
Zorlu bir süreç olan gebelik döneminde sağlığı korumak için yaz aylarında hamilelerin dikkat etmesi gereken noktaları hazırladık.
Hamilelik kadınların hayatında geçirdiği en zorlu süreçtir. Dokuz aylık gebelik dönemi sonrası doğum sırasında da acılı sancılar çeken kadınların yaz aylarında daha dikkatli olması gerekiyor. Yaz sıcaklarında normal sağlıklı insanların bile bünyesi zayıf düşebilmektedir. İki can taşıyan gebe kadınlar yaz aylarında sıcaklardan dolayı zorlanmaktadır. Gece sıcaktan uyuyamama, terleme yolu ile çok fazla su kaybetme, rahat giyinememe, yorgunluk, halsizlik, sürekli uyuma isteği gibi sorunlar sıcaklardan dolayı ortaya çıkabilen gebelik sorunları arasında yer almaktadır. Yaz aylarında sağlıklı bir hamilelik geçirmek için uzmanlar bazı konularda hamile kadınları uyarıyor.
Yaz Aylarında Hamilelerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Kıyafet Seçimi
Her mevsim hamile kadınların rahat hareket edebileceği kıyafetler seçmesi gerekir. Özellikle yaz aylarında sıcaktan kıyafetlerinizin üzerinize yapışıp sizi sıkmaması için geniş kıyafetler tercih etmelisiniz. Geniş elbiseler yazın hamilelerin giyeceği en ideal kıyafet tercihleri arasında yer alıyor. Giydiğiniz kıyafetlerin kumaşlarının pamuk ve ince olmasına dikkat edin. Polyester tarzı kumaşlar daha fazla terlemenize sebep olabilir. Hamilelikte en doğru kumaş seçimi pamuktur.

Sıvı Tüketimi
Yaz aylarında sıcaklar ile birlikte vücutta yaşanan sıvı kaybı aşırı terleme nedeniyle artar. Hamile kadınlarda vücut kütlesi arttığı için sıcaklar ile birlikte çok sık terleme yaşanmaktadır. Terleme ile vücuttan giden suyun telafisini yapmak ve vücudu susuz bırakmamak için günde mutlaka 2.5 litre su tüketmeniz gerekiyor. Bunun yanında doğal sıkılmış meyve suları, ayran gibi ferahlatıcı içecekleri de gün içerisinde tüketebilirsiniz.

Hareket
Gebelik döneminde genellikle hareket etme sınırlıdır ve ağırlıktan dolayı çok fazla hareket etme isteği gelmez. Yaz sıcaklıkları ile birlikte artan halsizlik ve yorgunluk ile birlikte genellikle hareket etmeden zaman geçer. Yaz aylarında günlük 2.5 litre sıvı tüketimi ile birlikte evde sizi zorlamayacak hareketler yapmanız önerilmektedir. Bu hareketler hem vücudun halsizliğini alacak hem de çok fazla hareketsiz kalmanızı engelleyecektir. Akşam saatlerinde serin havalarda çıkıp kısa yürüyüşlerde yapabilirsiniz. Yaz aylarında seyahat etmemeye özen göstermeniz gerekiyor. Özellikle gebeliğin ilk üç ayı seyahat etmenizi doktorlar önermiyor. Uzun otobüs ve araba yolculuklarında sıcaklıktan dolayı sağlığınız riske girebilir.
