Henüz bir ay önce kendimi denemek için internette hikaye yarışmaları aramaktaydım.Gözüme Rıfat Ilgaz Hikaye Yarışması adında bir yarışma takıldı.Tıkladım girdim.Yarışma kurallarının ilk başında dikkatimi çeken kural,"Yarışmaya 18 yaşını doldurmuş kişiler katılabilir".Ben 18 yaşında değilim ama ben de yarışmaya katılmak istiyordum.Rahmetli Rıfat Ilgaz yaşasaydı eminim ki bu yarışmaya herkesin katılmasını isterdi.Sadece bu yarışma da değil hayatımızın çoğu yerinde +18 levhaları ile karşılaşıyoruz.Misal vereyim.
Suadiye-Erenköy-Feneryolu arası bir plajda yazan tabelaya göre"18 yaşından küçüklerin denize girmesi tehlikeli ve yasaktır".Bir düşünsenize 12 yaşında milli bir yüzme sporcusu denize girip yüzmek istiyor.Dubaları geçtiği an güneş yanığından kararmış,güneş gözlüklü bir adam elinde megafonla onu denizden çıkarıyor.Ne yazık.
Bakkallarda yazan bir yazı "18 yaşından küçüklere içki ve sigara satılmaz".Fakat bu tabela ne esnafları ne de bizleri durduruyor.Ben rahatça içeri girip sigara veya içki satın alabiliyorum.Bana o malları satmakla esnafta haklı sadece 18 yaşından büyük insanlardan para kazancak değil ya.
Televizyonlardaki akıllı işaretler +18,+13,+16,cinsellik içerir,şiddet ve korku içerir vs.Sevgili anne ve babalar bu işaretleri gördüklerin de çocuklarını televizyon başından kaldırıyorlar mı?Bence hayır.Tam tersine çocuklar ve ebeveynler bu işaretleri gördüğünde televizyon başına resmen kilitleniyor."O onun kafasını kesti,bakın öpüşüyorlar,şimdi soyunacak" gibi diyaloglar bu tür ortamlar da duyulabilir.
Belirttiğim örneklere de bakarsak gerçekten bazı şeylerde kısıtlanıyoruz.Ben beş yaşındaki çocuğa sigara satılsın demiyorum fakat özgürlüklerimiz kısıtlanmasın.Bıraksınlar da herkes ne yapacağına kendi karar versin.
Alaattin Cem Özdemir
Aslında bazı şeylere belirli standartlar gelmesi gerekiyor .. Fakat bu bizim yaş grubumuz için çok fazla abartılmış durumda . Bende 17 yaşındayım fakat çoğu yerde bu 18 yaş sınırlaması ile karşılaşıyorum ..
Güzel ve yerinde bir yazı olmuş tebrik ediyorum .
Böyle olaylar hepimizin başına geliyor. Bir yasak konuluyorsa ona uyulmalı içki,alkol vs ürünler 18 yaşının altına satılmasa belki 18altındakiler daha az sigara içicek büyüklerde biraz gayret gösterip almasa belki liseye gidenler sigaraya başlamış olmayacak. Günümüzde ilkokulda sigara içen var.
Yazınız tam da -18lik olmuş dersem lütfen darılmayın. Zira ben de +’ ya geçeli pek olmadı. Düşünmelisiniz ki bu kurallar istisnai durumlar için değil toplum geneli için geçerlidir. Uyulanı da var uyulmayanı da elbette, o ayrı konu. O yüzme şampiyonu gencin plajda salınarak denize girip tüm dikkatleri üzerine çektiğini düşününüz. Onu gören diğer gençler demezler mi ki: ” O nasıl giriyorsa ben de girerim” , diye. Alın size koptu kıyamet. Bu iş velilerin plajı mahkemeye vermesine kadar gider. Televizyondaki işaretler de ufak hatırlatmalar, uyarılardır. Siz düşünmemişsiniz ama çocuğunu şiddetten uzak tutmak isteyen ebeveyn bunlara göre hareket edip televizyonu kapatabilir, çocuğu uzaklaştrabilir vs. Velhasıl kelam sizin isyan ettiğiniz bu tür şeyler ince ayrıntılardır. Kimsenin işine yaramıyor gibi görünse de aslında herkesin bir şekilde işine yarar. Sağlıcakla!
bazi konularda isyaninizi anlayabiliyorum, ancak bu kurallarin cogu toplumumuzdaki eksiklikleri ve genclerin gelismesinde olumlu rol oynanmasi icin konuldugunu unutmamak lazim.. ornegin 18 yas alti kisilerin bakkallardan yada bufelerden icki, alkol, sigara almalarina son derece karsiyiz ekip olarakda, aile olarakda. kendi acinizdan baktiginizda hakli olabilirsiniz, ancak birde bagimli oldugu icin, anne babasini doven evlatlari dusunun.. o genclerin yetismesinde bu kurallarin uygulanmasi daha farkli sonuclar dogurabilirdir… Toplum olarak bazi konularda geri kalmis olabiliriz ancak Gencligin kurtarilmasi icinde devletimizden cok iyi adimlarda gelmiyor degil.. bu konuda kendilerini tebrik ediyorum.. ozellikle 4 gun sonra uygulanacak olan turkiye genelindeki sigara yasagina herkesin katilarak uymasini istiyorum.. O yasaklarin amaci, ocaklarin yanmamasi (yuzerken bogulmek), evlatlarin hayirsizliklari(issizlik, anne babaya kotu davraniz), toplumsal anlamda bozukluk(hirsizlik, cinayet, taciz) gibi yanlislarin duzene girmesidir..