Orta Asya’da yaşayan Türkler;
Nüfus Artışı
Salgın Hastalıklar
İç Mücadeleler
Dış Baskılar
Kuraklık
Otlakların Azalması
gibi nedenlerden dolayı değişik bölgelere göç etmişlerdir. Bunların en fazla bölümü Ön Asya’ya gitmiş, diğer bölgelere gidenler, iklim, otoriter devletlerin baskısı ve yabancı kültürlerin etkisinden dolayı zamanla yok olmuşlardır. Türk devletleri Ön Asya’da varlığını sürdürürken, Anadolu içlerine sürekli seferler yapmışlar vede bir süre sonra da bu yörede tamamen yerleşmişlerdir.
Büyük Hun İmparatorluğu
Orta Asya’da meydana gelen göçler sonucunda bölgede kalan Türkleri toplanması sonucunda kurulan bir devlettir. Kurucusu Teoman, en ünlü hükümdarı da Mete Han’dır. Mete Han döneminde Hunlar Çin Seddi’ni aşarak Kuzey Çin’i egemenlikleri altında sokmuşlardır. Mete Han devlet ve ordu sistemlerinde önemli değişikler getirmiş, fakat bu hükümdardan sonra devlet önemli bir etkinlik gösterememiştir. Sonuç olarak Çin baskısı vede bu devletin çeşitli oyunlarıyla MS 48’de Kuzey ve Güney Hunları diye ikiye ayrılmışlardır. Bunlardan Kuzey Hunları MS 156’da Siyen-Pi’ler tarafından yok edilmiş, Güney Hunları ise MS 216’da Çin egemenliği altında girmiştir.
Avrupa Hun Devleti
Hunlar Orta Avrupa’da bugünkü Macaristan bölgesine geldiklerinde komutan olarak Balamir vardı. Doğu Roma’yı nüfuzu altına toplamayı hedefleyen Avrupa Hunlarının en bilindik hükümdarı Attila’dır. Bizans’a yapmış olduğu 1.ve 2.Balkan Seferleri ile Bizans’ı denetim altında bulundurmak isteyen Attila, Batı Roma üzerine Galya Seferi’ni düzenlemiştir ve bu seferin ardından kısa bir müddet sonrada vefat etti. Attila’nın vefatından sonra oldukça güç kaybeden Avrupa Hun Devleti 480 yılında ortadan kayboldu.
bir şey bulamadım