
Tüm dünyada farkındalık amacı ile kutlanan 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık günü o kadar özel ki tarihi bile onlara özel. Bu günde Downs sendromunu öğrenmeli ve etrafımızda böyle olan insanlara nasıl davranmamız gerektiğini bilmeliyiz.
Down sendromu farkındalığının 21 Mart tarihinde olmasının nedeni normal bir insanda 21.kromozomdan 2 tane varken onlarda 3 tane olmasıdır. Bu yüzden tüm dünyada 21 ve 3 sayıları down sendromu farkındalığını arttırmak için özel rakamlardır. Unutmadan söylememiz gerekir ki Down sendromu kesinlikle bir hastalık değildir. Sadece genetik bir farklılıktır. Ayrıca bilinmelidir ki sandığınız gibi bizden eksik değil her konuda fazladırlar. Türkiye’de bugün itibari ile Down sendromlu kişi sayısı 100 bin kadardır. Dünya’da ise bu sayısı yaklaşık 6 milyon civarındadır. 21 Mart Down Sendromu Günü ve Farkında Olmamız Gereken Gerçekler;
Onlar Hasta Değil, Eksik Değil, Sadece Genetikleri Farklıdır!
Çoğu kişi etrafında bulunan down sendromlu insanları küçük ve eksik görme düşüncesine girmektedir. Bilimin de bize söylediği gibi down sendromlu bireyler hastalıklı bireyler değildir. Kromozom sayılarının fazla olması onların görümünde değişiklik ortaya çıkarabilmektedir. Ama bunun sadece genetik bir farklılık olduğunu bilip onlara öyle davranmak herkesin yapması gereken bir davranış farkındalığıdır.

Down Sendromu’na Sebep Olan Nedenler Nelerdir?
Down sendromunun oluşmasında belli başlı faktörler bulunmaktadır. Bunlar özellikle annenin yaşının büyük olması, uyuşturucu ve alkol kullanmak, radyasyon gibi faktörlerdir. Günümüz teknolojisi ile down sendromunu hamilelik anında öğrenmek mümkün oldu. Ultrason ile anne karnındaki bebeğin ense kalınlığına belli aralıklar ile baktırılmalıdır. Ense kalınlığı sendromun olup olmadığını belirlemektedir. Ayrıca üçlü tarama testi ile de bu sendromun olup olmadığı belirlenebilmektedir.

Down Sendromlu Kişilere Karşı İlgili, Sevgili ve Bizden Farklı Olmadıkları Şekilde Davranmak Gerekir
Ülkemizde dış görünüme çok önem verilmektedir. Sendromlu kişiler bir yana toplumda kabul edilmiş ideal ölçülere sahip olmayan insanlar bile yargılanmaktadır. Unutmamalıyız ki down sendromu genetik bir sorundur. Bu kişilerin görünümünde farklılık, öğrenmek güçlükleri, sosyal yaşamda eksiklikler, öz güven eksikliği gibi sorunlar vardır. Bu sorunların üstesinden gelmeleri için bizlere düşen onlara saygılı, bizden biri olarak davranmak, ilgili ve sabırlı davranmak gerekmektedir.

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık gününde unutmamalıyız ki insanların tek ihtiyaç duyduğu ilgi ve sevgidir. İlgi ve sevginin yenemeyeceği hastalık, genetik farklılık yoktur.