
Karanlık bir ambiyans, loş bir ışığın sahip olduğu odanın bir köşesinde ekranında yeşil kodlar akan bir bilgisayarın önünde kapüşonlu duran gizemli bir kişi; hacker mıdır? Sosyal medyada veya medyada insanlara lans edilen bu tipik hacker kavramı ne kadar ilgi çekici olsa da işin ardı o kadar doğru değil. Gelin bu yazımızda hackerlar yani bilgisayar korsanları aslında kimdir, ne yaparlar, birlikte görelim.
Hackerlar Yani Bilgisayar Korsanları Aslında Kimdir?
Hackerlar kimdir? Hacker kelime anlamı Türkçeye bilgisayar korsanı olarak geçse de tanıtımını tam olarak karşılamaz. İngilizce’ye giren “Hacker” kelimesinin tarihi ise daha teknolojinin neredeyse hiç gelişmediği 12.yüzyıla dayanmaktadır, ancak biz bu kelimenin tarihini anlatmak yerine Türkçedeki karşılığına odaklanalım. Hacker kelimesinin içinde olan korsan kelimesinin anlamı yasal olmayacak şekilde yağmalama işlemi güden kişiler olarak tanımlanır. Hackerların bize yansıtılan yüzü de korsan gibi görünse de aslında tüm iyi veya kötü, beyaz veya siyah şapkalı hackerların yaptığı iş temel de aynıdır.

Bilgisayar korsanı dediğimiz kişiler genel olarak siber güvenlik alanında uzman kişilerdir. Tabi alanında çok iyi olamayanlar olsa da biz yine uzman diyelim. Bu hackerların kamu veya kuruluşlardaki resmi meslek karşılığı ise siber güvenlik uzmanıdır. Bu uzmanlar ülkemizde bilgisayar mühendisliği bölümünü bitirerek bu kademeye ulaşabilirken bazıları ise 2 yıllık bölümlerde okuyarak veya sadece kendi ilgileriyle kendilerini geliştirerek bu seviyeye gelir.
Yukarıda da dediğimiz gibi ister siber güvenlik uzmanı veya siyah şapkalı hacker olsun hepsinin temelde yerine getirdikleri iş aynıdır, “Güvenlik açığı bulmak”. Bir kuruluşun teknoloji ağında veya bir web sitedeki güvenlik duvarındaki kodları hızlıca tarayan ve belli hamlelerle açığa dönüşebilecek kodları bulmaya çalışan kişilere temelde hacker denilmektedir. Akılda kalıcı yer edinmesi için bir örnek vermeden önce bu hacker tiplerini bir görelim.
Temel Hacker Tipleri

Hackerları tür olarak birbirinden ayırmadan önce bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Her hacker temelinde bir yazılımcı olabilir ancak her yazılımcı veya programcı hacker değildir. Hackerların yani bilgisayar korsanlarının özelliği yukarıda da söylediğimiz gibi siber güvenlik alanında uzmanlaşmalarıdır. Gelin bu kişileri temel olarak siyah, gri, beyaz şapkalı olarak ayıralım.
- Siyah şapkalı: Bu hackerlar haberlerde veya sosyal medyada gördüğümüz genelde maskeli veya kapüşonlu gizemli insanlardır. Bu hackerlar buldukları açıklara kendileri sızar ve elde ettiği bilgileri yasa dışı şekilde kullanırlar.
- Beyaz şapkalı: Yani resmi adı siber güvenlik uzmanı olan kişiler ise bu açıkları bulup zafiyetleri düzelten veya zafiyet oluşturacak eylemlere önlem alan kişilerdir.
- Gri şapkalı: Bu hacker tipi ise genel olarak tarafsız kalan ve para kazanmaya çalışan kişilerdir. Buldukları açıkları en iyi parayı teklif eden herhangi bir tarafa yasal veya yasa dışı şekilde satarlar.

Hackerların kim olduğunun ve yukarıdaki tiplerin akılda daha kalıcı olması için çok basit bir örnek verelim. Orta çağ zamanlarında genel olarak inşa edilen büyük bir kale düşünelim. Bu kale büyük surlarla kaplanmış ve tek giriş çıkışı yüksek güvenlik önlemleriyle tek bir ana kapıdan gerçekleşmekte. Bizim hackerlar ise bu hikayede duvar ustası rolündeler.
Beyaz şapkalı duvar ustası komutanın emrindedir. Duvarın iç tarafından kaleye sızılabilecek herhangi bir açık olup olmadığını arar ve bulursa duvarın o kısmını tekrardan örer. Gri şapkalı usta ise içeriden veya dışarıdan duvarı gözlemleyerek o da açık bulmaya çalışır. O da bulduğu açığı para karşılığında ya kale komutanına ya da kaleye sızmaya çalışan kişilere verir. Son olarak da direk kaleye sızmaya çalışan siyah şapkalı ustalar bulunmakta. Bu duvar ustaları ise dışarıdan açık arar ve surun zayıf noktasını bularak oradan kaleye sızmaya çalışır.
Biraz hikayesel anlattık ancak gerçekten de hacker kelimesinin İngilizce kökenlerinden biri ise bu mantıktan gelmekte. Aslında “Tarih Tekerrürden ibarettir” ibaresini ortaçağdaki duvar ustaları yeni teknoloji çağında ise hackerlara benzetebiliriz.
İlginizi çekebilir
Yukarıda verdiğimiz hikayesel örnekle de olayı daha somut bir şekilde anlatabildiğimizi umuyoruz. Eğer bu yazımızı beğendiyseniz size birkaç yazımızı daha önerebilirim. Bunlar: grafik tasarım yaparak para kazanmak, stok fotoğraf için web siteler, tanıtım yazısı nedir, oyun tasarımcıları için oyun motorları… Bu yazılarımız arasından dikkatinizi çekenleri okuyabilirsiniz.