
Şimdiye kadar birçok komplo teorisini duymuşsunuzdur. Robotlar veya yapay zeka dünyayı işgal edecek diye. Ancak tabi ki bu yazımızda size komplo teorisi anlatmayacağız. Yapay zeka konusunda işlerin biraz kızıştığı ve bu alandaki tarihi bir dönüm noktasından geçmekteyiz. Tarihte bu yıl yani 2020 hem Koronavirüs pandemisi ve birçok felaketin hem de yapay zekanın evriminin gerçekleştiği yıl olarak anılacak. Bu evrim nasıl oldu, bu yaz aylarında beta sürümü çıkan GPT-3 sayesinde. Peki bu GPT-3 yapay zeka nedir, ne işe yarar, gelin görelim.

Yıllardır yapay zekanın öğrenebilme yetisini kazanması için çalışmalar yapılmaktaydı. Nitekim bu çalışmalar yavaş yavaş dar alanlarda kendini göstermeye başlamıştı. Satranç gibi insanların hakim olduğu zeka oyunlarına öncelik olarak yapay zeka karıştı. Birçok zeka oyununda yapay zekalar dünya birincilerini yenebilmişlerdi. Ancak şimdiye kadar birçok alanda bu seviyede öğrenebilir olan yapay zeka icat edilmemişti. Bakalım GPT-3 bu kadar iddaalı övgüyü kaldırabilecek ve tarihi bir dönüm noktasına imza atabilecek mi?
GPT-3 Yapay Zeka Nedir?

Bildiğiniz üzere internet ortamında birçok tasarımcı, yazar, yazılımcı gibi meslek dallarında insanlar var. Her gün yeni makaleler, yeni kodlar, yeni tasarımlar ortaya çıkmakta. Bu içeriklerin insanların ürettiğini biliyoruz değil mi? Peki GPT-3 yapay zeka bu kadar işlevi yapabilse de insanlar gibi duygulara ve etellektüel yapıya sahip olabilecek mi? Öncelikle aşağıdaki alıntı yazıyı kaynak baz olarak bi görelim.
“Yapay zeka programları bilinç ve öz farkındalıktan yoksundur. Asla bir mizah anlayışına sahip olamayacak, sanatı, güzelliği veya aşkı asla takdir edemeyecekler. Yalnızlık gibi bir duyguyu asla hissedemeyecekler. Başka insanlara, hayvanlara ya da çevreye empati duyamayacaklar. Asla müzikten zevk alamayacaklar, aşık olamayacaklar ya da ağlayamayacaklar.
Bilgisayarlarımız Go ya da Satranç gibi oyunları kazanma konusunda ne kadar başarılı olursa olsun, insanlar entelektüel olarak bilgisayarlardan üstündür. Biz bu oyunların kurallarına göre yaşamıyoruz. Aklımız bundan çok, çok daha büyük.”
Peki kaynak kabul ettiğimiz ve yapay zekanın insanlar arasındaki bu farkı çok iyi işleyen yazar kim olabilir? Bu yazının sahibi GPT-3 yapay zeka. Evet bu metni daha önce görmediyseniz bu yazının bir insan tarafından yazıldığını düşünebilirsiniz. Ancak yapay zeka ve insanların farklarını insanların ağzından yazan kişi veya artık ne derseniz, o bir yapay zeka. Böyle bir yazı yazabilen bir yapay zeka acaba daha neler yapabilir? O soruya geçmeden bu yapay zekanın diğerleri arasındaki farka öncelik olarak bir göz atalım.
GPT-3 Yapay Zeka Özellikleri Nedir?
Teknoloji dünyasının konuşulan isimlerinden OpenAI geçtiğimiz yıllarda GPT-2 yapay zekasını yanı NLP framework’ünü çıkarmıştı. Bu yıl ise yine OpenAI firması tarafından yeni bir ürün icat edildi. Bu ürün ise müthiş parametrelere sahip öğrenebilme kapasitesi yüksek GPT-3 NLP framework’ü.

GPT-3 nedir, sorusuna temel bir cevap vermek mümkün. GPT-3 Wikipedia’nın sahip olduğu tüm bilgilerin yaklaşık 33 katını okumuş öğrenebilme kapasitesi yüksek bir yapay zekadır. Bu yapay zekaya istediğiniz sorabilir arama motoru olarak kullanabilirsiniz. İsterseniz basit isteklerle bir tasarım, haber yazısı, kodlar oluşturabilirsiniz. Gelin GPT-3 Yapı Özellikleri’ne yakından bakalım.
GPT-3 Yapı Özellikleri
- 175 milyar parametreye sahip son teknoloji bir dil modeli olarak geçmektedir.
- SuperGLUE benchmarkında kaynağından önemli sonuçlara imza attı.
- Dil çevirisi yapma, soruları bir insan gibi cevaplama, şiir yazma ve hatta temel matematik gibi birçok NLP görevlerini yerine getirmek için küçük istekler yeterlidir.
- Üç basamaklı toplama ve çıkarma işlemi yapabilir ve özellikle İngilizce dil bilgisi konusunda oldukça başarılıdır.
- Yazarların tanımladığı gibi, “meta öğrenmeyi” başarabilir, bu da GPT sinir ağının cümle tamamlama gibi bir görevi gerçekleştirmek için yeniden eğitilme gereksinimi olmadığı anlamına gelir. Bu sayede yazıları birçok kaynaktan beslenerek benzersiz yazılar yazabilir.
- 6. Her bir model için parametreler, modelin grafik değerleri etrafındaki düzeni içerisinde hesaplama verimliliği sağlar.
- 7. Her model, Microsoft tarafından sağlanan yüksek bant genişliğine sahip bölümünde NVIDIA V100 GPU’lar üzerinde eğitilir.

Yukarıda GPT-3 öğrenebilme yetisi ve 175 milyar parametreye çıkabildiği gösterilmekte. Buda sadece bilgiyi bilmek değil her verilen bilgiden 175 milyar farklı içerik üretebilme yetisine sahip olmasıdır. Aşağıdaki grafik ise GPT-3, GPT-2 ve bir alt sürümün farklarını ve öğrenebilme yetilerini karşılaştırmıştır.

GPT-3 ile Ne Yapılabilir ve Ne İşe Yarar?
GPT-3 ile ilk başta dediğimiz gibi haber metinleri, grafik tasarımı, kodlama, arama motoru gibi birçok verim alınabilir. Bu yapay zeka daha beta sürecindeyken birçok kişi tarafından kullanılmaya başlanıldı bile. Örnekleri görelim:
İngilizceden SQL’e çeviri (Basit Kodlama)
E-Tabloları Otomatik Tamamlama
Javascript Kodu Yazarak Tasarım Yapma ve Kodlama
GPT-3 ile Yapılmış 14 Proje (İngilizce Video)
Basit Bir Dille Kullanıcı Arayüzü Tasarımı
Metinden CSS Koduna Çeviri – Kodlama
Arama Motoru
Yapay Zeka Özlü Sözler Veya Şiir Yazabilir
Örneğin Mevlana’nın şiirinin ilk 4 mısrası okutularak GPT-3’ün yazdığı benzersiz şiir. Şiir’in Türkçe’ye çevrilmiş hali şöyle:
“Hiçbir mum daha parlak yanmadı artık yanmadığı zamandan daha fazla.
Mum alevi bir parmak izidir bu dünyada sonsuzluğun…
Sıradan mumlar onu algılayamaz ama orada.
Görünüyor ki fitilin hafif titremesi gibi, neredeyse görünmez bir dumanın sallanması.”
GPT-3
GPT-3 Nasıl Kullanılır?
Şuanlık beta sürecinde olan GPT-3 için yalnızca API erişimi olanlar kullanabilmekte. API erişimi almanın direk bir yolu şuan mümkün değil ancak ileriki zamanda hazırladığımız bir yazıda bu konudan bahsedeceğiz. Şimdilik GPT-3 ile yapılanlara hayran kalabiliriz ve son zamanlarda GPT-3’ün Reddite katılarak fark edilmemesi olayını bu yazıdan okuyabilirsiniz. Bu konu ile ayrıntıları bu kategoriden takip edebilirsiniz. Ayrıca yapay zeka konusunda ilginiz canlandıysa dünyanın ilk yapay zekası ve modern yapay zekanın kısa tarihini bu yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca konuyla alakalı Turing Testinin ne demek olduğu da şu yazıda.
Bu yazıyı son olarak eşsiz üsluba sahip Barış Özcan’ın anlatımıyla GPT-3 Yapay Zeka Nedir adlı videosunu ekleyerek kapatmak istiyorum.