Türban Tarihi 3

Türbanın; saçları yıpratan dış etkenlerden korumak amacı ile kullanıldığı gibi asıl amacı örtünmektir. Birçok farklı dinde başörtüsünün yeri vardır ve başörtüsüde çeşitli dinlerde, çeşitli şekillerde ve çeşitli anlamlarda kullanılmaktadır.

Eşarbın aksine türbanlar kalın kumaştan yapılır ve başı göstermez. Türban; başın üst kısmının tamamını ya da bir kısmını kaplayan örtü, giysidir. Genel olarak kadın giyimin bir parçası olan türbanları kimi toplumlarda erkekler de farklı adlarda kullanmaktadır. Puşi, kefiye gibi adlar ile erkek giyimde yerini alan türbanların dini yada geleneksel anlamları vardır. Kimi zaman ise sadece, sıcaktan veya soğuktan korunmak amacı ile takılır.almanya-dan-tarihi-basortusu-karari-7068363_x_3337_o

Sümerlerde rahibelerin başörtüsü takması bir gelenek haline gelmişti. Rahibeler; kutsal fahişelik görevi yaptıkları için başlarını örtmekteydi. Asurlar ise başörtüsü konusunda kanun dahi çıkarmıştı. Asur kralının çıkardığı kanunun 40. maddesi, evli ve dul kadınların, tapınak fahişelerinin başörtüsü örtmesini zorunlu kılarken; bekar kızların, cariyelerin ve fahişelerin başını örtmesini ise yasaklamıştır. Asurlar ile başlayan bu gelenek, Persler ile devam etmiş, Perslerden de Araplara geçmiştir. Hindularda ise başörtüsü soyluluğu temsil etmiştir. Soylu erkek ve kadınlar gösterişli başlık ve baş örtüleri kullanmışlardır.

Eski Yunan toplumlarında da kadınlar, başlarını çeşitli örtüler ile örtmüşlerdir. Baş örtüsü eski Yunanlılarda dindarlık ve haya kavramı ile eşleşmiştir. Yahudi kadınlarda başörtüsü kullanmaktadırlar. Ancak; Yahudilerde başörtüsü bir değil, birçok anlama gelmektedir. Kimilerine göre iffetli, namuslu olmanın sembolüyken, kimilerine göre evli, kocasına ait oluşunun sembolüdür, kimine göre ise saygınlık, soyluluk sembolüdür. Hristiyanlıkta yani İncilde din başörtüyü içermemekte. İncilde başörtüsü yoktur ancak Pavlus, Yahudilerdeki örtünme geleneğinin sürdürülmesini istemirşir.

Yüzyıllarca uygulanan örtünme, zamanla rahibeler ile bütünleşmiştir. Rahibelerin başörtüsü giyme törenleri ise rahibeliğin en önemli aşamasıdır. Çünkü, rahibeler İsa ile evliliklerinin sembolü olarak başörtüsü takarlar. Rahibelerin taktığı başörtüsüde, hristiyan dünyasındaki türbanın önemini göstermektedir. İslam dininde ise örtünme vardır. Ve ünümüzde örtünmeyi en çok uygulayan dinde İslam dinidir.türban

Dinlerdeki ve geleneklerdeki örtünme nedeni ile türban hiçbir dönemde kullanılmayan bir parça olmamıştır. Daima türban varlığını sürdürmüş ve sürdürecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.