
Otizm hayat boyu süren gelişimsel bir bozukluktur. Otizimli bireylerin zekasında herhangi bir problem yoktur. Otizmi bilip çocuklarımızda belirtilerin olup olmadığına bakıp erken önlem almak gerekiyor.
0-3 yaş arasında ortaya çıkan otizm hastalığı hem nörolojik hem de gelişimsel bozukluk meydana getirmektedir. Otizmli çocukların görüntüsünde veya zekasında herhangi bir anormallik yoktur. Otizmli bireylerin çoğu daha zekidir. Sadece asosyal bireyler olarak düşünülse de otizm hayat boyu süren bir sorundur. Zamanında fark edilmediğinde daha kötü bir hal almaktadır. Çoğu anne ve baba otizmi fark edemez. Çünkü otizmin aşırı belirtileri yoktur. Önemli ve belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Çocuğunuzun Otistik Olduğunu Gösteren Durumlar;
Davranışlar ve Gelişim Süreci
Otizmli çocukların davranışları genelde ilgisiz bir haldedir. İlgisi belli yerlerdedir. Çok fazla televizyon izlemesi ve başka hiç bir şey yapmaması da bir otizm belirtisidir. Otizmli çocuklarda siz ona ne kadar ilgi gösterseniz de sizinle ilgilenmez. İlgisi belli başlı yerlerdedir. Örneğin sürekli ışığın düğmesini açık kapaması, tavandaki ışığa bakması, sürekli aynı şeyi yapması, göz temasından kaçması gibi davranışlar otizmin belli başlı belirtilerdir. Gelişim süreci ise diğer çocuklardan daha farklıdır. Örneğin çoğu otizm hastası çocuk geç konuşur. Daha zayıf ve yemeğe karşı olan ilgisi ya çok fazladır ya da çok azdır. Geç konuşma otizmin belli başlı ciddi belirtisidir. Çoğu aile çocuğunun geç konuşmasını normal olarak görür. Fakat geç konuşma, konuşsa bile sadece belli başlı kelimeleri söyleme otizm olduğunun göstermektedir.

Günlük Aktiviteler, Beslenme Şekli
Otizm olan çocukların günlük aktiviteleri hep aynıdır. Eğer o gün ilgisini resim yapmak çektiyse tüm gün yada günlerce resim yapabilir. Genellikle hareket halindedir ve sürekli zıplayıp, koşar. Otizmli çocuklarda kendini yere atma, durduk yere ağlama, sürekli aynı olayları tekrarlama aktiviteleri görülebilir. Otizm olan çocuklarda beslenme şekli çok önemlidir. Sürekli aynı yemekleri yemesi ve yemeği sizin zorunuzla yemeleri oldukça ciddi sorunlar yaratır. Otizm olan çocukları genelde anneleri doyurmadıkça aç oldukları akıllarına gelmez. Bu yüzden yemek yedirmek anneler için zorlu olmaktadır.

Otizm belirtilerinden en az birini çocuğunuzda görüyorsanız hiç vakit kaybetmeden uzmana gidiniz. Otizm zeka geriliği değildir. Otizm hastalarının ilgileri, beyinlerinin çalışma şekilleri daha farklıdır. Ayrıca ilgisiz kalan bir çocukta otizm sıkça görülebilir ve gittikçe artar. Çocuğunuz otizm sorunu yaşıyorsa mutlaka ona karşı ilgili davranın ve profesyonel destek alın.