SINAV STRESİ 2

Hayatın önemli bir bölümünü kaplayan, geleceği şekillendirmek için bir adım olan belirli sınavlar vardır.

Liseye başlarken, üniversite hayatına adım atarken belirli sınavlara gireriz. Ve bu sınavlardan yine belirli bir puan almamız gereklidir.

Barajı aşmak gibi bir sorunumuz vardır. Ancak bununla birlikte sınav aşamasındaki sorunlardan biride “Ya kazanamazsam.” endişesidir.

Bu endişede yanında stresi getirir. Stres yaşamak belirli sorunlar getirir. Hadi bu sorunları bir kaç madde halinde yazalım.

  1. Stres beraberinde saç dökülmesi
  2. Uykusuzluk
  3. Ani ağlamalar
  4. Ve deneme sınavlarında unutkanlık

Stres gençlerde o kadar büyük bir derecede var ki! Fiziksel olarak etkiliyor. Bütün gece o sınavı düşünerek uykularından oluyorlar. Strese dayalı olarak saçları dökülüyor. Zaman zaman kazanamadıklarını düşünerek aniden ağlıyorlar. Bu durum özellikle kızlarda daha yaygın görülüyor. Ve en önemlisi de deneme sınavına girdiklerinde bildikleri herşeyi unutuyorlar. Ancak kendilerini o kadar çaresiz hissediyorlar ki.. Bu konuda ellerinden hiçbir şey gelmiyor.

Herşeyden önce şu bilinmelidir. Sınavı kazanamamak hayatın sonu demek değildir. İlla ki tekrar sınava girme hakkını elde edecekler. Bu yüzden önce hayırlısını dilemeleri en iyisidir.

Bu etmenleri ortaya çıkaran en büyük neden ailelerin çocuklarına aşırı baskıcı ve kıyaslayıcı olmaları. Bu konuda ailelere bir kaç öneride bulunarak yazımı burada bitireceğim..

Öncelikle sınava giren kişinin kendi çocuğunuz olduğunu unutmadan davranmalısınız.

Çocuğunuz, kazansa da kazanmasa da onu her koşulda seveceğinizi bilmeli.

Sınavı kaybettiğinde ikinci bir şansı olduğunu sürekli hatırlatmalısınız. Önemli bir nokta daha var. Ona güvendiğinizi ve kazanmasa dahi her koşulda arkasında olduğunu, belli aralıklarla söylemelisiniz ki ! Çocuğunuz herzaman sizin onun yanında olacağınızı bilerek kendini rahat hissetsin.. Ve son bir öneri daha ..

“Komşunun kızı denemeden şu kadar puan aldı.”
“Arkadaşın çok başarılı sen neden öyle değilsin.”
Gibi kıyas içeren cümleler kurarak çocuğunuzu yarış atı moduna sokmamalısınız. Bu size büyük bir başarı elde ettirmez.

Aksine çocuğunuzda “YETERSİZLİK” hissi uyandırır.

ÖZGE ODABAŞIOĞLU

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.