29 Ekim'de Ne Oldu - Cumhuriyet Bayramının Anlamı

20. Yüzyılın ilk çeyreğinde dünyaca bilinen bir imparatorluk yıkılmıştı. Yıkılan Osmanlı İmparatorluğundan sonra ise Cumhuriyetin ilanı ile birlikte yeni bir devlet yani Türkiye kurulmuştu. O günden bugüne yani 97 yıldır ise Cumhuriyetin ilanını ve ülkemizin kuruluşunu kutlamaktayız. Gelin Cumhuriyet Bayramı olarak kutladığımız 29 Ekim’de ne oldu ve Cumhuriyet Bayramının anlamı ve önemi nedir, görelim.

29 Ekim’de Ne Oldu

1299 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu 1922 yılında 1. Dünya savaşından sonra yıkılmıştır. Bu büyük imparatorluğun yıkılmasıyla kurtuluş savaşı yaşanmış ve Türk milleti özgürlüğünü kurtarmış, yeni bir devlet kurmuştur. İşte 29 Ekim’de ne oldu sorusuna karşılık ise bu tarihte Türk milleti iradesiyle Cumhuriyeti ilan etmiş ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur, diyebiliriz.

29 Ekim’de Ne Oldu – Cumhuriyet Bayramının Anlamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi 29 Ekim 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Cumhuriyetin ilanını onaylanmasıyla Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Bugünün yeniden diriliş hikayesinin başlangıcı olduğunu söyleyebiliriz. Bugünün önemi ise nesiller boyu yaşatılmak üzere Cumhuriyet Bayramı olarak tek milli bayram haline getirilmiştir.

Cumhuriyet Bayramının Anlamı

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ifade eder ve 1923’ten bu yana her yıl Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanılmaktadır. Cumhuriyet bayramı arifesi yarım gün olmak üzere 1.5 gün resmi tatil verilir. Bayram sürecinde ise törenler, şenlikler, kutlamalar düzenlenir.

Aslında Cumhuriyet Bayramı’nın ilk kutlandığı 2 yıl milli bayram değildir. İlk kutlama yani Cumhuriyet’in ilan edildiği günün akşamında halk kendileri toplanarak kutlamıştır. İlk yıl dönümünde yani 1924’te ise 26 Ekimde duyurular yapılmış ve 229 Ekimde törenler ve kutlamalar yapılacağı söylenmiş. 1925’in ilk aylarında ise resmi bayramlarda düzenleme yapılarak en büyük bayram yani tek milli bayram haline gelmiştir.

Cumhuriyet Bayramının Anlamı

Cumhuriyet Bayramının kabulünden sonra Meşrutiyet’in ilanı olarak kutlanılan Hürriyet Bayramı ile Saltanatın kaldırılış günü olan Hâkimiyet Bayramı milli bayramlar arasından kaldırıldı. Bu sayede Cumhuriyet Bayramı tek milli bayram haline geldi.

Birde unutulamayan Cumhuriyet’in 10. yıl kutlamalarından da bahsetmek gerek. 1933 yılında gerçekleşen bu kutlama sesimizi duyurma ve yeniden dirilişin kanıtı olma konusunda ayrı bir önemi vardır. Bu kutlamalar 10 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleşen reformları ve kalkınmaları anlatmak için oldukça önemliydi.

Onuncu yılı kutlamaları için ayrı bir kanun çıkartılarak 3 gün resmi tatil ilan edildi. Bu 3 gün boyuna birçok şehirde kutlamalar törenler, balolar yaşandı. Bu kutlamaların yapıldığı meydanlara Cumhuriyet meydanı ismi verildi ve Cumhuriyet Taşları adında anıtlar dikildi. Ayrıca bu yıl Atatürk 10. yıl nutkunu okudu ve 10.yıl marşı yazıldı.

Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun

Bugün ise 29 Ekim 2020 tarihinde Cumhuriyet Bayramının 97.yıl dönümünü kutlamaktayız. Herkesin Cumhuriyet bayramı kutlu olsun.. Ayrıca sizler için hazırladığımız resimli bayram mesajlarıyla sevdiklerinizin bayramını kutlayabilirsiniz. Hem bu yazıda hem de bu yazıda sizler için resimli Cumhuriyet Bayramı mesajlarını derledik.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.