Boşanma Davalarında Hakim Ne Sorar, Davada Neye Dikkat Eder?

Boşanma süreci çoğu zaman her iki taraf için de hem manevi hem de maddi açıdan oldukça zor bir süreçtir. Bu süreçte olan kişiler ise boşanma davalarında nelere dikkat edildiğini ve boşanma davalarına nasıl hazırlanmalı gibi konuları merak etmekte. Biz ise bugün boşanma davalarında hakim ne sorar, neye dikkat eder açıklayacağız.

Boşanma davalarında hakim temel olarak boşanmak isteyen tarafların boşanma nedenleri olarak öne sürülen iddiaları inceler. Hakim niçin bu kararın verildiğini ve kusurun hangi tarafta olduğunu araştırır ve değerlendirme yapar. Boşanma davası sonucu maddi ve manevi değere sahip olacağından hakimin dikkat edeceği hususlar her ayrıntısına kadar incelenir.

Boşanma davalarında hakim ne sorar veya davada neye dikkat eder; sorularına net bir cevap vermek mümkün değildir. Bunun sebebi ise boşanma nedenlerinin farklı olması ve davanın çekişmeli veya anlaşmalı olmasıdır. Boşanma davasının içeriğine göre hakim, birçok konuda araştırma yapabilir ve soru sorabilir. Mesela aldatma nedeniyle boşanma davası ile hayata kast ve pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeni gibi nedenlerle açılan davalarda sorular oldukça farklı olacaktır.

Bu gibi durumlara örnek olabilecek şekilde akıl hastalığı sebebiyle açılan davalar da bulunmaktadır. Bu tarz davalarda hakim ilgili tarafın akıl hastalığına sahip olup olmadığı kontrol etmek için bazı tahkikler isteyebilir. Dava içeriği suç temelli olduğunda ise ilgili tarafın sicili ve mahkumiyet durumuna göre değerlendirme yapılır.

Bu durumlara ek olarak hüküm konularında biri ise varsa çocuk velayetleri konusudur. Bu konuda da her iki taraf da incelenerek velayet konusunda hükme bağlanılır.

Çekişmeli boşanma davalarında hakim ne sorar?

Çekişmeli boşanma davalarında hakim ne sorar?

Çekişmeli boşanma davaları oldukça uzun ve güç bir süreçtir. Davanın tarafları dava boyunca öne sürdükleri iddialarını savunurlar. Dava iddialar ışığında tüm ayrıntılarla araştırılarak. Yeterli nedenler toplanılarak değerlendirme süreci sonucunda tarafların kusur oranları belirlenir.

Her boşanma davasında olabilecek gibi iddialar farklı olabilir. Ancak biz yine de en yaygın iddialar üzerinden sorulan sorulara ve dikkat edilenlere değinebiliriz. Öncelikli olarak aldatma iddialarıyla açılan davaya bir bakalım.

Aldatma Nedeniyle Açılan Boşanma Davalarında Sorulan Sorular

Dediğimiz gibi çekişmeli boşanma davalarının çoğunluklu nedenlerinden biri aldatmadır. Taraflar bu iddiayı öne sürer veya savunur. Bu davalarda temel olarak sorulan sorular ise şöyledir:

  • İddia edilen aldatma olayının tarihi,
  • İddia edilen aldatma sürecinin tek seferlik mi yoksa sürekli mi olduğu sorulur,
  • İddia edilen aldatmaya dair kanıtlar sorulur ve istenir,
  • Eğer kanıt varsa kanıtlara dair daha detaylı sorular sorulur,
  • Tarafların talep ettiği hususlar ve şartlar sorulur,

Bu temel soruların ardından Hakim, genel bir kanaat oluşturur ve eğer gerekirse daha detaylı sorular sorabilir. Eğer iddialar daha farklı ise ona göre bir inceleme başlatılır. Gelin aldatma harici ortaya çok atılan iddialara göre hakim nelere dikkat eder bir bakalım.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Hakim Neye Dikkat Eder?

Boşanma davalarında hakimin nelere dikkat ettiği hep merak konusu olmuştur. Buna net bir cevap verilemez. Bu durum iddialara ve hakime göre değişebilir. İddialar ise bin bir yelpazede şekillenebilir. Onun için biz en çok yaşanan durumlarda hakimlerin genel olarak nelere dikkat ettiğinden bahsedeceğiz.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Hakim Neye Dikkat Eder?
  • Ortaya atılan iddia şiddet ise , öncelikli olarak sağlık raporu istenir ve şiddet ile ilgili detaylı sorular sorulu ve durumlar incelenir.
  • Ortaya atılan iddia akıl hastalığı ise iddianın doğruluğunun incelenmesi ve durumun ayrıntıları istenir. Ayriyeten ilgili tarafın Adli Tıp Kurumunca rapor çıkarması istenir.
  • Davanın açılma nedeni eğer evi terk gibi durumlarsa ilgili tarafın evi neden terk ettiği detaylı şekilde incelenir ve bu durumun şiddet gibi konularla alakalı olup olmadığı araştırılır. Öğrenilen detaylara göre soruşturma farklılaşabilir.
  • Bazı boşanma davalarında ise bir tarafın işlediği suç nedeni öne sürülür. Bu konuda ilgili tarafın mahkumiyet durumları incelenir ve bu işlenilen suçun evliliği nasıl etkilediği araştırılır.

Anlaşmalı boşanma davalarında hakim ne sorar?

Anlaşmalı boşanma davalarında hakim her zaman tarafları karşısında ister. Bu isteğin yerine getirilmemesi durumunda duruşma ertelenebilir. Bu duruma ise bu tarz davalarda çok dikkat edilir. Taraflar arasında kendi öz iradeleri dışında etkilerin izlenimine varıldığında dava reddedilebilir.

Hakim boşanma davalarında iki temel konuda soru sorar. Bunlardan ilki iki tarafında kendi öz iradesi ile boşanmayı isteyip istememesidir. Diğer soru ise dava sonrası maddi ve manevi durum ve koşullarda anlamaları ayriyeten de dava önce mahkemeye sunulan boşanma protokolünü kabul edip etmedikleri de sorulur.

Boşanma davalarına nasıl hazırlanmalı?

Anlaşmalı boşanma davaları için ilk olarak bakarsak boşanma dilekçesi ve boşanma protokolü hazırlanmalıdır. Bu tarz davalarda boşanma dilekçesi kısa ve matbu bir formda hazırlanılabilir. Ayriyeten boşanma protokolleri de iki tarafın imzasına tabi olacak şekilde düzenlenilmelidir.

Çekişmeli boşanma davalarında ise dilekçelerde boşanmanın dayanağı olan sebeplerin sunulması gerekmektedir. Kanunda boşanmaya ilişkin sebepler sayılmış olup genel sebep, şiddetli geçimsizlik nedeniyle evlilik birliğinin sonlanması iken; özel sebepler ise zina, hayata kast ve pek kötü muamele ve onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, akıl hastalığı, terk olarak sıralanmaktadır. Bu sebeplerden birine veya bir kaçına dayanan sebepler dilekçe de yer verilmelidir.

Ayriyeten bir uzman görüşü ile sunulan şu videoyu izleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.