
Teknoloji gün geçtikçe daha da hızlı bir şekilde gelişiyor. Bu gelişmeyle teknolojik cihazlarla, internetle ve bin bir türlü hesaplarla iç içeyiz. Şuana kadar belki de sizin de hiç önemsemediğiniz ama artık neredeyse hayati boyuta ulaşan siber güvenlik bir ihtiyaç haline geldi. Tabi öncelikle kendi kişisel bilgilerimizi korumamız gerekli. Bu yazımızda dünyada en çok kullan şifreler ile birlikte şifrenizi seçerken dikkat etmeniz gerekenler nedir, ayrıntılarına değineceğiz.
Bu yazıyı okuyanlar içerisinde eminim birileri eskiden 123456 şifresini çok kullanıyordu. Hatta bu şifre dünyaca alay konusu olduktan sonra 654321 kullanmaya başlayanlarda az değil. Bugün bu tarz çok kullanılan şifrelerden bahsedeceğiz ve dikkat etmeniz gerekenleri de söyleyeceğiz.
Gelin dünya genelinde büyük bir araştırma sonucu olarak dünyada en çok kullanılan ve en çok heklenilen şifreleri görelim. Bu çalışma verileri Safety Dedectives tarafından kaynak kabul edilmiştir.
Dünyada En Çok Kullanılan Şifreler
Az önce bahsettiğimiz kaynak kabul ettiğimiz site toplamda 18 milyondan fazla heklenen ve verilerde çıkan şifreleri incelemiş. Bu tarz büyük bir araştırma sonucunda bazı veriler elde edilmiş. Bu veriler gerçekten de çok ayrıntılı. Ayrıntılı kısma buradan ulaşabilirsiniz. Biz konumuzla alakalı kısmı alıntılayacağız.
Bahsettiğimiz veriler içerisinde dünya genelinde en çok kullanılan 30 şifre tespit edildi. Bu ve benzeri birçok şifre hackerlar tarafından “Arşif Atakları” adlı bir yöntemle seri bir şekilde hesaplara denenmekte. Eğer şifreniz bu şifreler içerisindeyse muhtemelen ya heklendiniz fark edilmeden ya da oldukça yakın bir zamanda hacklenebilirsiniz. Gelin bu 30 şifreyi görelim:

- 123456
- password
- 123456789
- 12345
- 12345678
- qwerty
- 1234567
- 111111
- 1234567890
- 123123
- abc123
- 1234
- password1
- iloveyou
- 1q2w3e4r
- 000000
- qwerty123
- zaq12wsx
- dragon
- sunshine
- princess
- letmein
- 654321
- monkey
- 27653
- 1qaz2wsx
- 123321
- qwertyuiop
- superman
- asdfghjkl
Gördüğünüz gibi genel olarak klavye kombinasyonları kullanılmış. Klavye kombinasyonları dışında ise bilindik ve akılda kalan isimler kullanılmış “monkey” veya “superman” gibi.
Peki yaklaşık her 150 kişiden biri “123456” şifresini kullanırken ve diğer alternatiflerde bu orana yakınken hackerlar en çok hangi şifreleri kullanarak hackleme işlemi yapıyor olabilir?
Dediğimiz araştırmaya ek olarak bazı şifre kırma hizmetleri ve açık kaynaklar kontrol edilerek bazı verilere ulaşılmış Gösterdiğimiz kaynak site aşağıdaki 4 kaynaktan topladığı verilerle 10 popüler heklenen şifreyi tespit etmiş.
- John The Ripper (şifre kırma programı)
- NMAP (ağ keşif aracı)
- Güvenlik araştırmacılarının en çok kullandıkları şifre listeleri (Github kaynaklı)
- Gerçek dünya ataklarından Honeypot bilgileri (Github kaynaklı)
Yukarıdaki kaynaklar baz alınarak yapılan araştırmada en çok heklenen 10 şifre tespit edilmiş. Bu şifrelerin çoğu dünyada en çok kullanılan 10 şifre arasında. Hele ki bu şifrelerin yarısı için şifre kırma programlarına ihtiyaç bile yok.

- 123456
- password
- 12345678
- 1234567
- qwerty
- 654321
- 111111
- 123123
- 1234567890
- iloveyou
Bu çalışma da gösteriyor ki özellikle bu tarz parolalar dünyanın her ülkede en güçsüzleri arasında yer almakta. Peki bu kadar çok olumsuz şeyden bahsettik güçlü şifre seçerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor, gelin görelim.
Şifrenizi Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Öncelikle dikkat etmeniz gereken hususları maddeler halinde sıralamadan önce yukarıda gördüğünüz şifrelerden birini veya benzer şekilde oluşturulmuş bir şifre kullanıyorsanız direk olarak aşağıdaki yöntemlere uygun şekilde yeni bir şifre almanızı öneririz.
Size önerebileceğimiz bir diğer önemli husus ise şifreleriniz başka hesaplarınızdan bağımsız ve özgün olması. Tabi bu durum oldukça sıkıntılı bir süreç doğurabiliyor. Belki yüzlerce varyasyonu hatırlamak kolay değil bu konuda ile şifre yöneticilerinizle çalışmanızı öneriyorum.
Şifre gücünüzü artırmak için 5 önemli ipucu:
- Hesaplarınızda aynı kullanıcı adlarını ve şifrelerinizi kullanmayın.
- Hesap kurmak koşulu için karakter sayısı ne olursa olsun 8 karakterden fazla şifre oluşturun.
- E-posta adresinizde veya kullanıcı adınızda yer alan kelimeleri şifrelerinizde kullanmayın.
- Şifrenizde her zaman numara, büyük harf ve özel karakter kullanın. Fakat bu maddede bile şuna dikkat etmek gerekir; pek çok şifre büyük harfle başlar ve numara ile biter (genellikle 2020 yılı için). Bu mantığı kullanmamaya dikkat edin.
- Yaygın kullanılan isimleri, ünlü kişileri, kültürel öğeleri veya şehirleri kullanmayın.
Yazının başında dediğimiz gibi kişisel güvenliğimizi koruyacak kadar siber güvenlik herkes için şart hale geldi. Şifre güvenliğiniz dışında cihaz güvenliğinizde oldukça önemli. Bu konu için de en iyi ücretsiz antivirüsleri kullanmak isteyebilirsiniz, şu yazımızda detaylıca anlattık.