
Bir cilt hastalığı olan ve cinsel yollar ile bulaşan kondilom hastalığı tedavi edilmediği sürece daha da artan, kişiyi zorlayan bir hastalık çeşididir.
Kondilom Nedir?
Halk arasında makat siğili olarak bilinen Kondilom mikrobik bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklardan dolayı oluşan siğillere genel olarak kondilom adı verilir. Kondilom hastalığı ilk başlarda kendini belli ettirmez ve zamanla belirtileri ortaya çıkar. Kondilom hastalığı hafife alınmaması gereken, hemen tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aksi halde mikrobik bir hastalık olduğu için vücudunuzda başka yerlere de bulaşabildiği gibi başkalarına bulaştırmanıza da neden olabilir.
Kondilom Bulaşma Yolları Nelerdir?
Kondilom hastalığının bulaşmasının iki ana nedeni vardır. İlki yaş diğeri ise cinsel davranışlardır. Cinsel ilişki sırasında yaşanan temaslardan, sürtünmelerden dolayı kondilom hastalığı bulaşabilmektedir. Kondilom hastası biriyle cinsel ilişkiye giren kişilere de bu hastalık bulaşmaktadır. Hastalığın bulaşması için illa cinsel birleşme olması gerekmez. Sürtünme, enfekte olan bölgelerin teması halinde de bulaşabilmektedir.

Kondilom Belirtileri Nelerdir?
Kondilom yani makat siğilinin belirtileri oldukça nettir. Vücudumuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkan siğille aynı olan bu siğiller makat bölgesinde aşırı kaşınma hissi ortaya çıkarır. Kondilom hastalığı makat veya cinsel organ etrafında ortaya çıkar. Cinsel organ ve makat nemli bir bölge olduğu için siğilin kolayca bulaşmasına böylece artmasına neden olur.
- Makat bölgesinde ve iç tarafında ya da cinsel organda büyüklüğü en az 2 mm en fazla 2 cm ölçüleri arasında değişen çıkıntılar var ise,
- Makat veya cinsel organ bölgesinde sürekli kaşıntı hissi oluşuyorsa,
- Kaşınma hissinden dolayı kaşıdığınızda kanamalar meydana geliyorsa,
- Makatta kötü kokunun oluşması,
- Peçete ile silindiğinde acı hissinin ortaya çıkması kondilom belirtileri arasında yer almaktadır.
Kondilom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kondilom sinsi bir hastalıktır. Bir kez vücudunuza bulaştığında bağışıklık sisteminizin gücüne göre yayılma riski vardır. Kondilom hastalığının ilaç ile kesin bir tedavisi yoktur. Krem, aşı, tablet veya iğne gibi ilaçlı tedavi yöntemleri kesin çözüm değildir. Kondilom tedavisine ilk amaç bulaşmasını ve yayılmasını engelleyip tamamen kurtulmaktır.
Kondilom Tedavi Yöntemleri
- Krioterapi Yöntemi (Kondilom Dondurma Tedavisi)
- Buharlaştırmayla (Elektrokoter) Kondiloma Tedavisi
- Kondilom Yakılması
- Radyo Frekansla Kondilom Tedavisi
Kondilom Operasyonu
Hastanın siğil bulunan bölgesine ilk olarak lokal anestezi yapılır. Daha sonra lazer veya elektrokoter yöntemi ile siğiller yakılır. Kondilom operasyonunda ki amaç siğiller üzerinde ikinci dereceden yanık oluşturmaktır. İkinci dereceden yanık sayesinde makat dışı ve içindeki siğillerden kurtulma amaçlanır. Kondilom operasyonunu mutlaka tecrübeli bir uzmanın yapması gerekir. Çünkü bu operasyonlarda makat içerisindeki siğiller yakılırken anüs darlığı sorunu yaşanabilir.
Kondilom hastalığı hafife alınmaması gereken ve belirtileri görür görmez hemen uzmana gidip tedavi olunması gereken bir hastalıktır. Kondilom hastalığının bulaşıcı olması kısa sürede tedavi edilmez ise yayılmasına neden olmaktadır. Bu yüzden kondilom hastalığı yaşıyorsanız vakit kaybetmeden uzmana görünmenizde fayda vardır.