
Her bilgisayarın olmazsa olmaz sorunlarından ısınma sorunu birçok bilgisayarda karşılaşılmaktadır. Isınma sorununuz yoksa bile ara ara bilgisayar sıcaklığınızı kontrol etmekte yarar var. Özellikle hacimsel olarak küçük olan laptop yani dizüstü bilgisayarlarda bu ısınma sorunu haddinden fazla olabilir. Masaüstü veya dizüstü laptop bilgisayarımızın işlemci sıcaklığı nasıl bakılır bu işlemci sıcaklığı ne kadar olmalı, gelin görelim.

Bu yazımızda ısınma sorununun en çok karşılaşıldığı dizüstü laptopları baz alarak çözüm sunacağız. Çözümlerimiz dediğimiz gibi her bilgisayar için geçerli ancak tercihler laptop baz alınarak yapılmıştır. Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre yazımıza geçelim.
Laptop işlemci sıcaklığı nasıl bakılır?
Bilgisayarımızın birçok donanım parçasında ısı sensörü bulunmaktadır ve bilgisayarın veri tabanına bu veriler işlenmektedir. Ancak bu veriler direk olarak bizlere sunulmaz. Bu gibi verileri öğrenebilmek için bir takım yardımcı programlara ihtiyaç duyarız. Bazı programlar işlemci sıcaklığını bize verirken bazıları ise CPU sıcaklığı ile beraber GPU sıcaklığını da verir. Gelin önerdiğimiz programlara bir bakalım.
Bilgisayar Sıcaklığını Ölçen Programlar 2020
- Core Temp
- HWMonitor
- CAM
- HWiNFO 64
- Speed Fan
Core Temp

Eş zamanlı bir şekilde bilgisayar CPU sıcaklığını öğrenebileceğiniz basit kuruluma ve arayüze sahip bir programdır. Dikkat etmeniz gereken kısım ise bu uygulamayı yüklerken kurulum aşamasında size 4-5 adet seçenek sunar. Bunlar genel olarak masaüstüne simge ister misiniz, gibi seçeneklerdir ancak bir seçenek size Goodgame Empire isimli bir oyununda yüklenmesini isteyip istemediğinizi sorar. Bu seçeneğin yanındaki tiki kaldırın.
HWMonitor

Bu program da basit bir arayüze sahip. Laptop CPU ısı değerlerinin yanı sıra fan hızı vs. gibi değerleri de ölçmenizi sağlar. Ancak bilgisayarınızı yormaması açısından sadece CPU sıcaklık değerine odaklayabilirsiniz.
CAM

Arayüzü şık ve oldukça basit. Veriler içinde boğulmadan istediğiniz veriyi ulaşabilme imkanını sunuyor. Cpu sıcaklığının yanında CPU’nun fan hızını, saat hızını, yükünü ve sıcaklığını gösteriyor. Aynı bu verileri GPU için de kullanabilir GPU sıcaklığı nasıl ölçüler sorusuna cevap bulabilirsiniz.
HWiNFO 64

Detaylı bir karşılaştırma veya veri alışverişi yapacaksanız tam sizlik bir uygulama. Her ayrıntısına kadar alabileceğiniz tüm verileri size veren bir uygulama. Ancak arayüzü oldukça karışık ve fazla bilgiye sahip.
Speed Fan

Bilgisayar CPU, GPU gibi birçok parçanın sıkcaklığı ile ilgili detaylı veri alabileceğiniz ve sıcaklığa müdahale edebileceğiniz bir program. Bu program sayesinde fanı manuel olarak da çalıştırabilirsiniz. Tabi bu kadar fonksiyona sahip bu program diğerlerine göre oldukça karışık diyebiliriz.
Laptop işlemci sıcaklığı nasıl olmalı?
Bilgisayarınız boşta iken 35 – 50 derece arasında bir işlemci sıcaklığı ile çalışır. Yüke bağlı olarak ise kullanmaya başladığınızda 60 -85 arası bir değişim görebiliriz. Yük konusu da kullandığınız veya arka planda çalışan programların büyüklü ve sayısıdır. Windows temel işlemlerde 50 ila 60 arası bir işlemci sıcaklığı görülürken internette dolaşırken 60-70 ağır programlarda veya oyunlarda 85 e kadar yükselmesi normaldir.
Tabi bilgisayarınızın termal macun ve fan durumuna göre ise bu değer 95e hatta 100 üzerine bile çıkabilir. Bu durumda bilgisayarınızın performansı oldukça düşer ve donanımsal olarak bazı ömür kaybı gibi sorunlara yol açabilir.
Laptop nasıl soğutulur?
Aslında bu başlık oldukça ayrıntılı. Bu başlığa özel ayrı bir yazı hazırlayabiliriz. Bu yazımızda basit birkaç yoldan bahsedebiliriz, gelin madde halinde sıralayalım.
- Laptop soğutmak için ilk yol termal macununuzu değiştirmek olacaktır. Eskimiş macun yerine kaliteli bir macun sürüldüğünde ortalama 85 dereceden 65 dereceye bir düşüş görülebilir.
- Bir diğer kesin çözümlerden biri ise laptop soğutucu aparat veya stant almaktır. Soğutucu aparat fanınıza ek olarak takılır ancak stant bilgisayarınızı bir eğimsel olarak yukarı kaldırır ve alttan fanlarla soğutur. Bu da bilgisayarınızın bol hava akımına maruz kalmasına neden olur.
- Arka Plan Programlarınızı kapatın.
- Masaüstünde sistemi yoracak büyük dosyalar veya fazla sayıda dosya barındırmayın.
- Mümkünse ferah bir odada kullanın.
- Fanınızı temizleyin veya hızlandırın.
Bu verdiğimiz en bilinen çözümleri uygulayarak sisteminizi soğutabilirsiniz. Bu tarz yazılar için burayı ziyaret edebilirsiniz.