yasal olmadığı için çoğu kişi bu tedaviyi Kıbrıs’ta yaptırmaktadır. Kıbrıs bu konu üzerinde oldukça başarılı doktorlara ev sahipliği yapmaktadır. Donasyon tedavisi başkasının yumurtası veya spermi ile çocuk sahibi olmayı sağladığı için dinimizce uygunsuz görünmüştür. Bu yüzden ülkemizde yasal değildir. Fakat çoğu çift yıllar boyunca bir çocuk sahibi olmak için uğraşıp çaba vermektedir. Bu yüzden bu işlemi yasal olan ülkelere gidip yaptırmaktadırlar. Kıbrıs dünyada en fazla tüp bebek, donasyon gibi çocuk sahibi olma tedavilerinin yapıldığı yerlerden biridir. Donasyon tedavisi yaptırmak isteyen kişilerin güvenilir bir tedavi merkezine gitmeleri gerekir. Aksi takdirde başarısızlık oranı da artmaktadır. Size tavsiyemiz tedaviye başlamadan önce detaylıca araştırma yapın ve en doğru yerde tedavi yaptırın. Donayson tedavisi aşamaları;
Tedaviye Başlama ve Donör Seçimi
Kadınlarda eğer yumurtalar tamamen aktifliğini ve üreme özelliğini kaybetmiş ise donasyon tedavisi yapılmalıdır. Donasyonda yumurtalar sağlıklı kadınlardan alınırken spermler ise sperm bankasından alınır. Günümüzde yumurta donaysonu daha yaygındır. Tedaviye karar veren çift ilk olarak donör seçimi yapar. Donör yumurta bağışçısı anlamına gelmektedir. İstediğiniz fiziki özelliklerde birini seçebilirsiniz. Çiftlerin burada seçmek amacı çocuklarının kendilerine benzemesini sağlamaktır. Donör seçiminin ardından anne adayının rahmi ve hormonları hamileliğe hazırlanır. buda ilaç tedavisi ile gerçekleşir. 2 haftalık ilaç tedavisi sonrası işlemler başlar.

Tedavi Süreci Aşaması
2 haftalık ilaç tedavisinin ardından anne adayı hamileliğe hazır ise yumurta bağışçısı yani donörden yumurtalar alınır. Daha sonra ise baba adayından spermler alınır. Üreme hücreleri özel bir kap içerisinde laboratuvar ortamında döllenmeye bırakılır. Döllenme gerçekleştikten 3-5 gün sonra embriyo asıl anne adayının rahmine transfer edilir. Bundan sonraki süreç normal hamilelik ile aynı işlemektedir.
