
Adetimi geciktirmek istiyorum diyen kadınların akıllarına nasıl adet geciktirilir? Sorusu gelmekte. Ancak kadınların bir çoğu adet ertelemesi konusunda profesyonel bilgilere sahip olmadığından, adet geciktirme konusunda başarısız olmaktadır. Ayrıca kendi sağlıklarını da tehlikeye atarak risk almaktadır. Adet gecikmesi yaşamak için bazı kurallar var ve bunlara uyulduğu taktirde istenilen gecikme yaşanabilmekte. Hekimlerin neredeyse hepsi kişilerin bu isteklerini kendi başlarına yapmalarına onay vermemekte. Adet geciktirme ile ilgili bilmeniz gerekenleri yazımızın devamında listeliyoruz.
Adet Geciktirmek İçin İlaç Kullanımı
Kadınlar adet olabilmeleri için yumurtalama dönemi ile adet kanaması arasında salgılanan progesteron hormonunun seviyesi düşerek kesilmesi gerekmektedir. Normal şartlarda bütün bu döngü kendiliğinden olmaktadır. Sıklıkla 28. Güne yaklaşıldığında progesteron üretimi kesilir ardından rahim içi dokusu kendini dışarı atmak için hazırlık yapar ve adet kanaması başladığında dışarı atım başlar. Adet sonlandığında yumurtlama dönemine kadar östrojen hormonu üretilir ve baskın haldedir. Yumurtlama tamamlandıktan sonra östrojen düşer progesteron yükselir ve döngü devam etmiş olur.
Adet geciktirici ilaçlar içerisinde progesteron hormonunu barındırır ve ilaç alındığında normalde progesteronun kesilmesi ile başlaması gereken adet hormon kesilmediği başlamaz. Bu şekilde adet geciktirme işlemi başlamış olur.
Kadın vücudunun doğal bir döngüsü bulunmakta, bu tip ilaçlar bu doğal döngüye müdahalede bulunarak doğallığı bozarlar. Aynı zamanda rahmin kendisini temizlemesine izin vermezler. Sıklıkla kısa zamanlı kullanımlarda ciddi sorunlar ortaya çıkmaz. Ancak sürekli kullanımı ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkartmaktadır.
Adet Geciktirme Nasıl Yapılır?
Adet geciktirmek için tek bir yöntem bulunmaz, birkaç yöntem ile adeti geciktirmek mümkündür. Bu yöntemleri sizler ile paylaşacağız fakat özellikle birkaç yöntemin kesinlikle uygulanmaması gerekli.
Doğum Kontrol Hapları İle Adet Geciktirmek
Doğum kontrol hapları tiplerine göre bir takımı plasebo ilaçlardır. Bu ilaç gurubunu kullanan kadınlar daha sonra hormon barındırmayan ilaçları kullanmaya başladıklarında normal adet döngülerine dönerler. Ancak doğum kontrol haplarının kullanılması sadece o hafta içinde adet gecikmesi olmasını sağlar. Adet gecikmesini yaşadıktan sonra boş haplar tekrar kullanılmaya başlandığında, birkaç gün sonra adet kanaması başlar. Bu yöntemi kadınlar yılda birkaç defadan fazla uygulayacaklarsa ve 15 günden uzun adet gecikmesi istiyorlarsa bunu kesinlikle doktor kontrolünde yapmaları gerekmekte.
Doktor Kontrolü Altında Adeti Geciktirmek
Doktora gittiğinizde gerek jinekolojik muayenenin ardından, doktorunuz onay verirse progesteron içeren ilaç reçete edecektir ve bu ilaçları adet kanaması başlamadan 5 gün önce almaya başlamanız gerekli. Bir çok kadın bu tip ilaçları adet öncesi değil adet olacağı gün yada adetine 1-2 varken almakta ve başarısız olmaktalar ve adetleri gecikmemekte. Bu ilaçları adet kanamasına en az 3 gün kala alınması gerektiği bilinmelidir. Aksi taktirde sonuç alınamaz.
Adeti Geciktiren İğneler
Regl dönemini geciktiren haplar gibi, adet geciktirici iğnelerde içeriğinde hormon bulundurmakta ve direkt olarak vücuda enjekte edildiğinde hızlıca etki ederek vücudun hormon dengesini etkilemektedir. Bu nedenle kolay ulaşılabilir olmalarına rağmen doktor reçete etmediği taktirde kullanılmasını tavsiye etmemekteyiz. Aksi halde hızlı şekilde hormon dengesini bozabilir, ağrılara ve ruh halinde beklenmedik etkilere neden olabilir.
Adet Söktürücü Özelliği Olanlara da Kısaca Bakalım
Kadınlar adet söktürücü ilaçlar gurubuna giren ilaçları kendi başlarına kullanmamaları gerekli. Bu tür ilaçlarda içeriğinde hormon bulundurduğu için kadın vücudunun doğal dengesini bozmaktadır. Ayrıca bilinenin aksine bazı durumlarda gerçek adet kanamasına neden olmazken ara adet kanaması oluşturabilmekteler. Fakat sıklıkla ara adet kanaması olsa bile buna ek gerçek kanamayı başlatırlar. Bu guruba giren hiçbir ilacı doktor reçete etmemişse kullanmayın.
Adeti Geciktiren İlaçlar Hakkında Son Bilgiler
Adet geciktirici ilaçlar sıklıkla ciddi bir yan etki yapmasalar bile, bazı hassas kadınlarda; huzursuzluk, göğüs uçlarında hassasiyet, değişen ruh hali ve ağrılar, kanamalar gibi istenmeyen etkiler yaptığı bilinmekte. Bu yüzden gerekli muayeneler olunmadan, doktor kontrolü haricinde kendi başına yapılan hiçbir ilaç kullanımını sizlere tavsiye etmiyoruz. Sağlıklı günler dileriz.