
Ramazan ayı yıllardır süregelen Müslüman aleminin en hayırlı ve güzel ibadetlerinden biridir. Ramazan ayında gelenek olmuş ve bu ayın önemini ortaya koyan çıkan vazgeçilmezler ise orucu daha anlamlı hale getiriyor.
Ramazan ayı bir yılın en güzel ayıdır. Müslümanların ibadetlerinden biri olan oruç tutmanın en güzel yaşandığı Ramazan ayı 11 aydan en hayırlısıdır. Ramazan ayında yıllardır süregelen ve bize büyüklerimizden miras kalan gelenekleri her yıl ilerleyen nesillere aktarıyoruz. Eskisi gibi Türkiye’de oruç tutma oranı yüksek olmasa da çoğu kişi tutmaya devam ediyor. Ramazan ayının bir gelenek haline gelen vazgeçilmezleri;
Ramazan Pidesi
Ramazan pidesi her iftar sofrasında mutlaka bulunur. Tadı ve kokusu Ramazan ayının olmazsa olmazı olan Ramazan pidesi için kuyruklar oluşmaktadır. Genellikle esprileri yapılan Ramazan pidesi kuyrukları her ne kadar uzasa da tadı bir başkadır. Ramazan pidesi sahurdan çok iftarlarda tüketilmektedir. Pide geleneğinin yaşatılması ve Ramazan aylarında tüketilmesi gerekmektedir. Sahurda Ramazan pidesine peynir koyup yemenin tadı hiçbir zaman bulunmayacak lezzetleri arasında yer almaktadır.

Hurma, Ramazan Şerbeti
Hurma ile orucu açmak herkesin de bildiği gibi sünnet ve gelenektir. Hurma her iftar sofrasında mutlaka yer alması gereken bir yiyecektir. Hurma hem tok tutma özelliği hem de yıllardır gelenek halinde sofralarda yer alması nedeniyle Ramazan ayının vazgeçilmezidir. Ramazan şerbeti ise Osmanlı döneminden bize kalan hafif ve kalorisi düşük olması nedeniyle oldukça sevilmektedir. İftar sofralarında hurma ve Ramazan şerbeti olmazsa olmazlar arasındadır. Genellikle iftar sofrası eve gelen misafirlere güllaç ile birlikte Ramazan şerbeti ikram edilmektedir.

Ramazan Davulcusu
Sahurda uyanmamız için sokak sokak dolaşan ve birbirinden güzel maniler söyleyen Ramazan davulcuları oruç ayının en güzel detaylarından biridir. Ramazanda sahurun en güzel geleneği olan Ramazan davulcuları İstanbul gibi büyükşehirlerde Osmanlı dönemine ait geleneksel elbiseler ile davul çalmaktadır. Ramazan ayında sahurda davul sesleri duyulduğunda tüm evlerin ışığı yanar ve sahura kalkarlar. Sahur hazırlıkları yapılır ve pide almak için fırınlara gidilmektedir. Bazı kişiler gece davul sesinden şikayetçi olsa da Ramazan davulcuları korunması ve yaşatılması gereken en güzel Ramazan geleneklerimizden biridir.
