Sosyafobik Hayatlar

Günlük hayatın içinde hepimiz insanlarla birçok kez muhatap olup, birçok kez gerek iş gerekse sosyal hayatımızda topluluk önüne çıkmak zorunda oluyor ya da kalabalıkların içinde bulunmak durumunda kalıyoruz. İş hayatında toplantıdan toplantıya koşarken, büyük kitlelere kendimizi ifade etmeye çalışırken, sosyal ortamlarda insanlarla iletişim kurmaya çalışırken sürekli hata yapma olasılığımızı düşünerek endişe dolu dakikalar yaşamak, nefes almanın bile bizim için sancılı bir sürece dönüştüğü saatler, vücudumuzun doğal tepkilerin dışında verdiği reaksiyonlar, el ve ayaklarımızın ısı derecelerindeki şiddetli dengesizlik, bayılma noktasına kadar gelebileceğimiz duygu değişimlerinin aslında çok önemli bir nedeni olduğunu netleştirmek gerekli olacak.

Hayatımızın tamamını etkileyecek sosyal fobi adı verilen bu durum aslında temelde ego denilen, kişinin yüksek ben noktasının kendini bir nevi kanıtlama isteğinden ve küçük düşme korkusundan kaynaklanıyor. İnsanlar benim hakkımda ne düşünür? sorusuyla toplum içinde daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalmamız aslında daha büyük sıkıntılara yol açarak yapmak istediklerimizi de engelleyecek sonuçlar doğurur. Korkulan durumlardan kaçmaya çalışmak sosyal fobide en sık karşılaşılan durum olarak biliniyor. Şiddetli korku hali başarabileceğimiz konuların önüne geçerek bizi daha derin sıkıntılara sürükler. En sağlıklı şekilde iş ve sosyal hayatımızdan verim almak için, ‘hakkımda ne düşünürler’? ‘Bu lafı söylersem acaba hata mı yaparım’? gibi soruları bir kenara atarak, özgüvenimizi yeniden tazelemekte fayda var. Ancak bunu yapmak için cesaret toplayarak girişimlerde bulunursak asıl amacımızdan uzaklaşmadan kendimizi ispat edecek duruma geliriz.

Egonun oynadığı oyunlarla ancak kendine inanmakla baş edebilme özelliğine sahibiz. Rezil olma korkusuyla yaşayarak sadece soğukkanlılığımızı kaybeder, kendi benliğimizden o derece uzaklaşmak durumunda kalırız.

Bu durum erken teşhis edilir ve tedaviye o oranda erken başlanırsa bu sorunun çözümünde o derece başarılı olmak mümkün olacaktır. Sosyal fobi kronik bir sorundur. Bu nedenle tedavinin titizlikle sürdürülmesi, yeniden nüksetmeye engel olur. Özellikle ilaç uygulamalarına dikkatli bir şekilde devam etmek, sorunun çözümünü kolaylaştırır. Tabii ki terapi yöntemleri de ilaç tedavisi ile birlikte son derece etkili olacaktır. Bu konuda hipnoz yöntemi sorunun çözümünde günümüzde oldukça başarılı bir yöntem olarak güncelliğini korumaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.