
WordPress sitelerinizde olmazsa olmaz en yararlı ve faydalı eklentileri sizler için bir arada derliyoruz. Buyrun içeriğimize.
WordPress dünyanın en çok tercih edilen içerik yayınlama uygulamalarından biri ve en popüler olanıdır. Sizlerde sisteminizi wordpress ile oluşturmak niyetinde iseniz yada var olan sitenizi geliştirmek istiyorsanız yazımızı sonuna kadar okuyun, çünkü bir çok alanda olmazsa olmaz diyeceğimiz eklentileri sizler için hazırlıyoruz.
WP Super Cache – Eklenti sayfası

WordPress siteler için cache eklentisi kullanmak bir mecburiyettir, çünkü zamanla yazılan içerikler, etiketler, kategoriler ve medya dosyaları artan hit ile beraber alt yapınızı zorlayacak karmaşık sorguların uzun tekrar etmesine sebep olacaktır. Bununda en büyük nedenlerinden birisi genelde mysql sorgularının karmaşık ve sunucuya yük getiren cinsden olmasından kaynaklanmaktadır.
Mysql uygulamasını ayrı bir sunucuya taşıyabilirsiniz, bu belli bir oranda performans sağlayacaktır ancak sitenizin açılış hızıda sizin için önemliyse bir cache eklentisi kullanmanız kaçınılmazdır.
Bu cache eklentisine alternatif birde türk programcı tarafından hazırlanan ve popüler cache eklentileri arasında yer alan WP Fastest Cache eklentisinide kullanabilirsiniz, mantık olarak aynıdır ancak ikisininde kullanım konusunda avantajları vardır.
WP-süper-Cache eklentisini kullanırken ayarlarında ciddi bir öneme sahip olduğunu unutmamalıyız. İyi ayarlanmış bir cache eklentisi büyük etkiler yaratacaktır. Örneğin cache sistemini php yerine, mod_rewrite olarak kullanmanız sunucuya inecek yükü en aza indirmenizi sağlayacaktır. Bunun yanında süpercache özelliğini açmanız, çöp toplama ayarlarını düzgün yapmanız dikkat etmeniz gereken ayarlardandır. Bu uygulamanın en iyi ayarlarını sizler için aşağıda paylaşıyoruz, bu ayarları yaptığınızdan emin olun, sonrasında içiniz rahat olabilir. (yeşil ve sarı ile işretlenen yerleri özellikle yapmayı unutmayın)
Benim sunucularda tercihim nginx, wp-super-cache eklentisi içinde nginx konfigürasyonunu yapabilirseniz size ekstra hız kazandıracaktır, ancak yukardaki ayarları yapmanız koşulu ile. Çünkü cache mantığımız tamamen statik dosyaların kullanıcıya sunulması üzerine olacaktır. Kullanıcı sunucuya yük bindirecek uygulamalara bulaşmadan (php, mysql) direk olarak daha önceden alınan cache dosyasını görüntüleyecek. Buda çok küçük bir host yada sunucuda harika sonuçlar verecektir anlamına gelmektedir. WordPress ve wp-super-cache eklentisi için nginx ayarlarınıda ayrı bir konuda tekrar ele alacağım arkadaşlar.
Yoast SEO – Eklenti sayfası
Yoast WordPress sistemlerinde en çok kullanılan seo eklentisidir. 5 milyondan fazla kurulumu mevcuttur buda internetde yayın yapan wordpress sitelerinin yarısından fazlası anlamına gelir. Sitenizin arama motorlarında iyi yerlere gelmesini ve kullanıcıların içeriklerinizi kolayca farkedebilmesini istiyorsanız bu eklentiye ihtiyacınız olacaktır. Ücretsiz sürümünün yanında birde ücretli versiyonu vardır. Ücretsiz versiyonu ile bütün işlerinizi rahatlıkla görebilirsiniz ancak ücretli versiyonda da bir kaç faydalı özellik bulabilirsiniz, biraz tuzlu olmasına rağmen ilerleyen dönemlerde işlerinizin iyi gitmesi yada kazançlarınızın doğru orantılı artmasıyla sizlerde yoast’in ücretli versiyonuna geçerek gelişime ayak uydurabilirsiniz.
Autoptimize – Eklenti sayfası

Autoptimize eklentisi sitenizin CSS ve JS dosyalarında iyileştirmeler yaparak hem dosya boyutunu azaltır hemde bütün kaynakları tek dosyada birleştirerek ekstra dns sorgusu oluşmasını engelleyen harika bir eklentidir. Bir çok eklentide olduğu gibi bu eklenti içinde ayarlar önemlidir. Özellikle amp kullanan wordpress sitelerinde bazı hatalara sebep olabilir, bunun için testler yaparak en iyi ayarı kendiniz belirlemelisiniz. Ayrıca bazı js dosyalarını optimize etmesi sebebi ile sitenizdeki bazı özellikler çalışmayabilir, bunuda test ederek sorun varsa eklenti üzerinden yapacağınız düzenlemeler ile çözebilirsiniz.
Sonuç sitenize yapacağınız bu ayarlamalar ile site hızınıza doğru orantılı etkiler söz konusu olacağından, hem kullanıcı hemde arama motorları sitenizi daha çok sevecek, daha sık uğrayacaktır.
Wp-super cache eklentisinin cdn servisini kullanıyorsanız (eklentiye özel değil eğer cdn servisi kullanıyorsanız) sitenizdeki css ve js dosyalarınıda cdn sunucunuzdan çekip gösteriyorsanız bu eklentinin şöyle bir dezavantajı var, cache boşaltıldığında oluşturduğu css ve js dosyalarınıda yeniliyor ve ismini değiştiriyor. Bu oluşturulan js ve css dosyalarınında anında cdn sunucusuna yüklenmesi gerekmekte, aksi halde 404 hatası alacak, sitenizin stili görünmeyecektir. Bunu çözmek için basit bir çözüm oluşturulan css ve js dosyalarını anında yükletme şeklinde olabilir. Eğer cdn sunucunuz dosya yoksa ana sunucudan kontrol edip çekiyorsa harika ancak benim gibi kendi cdn sunucumu kullanıyorsanız ve ftp ile dosyaları yüklüyorsanız ayrı olarak bir uygulama yazmanız gerekecektir. Bunun için ürettiğim çözümleri ve kodları başka bir yazımda yazacağım ancak geçici çözüm için cache eklentinizdeki ayarlardan css ve js içerikleri kullanım dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Wp-super-cache eklentisinde cdn ayarları kısmında hariç bırakılacak dosya türleri kısmını kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.

WebP Express – Eklenti sayfası

Websitelerinin en büyük yükünü statik dosyalar oluşturmaktadır. Her ne kadar sunucu taraflı ve donanımsal ihtiyaç duyulsada aslında statik içeriklerede önem verilmeli, çünkü statik dosyaların boyutu, indirilme sürelerine doğrudan etki etmektedir, buda daha fazla bekleme zamanı demektir. Seo ve kullanıcılarımızın memnuniyeti için hız saliseler kadar önemlidir ve her saliseye ihtiyacımız var. Bu sebeple sitenizdeki resim dosyaları için yeni sıkıştırma yöntemi olan WebP formatını şiddetle öneriyorum.
Nedir Webp ?
Webp google tarafından geliştirilen yeni nesil resim sıkıştırma teknolojisini kullanan resim formatıdır. Basitçe tarif etmek gerekirse 100kb lik bir resim dosyasını 30-50kb boyutuna kadar küçülterek, fazla bir kalite kaybı yaşatmadan sunmamızı sağlamaktadır. Resim ağırlıklı bir konunuz olduğunu düşünün 20 resmin orjinal boyutu 2mb ise yeni nesil webP ile bu boyut tahmini 300kb lara kadar düşecektir. Kullanıcı sayfaya istek yaptığında indirme için harcanan süre yarı yarıya azalacağından memnun kullanıcı, memnun deneyim sonuç seo için en önemli faktörlerden birisi HIZ.
Çokda yeni bir teknoloji olmamasına rahmen nadirende olsa bu resim formatını desteklemeyen tarayıcılar olabilir, bunlarıda eklenti ayarlarından halledebiliyorsunuz. WebP desteklemeyen bir tarayıcıda söz konusu resmin orjinali gösterilmekte ve böylece resim gösterilmemesi sorunuda ortadan kalkmış olacaktır.
Sitemizin hızını artırmak istiyorsak kullanıcıya indirilecek dosyaları küçülterek sunmamız önemle ele almamız gereken konulardan birisidir, bunuda webP resim formatına geçerek sağlayabilirsiniz.
Eklentiyi aktif ettikten sonra kendi içerisinde sitenizdeki resimleri webP formatına çevirebiliyorsunuz, ancak çok sayıda resim varsa size sunucu taraflı dönüştürmeyi öneririm, bazı durumlarda işlem uzun süreceği için timeOut sunucu hatası almanız muhtemel, bunun yanında sunucuyuda zorlamış olacaksınız. İlerleyen dönemde sunucu terminalı (ssh) aracılığı ile saniyeler içerisinde resimleri webp formatına dönüştürmeyide anlatacağım bir doküman hazırlayacağım, şimdilik eklentiyi kurup ayarlarını kendinize göre yapıp kaydedin. Eklentiyi kurduktan sonraki resim yüklemelerinde eklenti resimleri otomatik olarak webp formatına çevirmeye başlayacaktır. Bununla ilgili bir ayar kısmı olacak o bölümü seçmeyi unutmayın.

Upload to FTP – Eklenti sayfası
Bu eklenti benim devamlı kullandığım eklentilerden birisi. Ne işe yarar: Yüklendiğiniz resimleri veya dosyaları tanımladığınız ftp alanına yüklemektedir. Sitesi üzerinden cdn servisi kullananlar yada yedekleme yapmak isteyenler için harika bir eklentidir. Kuaza.com da statik dosyaları ayrı bir sunucuda tutmaktayız ve yayınladığımız resimlerinde anlık olarak yedeklenmesi gerekmektedir. En iyi çözüm olarak yüklenen resmi aynı anda ftp sunucusuna göndererek kullanılabilir hale getirmektir. Eklentide bir kaç düzenleme yaparak hatalarını düzelttim, isteyen olursa yorum yazsın hazırlayıp paylaşabilirim. Düzelttiğim hatalar; isimlerdeki türkçe karakter sorunu, baş harfi büyük türkçe karakterle paslayan dosyalar eksik yüklenmekte, bunun için düzenleme yaptım. Bunun yanında WebP express ile oluşturulan webp resim formatınıda yüklemesi için ekstra bir kaç ekleme yaptım. Böylece hem orjinal resim hemde oluşturulan webP uzantısıda yüklenmekte.
Daha önce makaleci.com üzerinden bir çok yazı paylaştım, sizlerde bu yazıları okuyarak kendi cdn sunucunuzu kurabilir, WordPress siteleriniz üzerindeki statik dosyaları ordan yayınlayarak ana sunucu üzerine binen yükü hafifletebilirsiniz. Bununla beraber WP-super-Cache eklentisindeki cdn ayarı özelliğinide kullanarak, siteniz üzerindeki statik dosyaları otomatik olarak cdn server domaini ile değiştirtebilirsiniz.
AMP – Eklenti sayfası

Googlenin desteklediği amp projesini desteklemek için geliştirilmiş bir eklentidir ve amacı gereksiz uygulamaları yada kodları keserek, kullanıcıya daha hızlı içerikler göstermeyi amaçlayan, kullanıcıya hızlı etkileşimin gücünü hissettiren yeni nesil kodlama turu. Google nin burdaki rolü çok daha önemli ve akıllıca. Bu tarz kodlanmış sayfaları kendi bünyesinde barındırarak, kullanıcıların googlenin kendi sunucuları üzerinden sitenizdeki sayfalara erişmesini sağlamaktır. Aslında kullanıcı sizin sitenize hiç girmiyor, google sitenizin bir kopyasını kendi sunucularında barındırıyor ve gerek gördüğü bölgelerde gerçekleşen arama sonuçlarında yanında şimşek işaretli şekilde listeliyor. Kullanıcı bu sayfalara girmek istediklerinde kullanıcıya en yakın google sunucusunda barındırılan sitenin amp versiyonunun cache si gösteriliyor. Burda amaç kullanıcıyı yoran ve bekleten site açılış hızlarından korumak, daha hızlı ve aktif bir deneyim yaşatmaktır. Sonuç: Kullanıcı mutlu = google mutlu = site sahipleri mutlu…
Akismet Anti-Spam – Eklenti sayfası

Akismet adından da anlaşılacağı üzere spam kontrol eklentilerinden biridir. WordPress ‘i bildiğimden beri bu eklenti wordpress in kurucuları tarafından devamlı güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Site üzerinden yapılan spam, sahte yorumları engellemek üzerine global bir mekanizması vardır. Örneğin sitenizden bir yorumu spam işaretlediğinizde aynı yorumu başka sitede de yaptıklarında bu yorum otomatik olarak engellenir ve istenmeyenlere kaydedilir. Milyonlarca sitenin kullandığı bu uygulama ile spam artık dert değil..
Contact Form 7 – Eklenti sayfası

Site üzerinden iletişim form’ü oluşturmak için kullanabileceğiniz harika bir eklenti. Sadece iletişim için değil, birden fazla ve istediğiniz kadar form oluşturabilir, bu formdan girilen bilgilerin mail’inize gönderilmesini sağlayabilirsiniz. WordPress’in en popüler eklentilerinden birisi olması ve milyonlarca insanın tercih etmesi bu eklentinin ne kadar ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Ancak günümüzdeki AMP sayfalarında malesef çalışmayabilir, bunuda göz önüne alıp kullanırken dikkatli olmalısınız.
Regenerate Thumbnails – Eklenti sayfası

Sitenizdeki temayı değiştirdiğinizde içeriklerinizin onizleme resimleri site üzerinde doğru görünmeyebilir. Her temanın kendine has resim boyutlandırma özellikleri bulunuyor. Bu sebeple tema değiştirmişseniz yada değiştirmeyi düşünüyorsanız, sonrasında bu eklenti ile site üzerinde bulunan resimleri tekrar kontrol ederek, temanızın ihtiyaç duyacağı boyutlarda optimize edebilirsiniz.
GDPR Cookie Consent – Eklenti sayfası

Kullanıcılarınızı zarif bir şekilde çerez kullanımını bildirmek üzere geliştirilen birçok eklentiden birisi ve bana göre en iyilerinden. Ücretli ve ücretsiz versiyonu bulunmakta, ücretsiz versiyonu her şekilde işimizi görecektir ama ücretli versiyonunuda düşünebilirsiniz. Yeni çıkan AB yasalarına göre kullanıcılara onları ilgilendiren konularda bilgilendirmek zorunludur. Bunu google de önemsemektedir, ilerde sorun yaşamamak için sitenizdeki çerez kullanımı politikasını içeren bir sayfa hazırlamanızı ve bu eklenti ilede çerez kullanımını açıklamanızı tavsiye ederiz.
Sonuç
Yukarıda bahsettiğim eklentilerin çoğunu kullandım ve kullanmaya devam ediyorum. Aslında bu liste çok uzatılabilir ancak her sitenin ve site sahibinin ihtiyaç duyacağı eklentiler değişkenlik gösterecektir. WordPress eklenti arşivinde bir çok iş için geliştirilmiş eklentiler mevcuttur. Bu şekilde kolayca ihtiyacınız doğrultusunda eklenti bulabilir, kullanabilir, sitenize ve kullanım şeklinize göre ayarlarını yapabilirsiniz.
Konuyu hazırlarken hata ettiysem lütfen yorum kısmından bana iletin, düzelteceğim ve sizlerinde olmazsa olmaz eklentileriniz varsa lütfen yorum yazın, içeriğe onlarıda ekleyerek faydalı bir konu oluşturmama yardımcı olabilirsiniz.
Evet, okuduktan sonra işte bu dedirten güzel bir yazı. Teşekkürler..