
Meme kanseri, meme dokusundaki herhangi bir bölgede var olan hücrelerde gelişen bir kanser türüdür. Meme kanserinde kalıtımsal yolla taşınan hastalık oranı % 7 ile %9 arasındadır. Ancak hastanın annesi genç yaşta meme kanserine yakalanmışsa kalıtım yoluyla çocuğuna hastalık geçişini kolaylaştırabilir.
Genel anlamda meme kanserinde çevresel faktörler, genetik yapı ve yaşlanmanın etkileri kanserin oluşmasını sağlamaktadır. İlk adetini normal yaştan erken gören kız çocuklar, geç yaşta menopoza girenler, menopoz sonrası yanlış beslenenler, sigara ve alkol kullananlar meme kanserine yakalanma olasılığını arttırabilirler. Meme kanserinde kesinlikle erken tanı ve tedavi hayati önem taşır. Meme kanserinin diğer organlara veya hücrelere yayılmaması durumunda hastanın kanserli memesi ameliyat yoluyla alınır. Erken tanı ve tedavilerde çoğu zaman bu ameliyata başvurulmadan ilaç ve kemoterapi etkisiyle kanserli hücrelerden kurtulunabilir.
MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?
- Meme veya koltuk altında ele gelebilecek büyüklükte bir kitle tespiti
- Meme başından akıntı gelmeye başlaması
- Meme başında görülen şekil bozuklukları
- Meme başında soyulmalar ya da kabuklanmalar görülmesi
- Memede büyüme, meme renginde farklılıklar olması
- Memede yara ya da kızarıklıklar olması gibi belirtiler meme kanserinde görülmektedir.
Meme kanseri tüm kanserler sıralamasında en çok görülen ikinci kanser türüdür. Sadece yaşı ilerlemiş kadınlarda değil tüm yaşlarda görülebilecek bir kanser türüdür.
MEME KANSERİNDE TEDAVİ NASIL UYGULANIR ?
Meme kanserinde tedaviye başlanmak için bazı öncelikler aranmaktadır. Örneğin; kanser hücrelerinin büyüklüğü ve yayıldığı bölgeler, yapısal özellikler, cerrahi işlemlerin sınırlılığı, yaş, biyopsi sonucu ve hasta tercihine göre tedavi öncelikleri değişmektedir. İlk evresinde teşhis konulmuş meme kanseri hastalarında cerrahi tedavi uygulamak ilk işlemdir. Daha sonra hastanın tercihine göre ilk evrelerinde olan kanserli hücrelerin bulunduğu memenin ameliyat ile alınabildiği işlem vardır. Fakat eğer memede birden çok kanserli hücre varsa ameliyat uygulanamamaktadır. Sonrasında tedaviye radyoterapi de eklenebilmektedir.
MEME KANSERİ AMELİYATINDAN SONRA NELER YAPILMALIDIR ?
- Psikolojik tedavi bu adımda atabileceğiniz en doğru adımdır.
- Beslenmeye her zamankinden daha fazla dikkat etmek meme kanseri ameliyatı görmüş kişiler için her zaman önemlidir.
- Günlük egzersiz aktiviteleri uygulamak vücut sağlığı açısından oldukça önem taşır.
Meme kanserinin tekrar meydana gelmemesi için düzenli kontroller yaptırılmalı ve kişi kendi sağlığına oldukça dikkat etmelidir.
Her 7 kadından biri hayatı boyunca bu büyük tehlikeyi taşıyor. Kendi kendine muayene ve mutlaka doktor muayenesi belli yaştan sonra şart. Doktorlar bile bazı kanserli hastaları atlayabilir. Kanserli meme sadece kitle yapar. %95 ağrısızdır. Diğer belirtiler kanser ilerleyince ortaya çıkabilir.
Bilgileriniz çok doğru. Teşekkürler.
Ayri olarak verdiginiz bilgiler ve degerli yorumunuz icin tesekkurler.