Türkiye’nin yerli otomobil yapma süreci 2017 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “Geçtiğimiz yıl itibarıyla yılda 757 bin otomobil satışına ulaşmış bir Türkiye’de bu konuda hala adım atılmıyor olması artık ülkemizin bir ayıbı haline gelmişti. Bugün, işte bu ayıptan kurtulma yolunda tarihi bir adım atıyoruz.” diyerek başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın yerli otomobil için Babayiğitlere ihtiyacımız var açıklamasından sonra Türkiye’nin en büyük şirketlerinden bazıları bu tarihi projenin içinde yer almak için ilk adımı atarak ortak bir şirket kurdular.

Bunlar ;

  • Anadolu Grubu
  • BMC
  • Kıraça Holding
  • Turkcell Grubu
  • Zorlu Holding

 

İlk prototipi görücüye çıkan yerli otomobilin 2022 yılında seri üretime geçilerek yollarda olması planlanıyor.

Yerli otomobil 300 ve 500 kilometre menzil sağlayan 2 farklı pil seçeneği mevcut,ayrıca diğer elektrikli araçlardan daha hızlı şarj olma (30 dk) özelliğine sahip olan yerli otomobil 500 km yolu 60 tl elektrik ile kat edebiliyor.Kıyaslamak gerekirse benzinli araç bu mesafede 350 tl yakıyor.

Benzinli ve dizel araçlardaki mekanizmaların bir çoğunun olmaması sebebiyle çok düşük bakım maliyetine sahip. Bu anlamda da epey avantajlı.Ayrıca benzin-dizel araçların ses ve hava kirliliğine olan katkıları küçümsenmeyecek kadar fazla iken yerli otomobil tam anlamıyla çevre dostu ; Sessiz ve Temiz..

Yerli otomobilin markasının ne olacağı birkaç sene içerisinde netleşecek ama otomobillerin akıllı bağlantılara sahip olacağı net. İnternet bağlantısı, otomatik güncellemeler ve otonom sürüşe hazır sistemler olacak. Sürüş, sürücü ve yolcu güvenliği de otomobilin en ciddi işlenen detaylarından.

 

İlk etapta dünyada en fazla tercih edilen modeller üretime geçilecek bunlar tanıtımı yapılan Sedan ve Suv tipi araçlar. yapılan planlamada 2030 yılına kadar 3 farklı modelinde dahil edilerek üretilmesi bekleniyor. Bunlar ; C-Hatchback,B-Suv,C-Mpv yani toplamda 5 farklı model.

Yerli Otomobilin Özellikleri

  • Sürücü odaklı kokpit tasarımı
  • Üç kollu deri kaplı etli direksiyon simidi
  • Yüksek malzeme ve işçilik kalitesi
  • Kapı içlerine yerleştirilmiş geniş hoparlör ve gelişmiş müzik sistemi

  • Mavi LED iç aydınlatma ışıkları
  • 10 inç ve üstü ebatlı sınıfının en geniş dokunmatik bilgi ekranı
  • Geniş gösterge tablosu ve ikinci bilgi ekranı
  • Deri döşeme yüksek kaliteli koltuklar
  • Şık havalandırma ızgaraları
  • Küçük ve ergonomik tasarlanmış metal kumanda kolu
  • Yumuşak ve kalite hissini yükselten kokpit kaplamaları

 

Yerli otomobilin dikkat çekici özellikleri ve bu özelliklerin sağladığı faydalar:

-Yerli otomobilde, gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketi mevcut. Otomobilde, 200 beygir güç ile 7.6 saniye, 400 beygir güç ile 4.8 saniye altında 0-100 km/s hızlanma kapasitesi bulunuyor.

-Yerli otomobil, sürekli olarak merkeze bağlı olacak ve bazı sistem güncellemeleri sürücünün bile hissedemeyeceği şekilde giderilecek. Ayrıca bakım ve parça değişimi gerektiren arıza durumlarında ise sistem, direkt olarak bakım noktasıyla iletişime geçecek.

-Yerli otomobil otonom sürüş teknolojisine sahip olacak. Trafik sıkıştığı zaman otomobil kendiliğinden durup kalkabilecek. Sürücünün direksiyonla kontrol etmesine gerek kalmayacak.

-Yerli otomobilde Holografik Asistan teknolojisi de bulunuyor. Bu teknolojiyle yol detayları, tümsekler, köprüler sürücünün direkt olarak gözbebeğine ışınlar yoluyla iletilecek. Sürücü yola bakarken aynı zamanda bu uyarıları da görebilecek. Holografik Asistan teknolojisi dünyada ilk kez kullanılıyor

Yerli Otomobilin Üretileceği Yer

“Yerli otomobilin, üretim yeri olarak belirlenen Bursa’da üretilmesi ile başlayacak ekosistemin 15 yıllık bir sürede milli gelire 50 milyar euro katkı sağlayacağı, cari dengeye ise 7 milyar euro katkı sağlayacağı belirtiliyor”

60 yıllık hayalimizi gerçekleştiriyoruz,bu bir DEVRİM…

Sağlıcakla Kalın..

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.