
Dijital ortam ihtiyaçlarını karşılayan yazılım devi Adobe’nin bir diğer alanında başarılı programı InDesign. InDesign programı temelinde masaüstü yayıncılığı için geliştirilen çoklu sayfa tasarım desteği bulunan, birçok türde gelişmiş araçlara sahip bir tasarım uygulamasıdır. Gelin Adobe InDesign nedir, bu program ne işe yarar, InDesign ile neler yapılır; ayrıntıları görelim.
Adobe InDesign Nedir?
1999 yılı itibariyle ilk sürümü çıkan ve 2010 yılında ülkemizde basım yayıncılık sektöründe yaygınlaşan Adobe InDesign masaüstü yayıncılık alanında şuan bir numara. Bu program çoklu sayfa tasarım desteği, birçok gelişmiş araç ve optik, parlaklık gibi birçok değerlere kadar düzenleme yapabileceğiniz temelinde yayıncılıkta ve basım da kullanılan bir uygulama.

Aslında 1994 yılında Adobe’nin Aldus adlı programı satın almasıyla başlayan serüven 1997’li yıllarda çok kullanılan PageMaker adı alıyor ve son olarak 1999’da InDesign 1.0 sürümü ile piyasaya çıkmış oluyor. Aslında ilk zamanlarda o kadar gelişmemiş olan uygulama Adobe’nin tüm programlarındaki güncellemeler gibi şuana kadar gün geçtikçe kendini geliştirerek alanında karşı koyulamaz bir zirvede duruyor.
Adobe InDesign Programı Nedir, Ne İşe Yarar?
Adobe InDesign yukarıda söylediğimiz gibi masaüstü yayıncılık alanına giren tüm ürünleri tasarlayabileceğiniz imkanlara sahip bir uygulamadır. Dijital ortamda tasarladığınız projelerinizi ise tabletlere özel bir uygulama olan Adobe Suite sayesinde paylaşabileceksiniz.

Adobe programlarının çoğunda görebileceğimiz uzantı ve format destekleme özelliği InDesign uygulamasında da bulunmakta. En yaygın eKitap uzantısı EPUB formatında proje oluşturabileceğiniz gibi Flash dosya uzantısına sahip SWF formatında veya detaylı çalışmalarda XML dosyası olarak da projenizi dışa aktarabiliyorsunuz.
Adobe InDesign masaüstü yayıncılıkta ön planda dedik haliyle yazı fontları ve araçlarınında gelişmiş olması şart. Birçok fontu kapsayan yazı tipi arşivlerini kullanabilir veya kendi bilgisayarınızdaki fontları projelerinizde kullanabilirsiniz. Dilediğiniz gibi çizim de yapabileceğiniz program tamamen bir çizim uygulaması olmadığı için bu konuda biraz geri kalmakta. Ancak bu eksiği ise Adobe İllustratör gibi Adobe programlarıyla sekronize çalışarak giderebiliyorsunuz.
InDesign Programı ile Neler Yapılabilir?

Masaüst yayıncılık olarak adlandırdığımız piyasa aslında birçok çok sayfalı ürünü kapsamakta. Sadece dijital yayıncılık da dahil değil, fiziksel yayıncılık yani matbaa üzerindeki yayınların tasarımında da kullanılan bu programda üretilen temel örnekleri aşağıdaki gibidir;
- Broşür
- Poster
- Afiş
- Dergi / eDergi
- Kapak
- CD Cover
- Gazete / eGazete
- Satış Kartları
- Kartvizit
- Takvim
- Ajanda
- Kitap / eKitap
Yukarıdaki gibi birçok masaüstü yayıncılığa giren ürünü tasarlayarak ister dijital ortamda kullanabilir isterseniz fiziksel olarak bastırabilirsiniz. Şuan birçok yayıncının ve matbaanın kullandığı tasarım uygulaması da aslında InDesign uygulamasıdır.
Peki bu programla masaüstü yayıncılığı yani çoklu sayfa tasarımı haricinde neler yapılabilir? Yukarıda da söylediğimiz gibi broşür, poster gibi tek sayfalı çalışmalarınızı da bu programda gerçekleştirebilirsiniz. Banner veya reklam içeriklerininde üretilebildiği bu uygulama genelde bu alanlarda çok fazla kullanılmamakta. Biraz daha marka bilinci oluşturan içerikler Adobe Illustrator veya Photoshop tarafından yürütülmekte.
Adobe Programları ve InDesign İndirme
Bu uygulamayı bu bağlantıdan satın alabilir veya ücretsiz sürümü inceleyebilirsiniz. Onun haricinde aşşağıdaki Adobe Photoshop, Illustrator, Premiere, After Effects nedir ne işe yarar yazılarımıza bakabilirsiniz.