
Adet düzenleyici hap kullanımı veya adet düzenleyici ilaç kullanımı kadınların kendi başlarına kontrolsüzce yapmamaları gereken durumların başında gelir. Çoğu kadın bir uzmana gitmeden adet düzenleyici hap türlerinden olan adet söktürücü ilaçlar ve benzeri kullanımlar yapmaktadır. Bu tip ilaçlar yani adet döngüsüne müdahale eden hapların içinde progesteron ve östrojen hormonu bulunmakta olup, doğal adet döngüsüne müdahale etmektedir. Doktor kontrolü ve muayenesi olmadan kullanılan adet düzenleyici haplar bazı sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Birçok kadın adet düzensizliği sorunundan şikayetçi olup, çözüm yolları aramaktadır, ancak her kadının adetlerinde gerçekleşen düzensizliklerin nedenleri aynı olmayabilir ve tedavi yolları farklı olabilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılacak olan muayene ve tetkiklerin ardından, adet düzensizliğine neyin nasıl neden olduğu tespit edilerek en sağlıklı tedavi yolu, kişiye özel tedavi yolu uygulanmalıdır.
Adet Düzenleyici İlaçlar Neden Kullanılır? Kullanımdaki Amaç Nedir?
Adet düzenleyici hap kategorisine giren ilaç türleri, kadınların her ay düzenli şekilde görmeleri gereken adet kanamalarında akmalar olduğunda, adet düzensizlikleri yaşandığında uzman hekimlerce reçete edilen ve hormon barındıran ilaçlar olarak tanımlanabilir. Kadınların adet düzensizliği konusunda farklı yakınmaları bulunur. Bazı kadıların adet kanamalarının araları uzundur, bazılarının bu kanama zamanları birbirine çok yakındır, bazı kadınların kanama miktarları fazladır ve bazılarınınsa şiddetli adet sancıları olmaktadır. Bu yakınmalar kadınları adet düzenleyici hap kullanmaya yada en doğrusu olan uzman bir hekime götürmektedir.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanının yapacağı fizik muayene, ultrason muayenesi ve bazı kan tetkiklerinin sonucuna göre içinde hormon bulunan adet düzenleyici ilaç verilerek en doğru ve en kısa yoldan adet düzensizliğine neden faktör ortadan kaldırılarak tedavi uygulamaktadır. Her adet düzenliği yaşayan kadın aynı adet düzenleyici ilacı kullanamaz, kullanmamalıdır. Bu bağlamda kesinlikle kimse kullandığı bir adet düzenleyici hapı başka birine önermez, tavsiye edemez. Bu tür tedaviler kişiye özel ve uzmanlarca hasta incelenerek reçete edilen ilaçlardan oluşmaktadır.
Ayrıca doktor kontrolü dışında herhangi bir adet düzenleyici ilacı bilinçsizce kullanmakta sağlık sorunlarına neden olabilir ve bunu düzeltmek için yapılacak tedavi daha zor olabilir. Bu nedenle özellikle adet gecikmesi oluşan bir gebelikten kaynaklanıyorsa ve bu dönemde kişi hekime başvurmadan adet düzenleyici hap kullanırsa, gebelik düşük ile son bulabilir.
Özellikle adet gecikmesi sorunu yaşayan kadınlar bu durumdan ciddi şekilde etkilenmekte ve yaşam kaliteleri olumsuz yönde etkilemektedir. Herhangi bir plan yapacaklarında, bir davete yada tatile gideceklerin de akıllarında hep ne zaman adet olurum sorusu vardır. En ufak bir yolculuk planlanırken bile acaba yolculuk sırasında adet kanamam olur mu diye düşünerek rahatsız olmaktadırlar.
Adet düzensizliği yaşayan kadınların bu sorunu net olarak tespit edilmeli ve adet düzenleyici haplar ile kontrol altına alınarak tedavi edildiği taktirde, yaşanan stres ve kaygılarda ortadan kalkmış olmaktadır. Eğer hiç beklenmedik zamanlarda adet kanamasının başlaması kadınlar üzerinde büyük strese neden olmaktadır. Adet düzenleyici ilaçlar uzman hekimler tarafından reçete edilerek kullanılmalı aksi taktirde doğal döngüye müdahale olacağından beklenmedik yan etkilerin ortaya çıkması muhtemeldir. Bunu üstüne basarak tekrarlamak istedim.
Adet Düzenleyici İlaçların İçeriğinde Neler Var?
Adet düzenleyici ilaçlar kadınların adet döngülerini taklit ederek adetleri düzene sokan ilaçlardır. Adet döngüsünün başlarında vücutta salgılanan östrojen hormonu progesterona göre daha baskın gelmektedir. Yumurtlama işleminin olmasının ardında durum tam tersine dönerek progesteron düşer ve östrojen baskın hale gelmeye başlar. Bu hormon değişiminden sonra adet kanaması başlamaktadır.
Adet düzenleyici ilaçlar ile adet düzensizliğinin tedavisi mümkündür. Tedavi aşamasında adet döngüsünü içerisinde bulunan hormonlar sayesinde taklit ederek olması gereken zaman dilimlerinde gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Adetlerimde düzensizlikler var diyerek kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giden bir kadına doktoru öncelikle adet düzenleyici ilaç verebilir. Bu ilacın içinde progesteron hormonu bulunur. Bunun nedeni içinde sentetik progesteron olan adet düzenleyici ilaçlar alındığında ve ardından bırakıldığında, progesteron da düşmeler yaşanacağından adet kanamasının başlaması gerekir. Kullanılan adet düzenleyici ilaç kesildikten sonra 3 ile 5 gün içinde progesteron düşer östrojen baskın gelerek adet kanaması başlar.
Adet Düzenleyici İlaçlar Nasıl Kullanılır?
Uzman hekim gereken muayeneyi ve tetkikleri yaptıktan sonra, en doğru adet düzenleyici ilaçlara karar vererek reçete edecektir. Bu nedenle doktor kontrolü altında kullanılması gereken bu ilaçlar her kadında farklı yan etkilere neden olabilir. Kullandığınız ilaç kaynaklı yan etki yaşarsanız doktorunuza başvurunuz.
Adet düzenleyici ilaçlar reçete edilmeden önce en uygun ilaca kara vermek için; gerekli fizik muayene, tetkikler, tahliller ve hastanın sağlık geçmişi değerlendirilmektedir. Tedavi sürecinde hasta ile doktor arasında iletişim olmalı ve hasta beklenmedik durumlarda doktoru ile iletişime geçmelidir. Doktorun kontrol tarihlerine kesinlikle gidilmelidir. Çünkü çoğu zaman yapılan kontroller sırasında adet düzenleyici ilaçların etkisini ölçmek ve hormonları gözden geçirmek için tekrar tahlil yapılabilir.
Adet Düzenleyici İlaçların Yan Etkileri Neler?
Adet düzenleyici ilaçlar içeriğinde hormon bulundurmaktadırlar. Bu nedenle adet düzenleyici haplar her kadında aynı etkiyi yaratmazken, bazen yan etkilere maruz bırakabilirler. Bazı rahatsızlıkları olan kadınlarda yan adet düzenleyici ilaçların yan etkileri daha çok görülebilir. Migren, tansiyon, kolesterol hastalarında yan etkiler daha fazla gözlemlenmektedir. İlaçların yan etkileri ise; baş ağrısı, memelerde hassasiyet oluşması, mide bulantıları ve bel ağrıları gibi şikayetler oluşabilir. Ancak unutulmamalıdır ki adet düzenleyici ilaçlar her kadında değişik yan etki yapabilir. Bunun anlamı herkeste aynı yan etki oluşmayabilir.