
Adet Geciktirici İlaçlar Neler?
Adet döneminin gecikmesi adına kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen adet geciktirici ilaçlar olmaktadır. Adet geciktirici ilaçların içerisinde progesteron bulunup, bu hormon ile rahim içi tabakasını dökmek amaçlanır. Adet döneminin zamanında değil de daha geç olmasını sağlayan bu tip ilaçlar, yumurtalamaya eti etmeden yalnızca adet kanamasını başlatmaktadır.
Adet Geciktirici İlaçların Zararlı ve Yan Etkileri Neler?
Adet geciktirme hapı kullanımlarında kalıcı olarak problemler yaşanmaz ve üreme fonksiyonları üzerine herhangi bir olumsuz yan etkisi yoktur. Bunun yanında kilo aldırmazlar. Adet gününün zamanına etki ederek daha geç olmasını sağlar. Böylece değişen adet zamanı yeni oluşan kanama tarihine göre tekrardan revize olur. Adet geciktirici ilaç kullanımı esnasında şu yan etkiler olabilir; kabızlık, gerginlik, şişkinlik, baş ağrısı gibi adet geciktirici ilaçların yan etkileri bulunmaktadır. Yaşanan bütün yan etkiler kalıcı olmayıp hepsi geçici özelliğe sahiptir.
Adet Geciktirme İlacı Bitti Ne Zaman Adet Olurum?
Adet geciktirici ilaç kullanımı sona erdiğinde sıklıkla adet kanaması 2-3 gün içerisinde kendisini göstermektedir. Bununla birlikte ilaç kesildiği zaman görülen yan etkilerde ortadan kalkar. İlaç kullanıldığı süre boyunca adet kanamasını engelleyerek kanamanın daha ileri tarihte olmasını sağlar.
Adet Geciktirici İlaçlar Nasıl Kullanılmakta? Ve Adet geciktirici Hap Kullanmaya Ne Zaman Başlamalıyım?
Adet geciktirici haplar etki etmesi için adet dönemine en az dört gün varken alınmaya başlanmalı. Ancak adet kanaması gününe dört günden daha kısa zamanda kalmış olabilir. Bu gibi durumlarda bazen ilaç etki etmeyip adeti geciktirmez, fakat bazen de etki ederek adet gecikmesi olabilir. Bu durum tamamen değişkenlik göstermektedir. Adet geciktirme hapları kullanılırken bazen lekelenme tarzında kanama görülebilmekte. Önemli noktaysa ilaç kullanımına başlandıktan sonra düzenli biçimde kullanmaktır.
Doğum Kontrol Hapları Adet Geciktirici Olarak Kullanılabilir mi?
Doğum kontrol hapları kullanan kadınların adet kanamalarının ne zaman olacağını tahmin etmek daha kolaydır. Bu nedenle kutu bittikten sonra hiç ara vermeden diğer kutuya başlanır ve adet istenildiği kadar adet gecikmesin elde edilir.
Adet Dönemim 10 Gün ve Üzeri Gecikirse Olumsuz Söz Konusu Olur Mu?
Adet dönemi on gün ve üzeri ertelendiğinde bazı yan etkiler söz konusu olabilir bunlar; göğüslerde şişme ve vücutta ödemdir. Ayrıca adet kanamasının yaşandığı sürede artma veya kanamanın daha çok olması karşılaşılan sık yan etkiler arasındadır. Bunun dışında adet geciktirici ilaçların yan etkisi genel olarak yoktur.
Primolut Adet Geciktirici İlaç Nedir? Nasıl Kullanılır?
Primolut adet söktürücü olarak kullanılan ve içeriğinde hormon barındıran ilaçtır. Her ay düzenli şekilde adet kanaması gören kadınlar, kanamalarını çeşitli nedenlerden dolayı geciktirmek istediklerinde kullanılan ilaçtır. Primolut kullanımı sonucunda vajina içinde yer lan kanalda salgılamada ve rahim üzerinde yer alan astarda değişimler meydana gelmektedir. Özellikle adet dönemi zamanlarına tatil, iş, düğün, sınav gibi önemli durumlar denk gelirse adeti geciktirmek için Primolut ilaca adet başlamadan 3 gün önce başlanmalıdır. Her gün düzenli şekilde alınması son derece önemlidir. İlaç kesildiğinde ise adet kanaması başlaması beklenir.
Primolut Adet Geciktirici İlaç Kullanımı Sakıncalı mı?
Primolut adet geciktirici ilaç kullanımı süresince adet sancısı gibi bazı ağrıların oluşması ve şişkinlik oluşması olabilir. Özellikle bu ilaç herhangi bir gebelik durumu söz konusu olursa kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanılırsa bebek üzerinde kalıtsal hastalıklara neden olabilir. Adet gecikmesi özelliği olan primolut ilacın 7 güne kadar adeti geciktirme etkisi bulunmaktadır. Sabah ve akşam günde iki defa düzenli olarak alınmalıdır. İlacın normal kullanım sonuçlarına göre herhangi bir yan etkisi görülmese de, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kontrolü altında kullanılması gerekmektedir. Kişilerin sağlık durumlarına ve geçmişlerine göre alerjik reaksiyon gösterebileceği bilinmelidir. Primolut ilacı kullanırken şiddetli baş ağrıları olursa hemen hekime başvurmak gerekmektedir.
Adet Geciktirici İlaçların Kullanımı
Adet geciktirici ilaç kullanımında dikkat edilmesi gereken en husus adet geciktirici hapın on günden daha uzun süre kullanılmamasıdır. Şayet o günden daha uzun süre kullanımı gerekiyorsa bunu kendi başınıza değil, doktor kontrolü altında yapmanız en doğru karar olacaktır. Adet geciktirici ilaçlar adet kanaması başlamadan dört gün önce alınmaya başlanır. Bazı adet geciktirmek için kullanılan ilaçlar günde 2 doz alınırken, bazıları 3 doz alınır. İlacın formu alınan dozu belirlemektedir.
Adet Geciktirici İlaçlar Nasıl Etki Ederler?
Adet geciktirici hapların kadın vücudunda radikal değişimlere neden olduğunu söyleyemeyiz. Ancak adetten önce gerginlik, sinirlilik, göğüslerde ve dolgunluk gibi adet belirtileri ilaç kullanımı ile biraz daha arttığını söyleyebiliriz. Adet söktürücü ilaçlar etki ettiği zaman adet gecikir, ancak etki etmezlerse adette gecikme yaşanamaz. İlacın etki etmesi için adet kanaması başlamadan dört gün öncesinde alınmaya başlanması gerek.
Adet Geciktirici İlaç Kullanmaya Başladım Hamile Kalabilir miyim?
Kullanılan adeti engelleme etkisi olan ilaçlar yumurtlamaya herhangi bir etkisi olmadığından, hamile kalmamama durumuna da etki edemezler. Gebeliği engelleme özelliği doğum kontrol haplarında bulunmaktadır.
İlacı İstediğim Zaman ve İstediğim Kadar Kullanabilir miyim?
Bu tip ilaçların devamlı olarak kullanılması sık tavsiye edilen bir durum değildir. Çünkü içerisinde hormon bulunan bu ilaçlar direkt olarak adetin gecikmesini sağlamaktadır. Bu nedenle doğal döngüyü engellediği için sürekli kullanımı tavsiye edilmez. Genel olarak en fazla bir yıl içinde bu tip ilaçlar toplamda en fazla üç defa kullanılmalı. Az önce bahsettiğimiz gibi doğal döngüye ne kadar az müdahale olursa o denli iyi.
İlaç Kullanımının Ardından Adet Döngüsü
Adet geciktirici ilaç kullanılır ve bırakılır, bunun ardından adet kanaması hangi tarihte başlarsa, bu tarih baz alınarak döngüler birbirini tekrarlar. Yani ilaç alımı kesildikten sonra ilk kanama ne zaman olursa daha sonraki gelen kanmada buna göre olacaktır.
İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilecekler
İlaç kullanımına başlamadan önce bazı kadınların rahim içi ultrason ile görüntülenerek incelenmesi gerekebilir. Progesteron ile östrojen hormonlarının ne derecede oldukları değerlendirilir. Çünkü adet bu iki hormon ile ilişkilidir. Adet geciktirici ilaçlar içerisinde progesteron hormonu barındırlar. En önemli noktalarda biriyse progesteronun çok azda olsa bir östrojenik etki yapabildiğidir. Kullanılan ilaçlar az östrojenik yapıya sahiptirler fakat önemli olan rahim içi yapısının kalınlığı olmaktadır.
Adet Dönemini Geciktirmek Ne Kadar Güvenlidir?
Bu tip ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir uzmana giderek onay almanızı tavsiye ederiz. Eğer yapılan muayeneler sonrasında bir engel yoksa kullanabilirsiniz. Ama doktorların bu konuda olan fikirlerine baktığımızda hepsinin adet dönemini geciktirici ilaç kullanımına sıcak bakmadığını bilmelisiniz. Sıcak bakan doktorlar dahi bu konu açıldığında iyi bir fikir olmadığını size söyleyebilir. Eğer adet geciktirici ilaçlar kullanarak adetinizi ertelemek istiyorsanız kesinlikle doktorunuza danışın sizin için en doğru ve sağlıklı seçeneği sunacaktır.
Adet Döneminin Ertelenmesinin Zararları Var mı?
Bazı durumlarda ani kanamalar, dönem ortalarında kanama veya lekenmeler; özelliklede adeti geciktirmek yada önnlemek için kullanılan ilaçların ilk birkaç ayında bu semptomlar sıkça görülebilir. Doğal dengeye müdahale olduğu için, yeni duruma vücut adapte olana kadar kanama sıklığında azalmalar olabilir.
Adeti geciktirmek ilaçlar ile mümkündür ancak bu durumda eğer bir gebelik oluşmuşsa bunu fark etmek daha da zorlaşabilir. Özellikle sabahları baş gösteren mide bulantıları, halsizlik, yorgunluk, uyku hali gibi yakınmalar olursa bir gebelik testi yapın yada hekiminizden yardım isteyin.