İş görüşmelerinde dikkat edilecek kriterler
İş görüşmelerinde dikkat edilecek kriterler

İşsizlik dünya çapında görülen ve çok önemli global bir sorun haline geldi. Ülkemizde de 2 3 üniversite bitirmiş kişiler dahi iş bulmakta zorlanıyor yada yaptığı işin değerinin epeyce altına çalışıyor. Bu sorunun en büyük sebeplerinden biri ise dünyanın her geçen gün değişiyor ve iş alımlarında da kriterler baştan yazılıyor olması. Önemli bir kaynağa göre bu yazımızda gelecekte iş alımlarda dikkat edilecek etkenler ne olacak, göreceğiz.

İş Alımlarda Dikkat Edilecek Etkenler

Özellikle ülkemizde 80’li 90’lı yıllar çevresinde okuyan kesim az olduğundan en değerli meslekler kamu çerçevesindeydi. Ancak değişen çağın teknolojiyle beraber dünyanın inanılmaz bir ivmeyle değişmesi sektörleri biraz daha özel kuruluşlara yönlendirdi. Bir yandan teknoloji çağına girdiğimiz içinde elbette özel kuruluşların iş alımlardaki beklentileri ise önemli ölçüde değişmiş oldu.

İş dünyasında önemli kriterler
İş dünyasında önemli kriterler

Son 10 20 yıl içerisinde özellikle mühendislerden beklenilen durmadan kendilerini geliştirme ve çağa ayak uydurma kriteri artık birçok mesleğe yansıyacak belki de bir mühendis gibi düşünmemiz, öğrenmemiz gerekecek. Bu konuda ise dünyanın önemli istatistik kaynaklarından birisi Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum). Dünya Ekonomik Forumunun gelecekte yani yakın tarih 2022’de iş alımlarda en çok dikkat edilecek olumlu ve olumsuz etkenlerden belirtilmiş. Bu raporun İngilizce ve orijinal haline dilerseniz bu linkten ulaşabilirsiniz.

Dünya Ekonomik Forumuna göre İş Alımlarda Dikkat Edilecek Etkenler
Dünya Ekonomik Forumuna göre İş Alımlarda Dikkat Edilecek Etkenler

Yukarıda da Dünya Ekonomik Forumundan alıntıladığımız görselde de görebildiğiniz üzere yaklaşık 2022 yılından itibaren iş alımlardaki kriterler 2 başlıkta toplanmış. Birisi şuana kadar çok etkili olmayan ama bu tarihten itibaren önem kazanacak kriterler, “Growing” önemi artan kriterler. Bir diğeri ise şuana kadar iş alımlarda önemi yüksek ancak ileriki tarihlerde arka plana çekilecek kriterler, “Declining”. Gelin ilk önce önemi artacak kriterlere bir göz atalım.

Önemi Artan Kriterler

  1. Analitik düşünme becerisi ile bir sonuca veya yeniliğe ulaşmak
  2. Aktif olarak öğrenebilme becerisi
  3. Yaratıcılık, özgünlük ve girişim
  4. Teknolojiyi kullanabilmek ve programlama bilmek
  5. Kritik düşünme ve analiz edebilme becerisi
  6. Karışık problemleri çözebilmek
  7. Liderlik ve sosyal etkileyicilik
  8. Duygusal bir şekilde de yaklaşabilme
  9. Bir fikir belirtirken veya bir sorunu çözerken muhakeme edebilmek (grupla çalışmaya yatkın olmak)
  10. Sistem analizi ve değerlendirmesi yapabilmek

Gördüğümüz önem kazanan bu 10 kriter aslında son yıllarda mühendis ve tıp sektörü için bakılan özellikler. Tabi yine mühendis ve tıp sektöründekiler bu özelliklere daha fazla dikkat edecekken birçok meslekte de bu kriterler geçerli olacak. Bu maddeler arasında dikkati çekmek istediğim ise programlama bilmek, olacak. Programlama değişen dünyada artık sadece mühendisler için önem göstermeyecek aksine en alakasız bir meslekte daha kodlama bilindiğinde fırsatlar katlanacak.

İş Alımlarda Daha Az Dikkat Edilecek Etkenler

  1. El becerisi, dayanıklılık ve hassasiyet
  2. Hafıza, sözel, işitsel ve mekansal yetenekler
  3. Finansal ve maddi kaynakların yönetimi
  4. Teknoloji kurulumu ve bakımı
  5. Okuma, yazma, matematik ve aktif dinleme
  6. Personelin yönetimi
  7. Kalite kontrol ve güvenlik bilinci
  8. Koordinasyon ve zaman yönetimi
  9. Görsel, işitsel ve konuşma becerileri
  10. Teknoloji kullanımı ve kontrolü

Bu maddelerde yine aynı rapordan alıntıladığımız maddeler. Burada unutmamız gereken nokta bu maddelerin tamamen önemini kaybetmesi değilde 2. olana çekilmiş olmaları. Örneğin artık teknolojiyi kontrol etmek mesela exel kullanmak değilde yine teknolojiyi kullanarak programlama yapabilmek bir şeyler üretebilmek ön planda olacak.

iş görüşmelerinde dikkat edilecek hususlar
iş görüşmelerinde dikkat edilecek hususlar

Tabi bu verdiğimiz iki liste de dünya çapında öncelikle şirketleri baz alarak düzenlenmiş maddelerden oluşmakta. Bu maddelerin Türkiye’de geçerli hale gelmesi 2022 yılından sonraki yıllarda da başlayabilir. Yine de yavaş yavaş “Growing” yani önemi artan maddelerde kendimizi geliştirmek önemli olacaktır.

Öneri İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.