
Tüp Bebek yöntemi doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan çiftler için ilaç gibi bir tedavidir. Tüp Bebek yöntemi ile günümüzde milyonlarca çift çocuk sahibi olabilmiştir.
Çoğu çift yıllarca denemesine rağmen doğal yollar ile çocuk sahibi olamaz. Bu devrede tıp araya girer. Çiftlerin çocuk sahibi olabilmesi için tedavi yöntemleri vardır. Bunlar tüp bebek, donasyon, taşıyıcı annelik ve aşılama yöntemleridir. Bu yöntemlerinin arasından en fazla tercih edilen ise tüp bebek yöntemidir. Tüp Bebek yöntemi ile tedavi olmak isteyen çiftlerin sağlıklarının belli bir seviyede olması gerekir. Tüp Bebek Tedavisi aşamaları;
Tedaviye Karar Verme Süreci
Çiftler çocuk sahibi olamıyor ise bunun nedenini öğrenmeli. Kadınlarda yumurta sayısı ve olgunluğu, erkeklerde ise sperm kalitesi çocuk sahibi olmak için önemlidir. Çiftlerden birinde üreme hücreleri yetersiz ise çocuk sahibi olmak zorlaşır. Tedaviye başlamadan önce testler yapılır. Sorun kimde ise ona özel bir ilaç tedavisi başlatılacaktır. Tedaviye karar verme süreci yapılacak olan ön testler ile başlamaktadır.

Tedaviye Başlama Süreci
Gerekli testler yapıldıktan sonra ve uygunluk sağlandıktan sonra çiftler tedaviye başlayabilir. Kadınların tedavi süresi boyunca hormon ve vitamin ilaçları kullanması gerekir. Bu yüzden tedavide ilk olarak kadınlara 2 haftalık ilaç tedavisi uygulanır. Erkeklere ise bu süre içerisinde dengeli ve sağlıklı beslenmeleri gereken bir yemek listesi verilir. Bu arada tedaviye başlamak için kadının adet olması gerekir. İlaç tedavisi adetin 3 veya 4 günü başlatılır. İlaç tedavisinde ki amaç yumurtaları olgunlaştırmak içindir.

Tedavi Süreci
Kadınlarda yaklaşık iki haftalık ilaç tedavisi bitiminde olgunlaşan yumurtaları çatlatmak için çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinde ki amaç olgunlaşan yumurtaları toplayıp döllenmek için kullanmaktır. Çatlatma sonrası toplanan yumurtalar ile erkekten alınan spermler birleştirilmek için laboratuvar ortamında özel bir sıvı ile dolu kaba bırakılır. 3 veya 5 gün içerisinde döllenme gerçekleşir. Döllenme gerçekleşirse embriyo alınıp anne adayının rahmine yerleştirilir. Yerleştirme sonrası anne adayının çok fazla hareket etmemesi gerekir. Ayrıca rahminde embriyoyu taşımaya uygun olması gerekir. Bu yüzden tedavi süresince anne adaylarının rahim kalınlığı sürekli kontrol edilir. Transfer sonrası gebelik olup olmadığı öğrenmek için 2 hafta sonra kanda gebelik testi yapılır. Gebelik oluşmuş ise bundan sonra ki aşama normal gebelik ile aynıdır.
