Neden Rüyalarımızı Hatırlamıyoruz
Neden Rüyalarımızı Hatırlamıyoruz

Ne internette ne de bilimsel araştırmalarda bu konu hiç bir zaman net olmamıştır. Bu yüzden internette ve sosyal medyada dolaşan bu konuya dair birçok yazı da tutarsızdır. Birçok kişi tarafından merak edilen bu konuya bilimsel araştırmaları baz alarak bu konuya farklı bir bakış açısı kazanmanızı sağlayacağız. Bilimin ışığında; gelin neden rüyalarımızı hatırlamıyoruz, görelim.

Nasıl Rüya Görürüz

Rüyalarımızı neden hatırlamadığımızı öğrenmek için ilk önce rüyaları nasıl gördüğümüzü ve hatırladığımızı bilmemiz gerekiyor. Uyku temelinde döngülerden oluşan bir dinlenme periyodudur. Bilimsel araştırmalarda ise insanlar uykuya daldıktan yaklaşık 10 15 dakika sonra başlayan REM döngüleri bulunmaktadır. Bu REM döngüleri ise uyku halindeyken insanların göz hareketlerine bağlı olarak devam eder. Ve bu süreçte vücut ve zihin rahatlamakla beraber dinlenir.

Nasıl Rüya Görüyoruz

REM döngüleri 3 kısımdan oluşarak 90 dakika boyunca sürer. Yetişkin bir insan içinde en ideal uyku uzunluğu ise 5 REM yani yedi buçuk saattir. Asıl konumuza ise artık giriş yapabiliriz, rüyaları nasıl görüyoruz? Döngülerin 3’er evreden oluştuğunu söyledik ve bu evrelerdeki duygu halimiz, yatak rahatlığımız veya hava ortamı gibi birçok etkene bağlı olarak bilinç altında zaten var olan bazı görüntülerin bir araya gelmesine de rüya denmektedir. Ancak bu evrelerde kaç rüya gördüğümüzü açıklayabilecek başarılı bir çalışma daha yapılmamıştır.

Bu evrelerde kaç rüya gördüğümüz açıklanabilmiş değil, demiştik. Ancak uyku sürecinden yüzlerce hatta binlerce rüya görmemiz ise muhtemeldir. Ayrıca rüya görme işlemi tam anlamıyla zamana bağlı değildir. Bazı karşılaştırma tabanlı araştırmalarda rüyaların yaklaşık 7 8 saniye sürdüğü iddia edilen sonuçlarda ölçülen rüya değil insanların rüyalara verdiği tepki süreleridir. Bu tepki süresi bazı rüyalarda neredeyse hiç olmayabilir veya oldukça uzun sürebilir. Sonuç olarak bir kısım araştırmacıların dediği gibi uyku spesifik bir zamanda gerçekleşmektedir, bizim görüşümüz ise bu yanda.

Neden Rüyalarımızı Hatırlamıyoruz

Peki Neden Rüyalarımızı Hatırlamıyoruz?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi rüyaları görmek ve hatırlamak birçok etkene bağlı olarak değişiyor. Rüyaları gördüğümüz REM döngülerinin özelliği ise bedeni rahatlatırken zihnimizi de açmasıdır. Bu sebeple normalde gün içerisinde dahi bilinç altımızdan gelen görüntüleri daha net şekilde görebiliyoruz.Buna bağlı olarak da insanlar rahat uyku uyuduğunda daha fazla rüya hatırlayabilmekteler. Rahat bir uyku ise farklı bir makalenin konusu olduğundan şu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

Rahatlıktan da etkili hususlardan biri ise rüyalarımızın ne kadar çarpıcı olması ve duygusal olarak ne kadar tepki verdiğimizdir. Bazen bazı görüntüleri o kadar net görürüz ki duygusal tepkimizin yoğun olmasından dolayı aniden bile uyanabiliriz. Bu tarz aniden uyanmalar ise genelde 90 dakikalık REM döngülerinin son kısımlarına denk gelmektedir.

Çarpıcı Rüyalar

Dediğimiz gibi REM döngülerinin son evresi biraz daha hassas bir zihin yapısına sahip olmamızı sağlar. Genelde REM döngülerimizin son evresinde ve özellikle son REM döngüsünde gördüğümüz olaylar akılda daha taze bir şekilde kalır. Bundan dolayı ise uyandığımızda bazı şeyleri hatırlayabiliriz. Ancak yine duygusal yönden çok etkilenmediğimiz olaylar belki uyandıktan 10 dakika sonra bile unutulabilir.

Umarım yazımız sizin için yararlı olmuştur. Kuaza.com olarak bilgilendirici ve ziyaretçi odaklı yazılar yazmak için çabalıyoruz. Bu yazımıza benzer ve ilginizi çekebilecek bazı yazılarımıza aşağıdan gidebilir ayriyeten yazımızda çokça geçen REM dönügüsünün Wikipedia yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.