
Çin’in Wuhan kentinde 10 Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan Korona Virüsü ( COVİD-19 ) hızlı bir şekilde yayılırken ölümlerin artması ve tanımlanmadığı için tedavisinin henüz mümkün olmamasından dolayı dünya genelinde paniğe sebep oldu. Worldometers’ın verilerine göre dünya çapında vaka sayısı 116 bin 399’a, ölü sayısı 4 bin 91’e yükseldi. 115 ülkede tespit edilen korona virüsünde sadece dün 4 bin 300 yeni vaka ve 199 ölüm gerçekleşti. Virüsün ortaya çıktığı Çin’de alınan tedbirlerden dolayı vaka sayılarında azalma görülsede bugün itibariyle 3.136 kişi hayatını kaybederken on binlerce vaka karantina altında tutulmaktadır.

Dünyayı çevreleyen bu salgın virüsün ülkemizde görüldüğüne dair gece yarısı (11.03.2020) açıklama yapan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ülkemizde 1 vakanın görüldüğünü ve bu vakanın yurt dışı gezisinden ülkemize dönen vatandaşta ortaya çıktığı belirlenmiş, kendisi ve yakınları gözetim altına alındığını ifade etmiştir. Vakanın hangi şehirde olduğunu açıklamayan Bakan Koca durumun kontrol altında olduğunu ve tedbirlerin alındığını bildirdi. Peki Korona Virüsü nedir ? Belirtileri Nelerdir ? Korunmanın yolları nelerdir ? Korona Virüsü ile aklınızda oluşan tüm soruların cevaplarını sizler için hazırladık.
Korona Virüsü Nedir ?
Korona virüsünün, hayvanlarda yaygın olarak görülen bir virüs türü olduğu biliniyor.
Virüsün 4 alt türü bulunuyor. Ender olarak hayvanlardan insanlara bulaşabilirken bu bulaşma şekli “zoonoz” olarak adlandırılıyor. Korona virüsü insandan insana bulaşabilen türünün ilk örnekleri 2003 yılında ortaya çıkan SARS ve 2019 yılında Suudi Arabistan’da ortaya çıkan MERS salgınlarında görüldü. Şu anda gündemde olan tür ise SARS ve MERS salgınlarındaki türden farklı olarak daha önce tanımlanmamış yeni bir tür olarak biliniyor. Yeni ortaya çıkan bu Korona virüs türü “2019-ncov” şeklinde adlandırılıyor.

Hastalardan elde edilen numunelerdeki virüsün elektron mikroskobu ile çekilen ilk fotoğraf görüntüsü Çin hastalıkları kontrol ve önleme kurumu (ccdc) tarafından 27 Ocak’ta yayınladı. Fotoğrafta da görüldüğü üzere virüsün yüzeyinde onu kaplayan bir halka görülüyor. Bu kısım “taç” anlamına gelen “korona” kelimesi ile ifade ediliyor. Virüsün adı da buradan geliyor.

Korona Virüs !

- Korona Virüsü yüzde seksen üç (%83) enfeksiyon oranına sahiptir. Bu virüse 100 kişi maruz kalırsa 83 hasta (Vaka) olur anlamına gelmektedir.
- Hastalık hava yoluyla yayılabilir. Bu son derece ciddi tehlikeli durum !
- Bir kişi nefes aldığında virüs bu nefeslerle ortaya çıkar. Bir kişi hapşırdığında veya öksürdüğünde idrar yaparken veya bağırsak hareketinde de aynı şekilde virüs bulaşır.

- Korona Virüs bir kişinin dışında havada veya bir yüzeyde, en az beş gün ve en fazla yirmi sekiz gün yaşayabilir.
- Korona Virüs bulaşan birisinin dokunduğu yada solunum gerçekleştirdiği bir mekanda günler sonra dahi olsa bulunur o havayı solur veya dokunduğu yere dokunursanız virüs size bulaşır.
Korona Virüs Belirtileri Nelerdir ?

Korona Virüs vakalarında en fazla görünen belirtiler ;
- Yüksek Ateş
- Şiddetli Öksürük
- Solunum Yetmezliği
Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir. Yeni corona virüsünün kuluçka süresi 2 ile 14 gün arasındadır.
Korona Virüs’ünden Nasıl Korunuruz ?

- Korona Virüs’ünden korunmanın en etkili yollarından birisi temizlik !
- Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalı.
- Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır.
- Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.

- Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır.
- El hijyenine önem verilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalı.

- Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengel ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanılmalıdır.
