İnsan beynini bir kaç departmana ayıralım, bu departmanların birbiri ile ilgisi yapılan işe, yapılacak harekete göre %70-%90 arasında olacaktır. Herhangi bir işle ilgilensede beyin, diğer departmanların etkileşimde olmasını gerektirir, çünkü yapılan herhangi bir işin sonucu bütün departmanları ilgilendirecektir.

Biraz daha basit anlatmam gerekirse, insan beyni tam zamanlı çalışan kural koyup, uygulayan, bunu bütün departmanlarına yayan bir kurum gibi düşünün. Gün içerisinde karşılaştığınız her cisim, sorun, problem, olay beynin onu tanımlama biçimine göre arşivlenir. Konu ilerki dönemde sizi etkileyecek bir düzeyde ise bu kurallar kitabına detayları ile kaydedilir. Bunada küçük bir örnek vermek istiyorum: Sıcak bir sobayı tuttuğunuzda, acı hissi, beynin bunu tekrar yapmaması için kural oluşturmasını tetikler. Sonraki zamanlarda tekrar sobayı ellemeyeceksiniz emin olun, çünkü bu kurallar vücudun savunma (firewall) mekanizmasını ve reflesk yapısını tetikliyor. Sonuç siz o an istemesenizde beyin bunu engellemek için çeşitli aksiyonlara girebilir, korku yada acı hissi vermek gibi..

Ne kadar karmaşıkta olsa beyin, aslında çok basit bir yapıya sahip. En büyük özelliği ise bir çok işi organize edebilme yeteneği. Bu yeteneği bir bilsayara verdiğinizde de aynı işi yapacaktır. Ancak geliştirmemiz gereken, otomasyonu yüksek düzeyde bir kaç yenilik var.

Bir beyin yaratmak istiyorsanız, her donanım için kendine has özellikler, kurallar ve refleks yapısı oluşturmanız gereklidir. Aslında vücudumuzda her organımızın kendine has bir beyni vardır, tek fark anlıkda olsa, uzun vadede de olsa Ana beyindeki kurallar uymak.

İnsan oğlunun beyin gelişiminin en büyük gerekliliği MERAK. Bebeğiniz çok meraklıysa sevinin, çünkü bu beyninin gelişimi için yeme, içme kadar önemlidir. Ne demek istediğimi anlamak için, kendinize 10 dk ayırın ve yakında bulunan bir bebeği gözlemleyin. Yeni şeyler öğrenmek için merak ettiğini, deneme yanılma yolu ile kendine yeni kurallar oluşturduğunu, neyi yapıp, neyi yapmaması gerektiğini nasıl öğrendiğini görün.

İnsanoğlunun ilerleyişinin, gelişiminin en büyük nedeni MERAK’tır.

Ayrıca vücudumuzdaki organlar çoğu durumda (örneğin reflesk halinde) beyinden mesaj alıp, uygulamak yerine, kendisi içerisinde bulunan alışkanlık klavuzunu uygular. Aslında her donanımımızın, kendi beyni ve kendi işleyiş planı kendi içerisinde bulunuyor. Beyin burda sadece yardımcı bir piyon. Genel kurallar ve uyarılar için arada bir lazım oluyor diyelim.

SIKTIYSAM kusura bakmayın, bir kaç yüzyıldır aklımdaydı bunlar, yazma hissiyatı doğdu gece gece..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.