
Renkler insanlığın doğuşundan gelen içgüdüsel yönünden dolayı insanlarda bir anlam ifade ederler. Çok eski zamanlarda sanat eserlerinde de bu vardı şuan ki dünyamızda dijital ve reklam kültüründe de var. Biz bu yazımızda renklerin anlamları ve etkileri, özellikle dijital etkilerinden bahsedeceğiz.
Renklerin Anlamları ve Dijital Etkileri
Biz bu yazımızda renklerin daha çok günümüz dünyasında televizyonda, reklamlarda, panolarda, afişlerde, film veya dizilerde nasıl kullanıldığından bahsedeceğiz. Özellikle grafik tasarımcıların, film ve sinema sektöründekilerin, görsel yönetmenlerin daha çok dikkat ettiği noktalardan bahsedeceğiz.

Renkler dijital dünya için anlatılmak isteneni barındıran bir takım araçlar olarak kabul edilir. Bu araçlar duygulardan yola çıkar ve bu duygular insanlarda bazı eylemleri tetikler. Bu eylemler ise satın alma, kabul etme, aynı fikirde düşünme gibi fiilerdir. Şimdi gelelim genel renklerin uyandırdıkları his ve duygulara… Ayrıca renklerle ilgili anlamlı sözleri buradan görebilirsiniz.
Renklerin Anlamları

Kırmızı Rengin Anlamı
En bariz uyandırdığı his kan ve tutkudur. Bu hisler enerji, heyecan, satın alma isteği gibi harekete geçirici duyguları tetikler. Genelde ise reklamlarda, tanıtımlarda “Bize Katıl”, “Satın Al” gibi harekete geçirici kipler kırmızı renkle yazılır. Bizde size bu renklerle yazdık sizce siyah renge göre daha çekici durmuyorlar mı? Onun haricinde ise renklerin psikolojik anlamları ise mevcut. Kırmızı renk sıcaklık, aşk, şehvet, kuvvet, tehlike gibi psikolojik olarak duyguları tetikler.
Turuncu Rengin Anlamı
Bu renk temelinde coşku ve mükemmellik duygularını içerir ve kıpır kıpır olmayı temsil eder. Çoğu zaman “Hiç olamadığı kadar iyi” etkisi uyandırır. Kırmızı daha çok emir gibi bir satın alma duygusu içerirken turuncu renkle “Sahip Ol” yazıldığında biraz sıcak ve samimiyetin getirdiği bir arzu tetiklenir. Psikolojik olarak ise turuncu sıcak duygular, mutluluk, başarı, uyarılma, yaratıcılık gibi etki bırakır. Bu renk ise Harley Davidson, Blogger, Fanta gibi markalaşmış değerlerle bizlerde iz bırakabiliyor.
Sarı Rengin Anlamı
Turuncu samimiyet belirtir dedik ama oda içinde sarı tonu barındırdığı için. Tüm renklerin arasında sarı oldukça fazla samimiyet bildiren bir renktir. Sarı objeler daha çok eğlence, güneş ışığı, akıllılık, neşe etkileri oluşturmak için kullanılmakta. Buna örnek vermek gerekirse özellikle gençlere seslenen reklamlarda hep sarı rengi görmez miyiz. Emojilerin çoğu sarıdır. Biraz marka olarak düşündüğümüzde Ferrari ve MC Donalds çok ön planda kullanmaktadır. MC Donalds gibi burger markaların reklamlarında özellikle ekmekler ve patatesler normalden kat ve kat sarı tonun değil midirler?
Yeşil Rengin Anlamı
Yeşilin temel iki zıt anlamı bulunmakta. Biri bize direkt olarak parayı ve zenginliği temsil etsede diğer anlam güvenliliği, doğayı, temizliği, sağlığı ifade eder. Birçok reklamda yeşil renk “Zengin Ol” nidalarıyla bazen de doğa dostu görüntüsü verilmek için kullanılır. Çok görmüşsünüzdür her doğa dostu gözüken reklamda baştan başa boyanmış bir ağaç olmasa zaten anladınız siz. P, Starbucks ve genel olarak kullandığımız geri dönüşüm logoları genelde yeşili kullanmışlardır.
Mavi Rengin Anlamı
Profesyonelliği ve güveni hissettirir. Psikolik olarak bir huzur hissiyatı her zaman vardır. Gökyüzünün, denizin, stabilitenin, sakinliğin, maskülen etkinin maviyle sakinlik, huzur, güvenin hakim olduğu atmosferin yaratılmaya çalışıldığını görmüşsünüzdür. İlk başta güven veren sonra güveni kıran Facebook hala güvendiğimiz İntel’de bu rengi kullanmıştır.
Mor Rengin Anlamı
Sofistikenin ve lüksün rengi mordur, özellikle satışlarda o his uyandırılır. Asil, güçlü, hırslı, zengin, gizemli bir algı mor ile yaratılabilir. Özellikle lüksü temsil ediyorsanız mesela elmasın mor hali çok kullanılmakta. Onun haricinde mor görseller, kıyafetler size asilliği yaşatacaktır. Bu asil rengi ise Milka, Hallmark, FedEx, Yahoo gibi markalar kullanmıştır.
Pembe Rengin Anlamı
Bu rengi gördüğümüzde içimiz bir kıpır kıpır olur. Şekerlik, tatlılık, masumluk gibi psikolojik etkiler uyandırır. Ayrımcılık yapmak gibi olmasın ancak özellikle kıs çocuklarda ve kadınlarda bu rengin albenisi daha fazladır. Sosyal hayat içinde de gençliğin, romantizmin, feminen etkinin, sağlıklı olmanın etkilerini uyandırır. ictoria’s Secret, Barbie gibi markalarda bu rengin çekiciliği bir strateji olarak kullanılmaktadır
Siyah Rengin Anlamı
Bazı kesimlerce siyah renk olarak kabul edilmez. Buna karşılık bizde tüm ana renkleri bir palet üstünde karıştırmalarını rica edeceğiz. Bu sayede aslında siyahın birçok rengin birleşimi olduğunu görebiliriz. Hatta bazı kesimlerce de bu özellikten dolayı siyah renklerin kralıdır denmektedir. Siyah net, açık, dobra, güçlü, minimal anlamları bulunmakta. Tam zıttı beyaz veya açık renklerle kullanıldığında ise iddialı ve şık bir görünüm sağlamakta. Nike, Sony, WWF hatta Apple gibi markalar sıkılıkla kullanmakta.