Türkiye’nin dört bir yanında kara kış tüm heybetiyle kol geziyor. Bu durum soğuk algınlığı ve Grip gibi hastalılıkları da artırdı. Esasında birkaç gün iyi dinlenme ile geçen bu hastalığı önemli hale getiren ise bulaşıcı olması ve yayılma hızının çok hızlı olması.
Esas itibari ile çok da tehlikeli olmayan Grip ve Soğuk algınlığı Çocuklarda, Yaşlılarda ve vücut direnci zayıflamış hastalarda tehlikeli olmakta ve bireyin kronik rahatsızlıklarını tetiklemektedir.
Uzmanlar bu hastalıklardan korunmak için sık el yıkama alışkanlığı edinilmesi, koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketilmesi, her gün bir kâse kaymağı alınmış yoğurt yenilmesi önerisinde bulunuyorlar.
Uzmanlar Kış aylarında, pencerelerin kapalı tutulduğunu ve havalandırmanın kısıtlı yapıldığı kapalı mekânlarda insanlar birbirlerine daha yakın zaman geçirdiği için soğuk algınlığı ve gribin daha sık görüldüğünü belirtiyorlar.
Soğuk algınlığı veya gribe şifa sağlayacak bir ilaç bulunmadığını vurgulayan uzmanlar “Bazı ilaçlar ve tavsiyeler sizin kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamak amacıyla uygulanır. Bu nedenle korunma yöntemleri daha fazla önem kazanır”
Uzmanların soğuk algınlığı ve gribe yakalanılmasını azaltacak ve hastaları rahatlatacak tavsiyeleri ise şöyle:
Ellerinizi sık yıkayın
– Sık el yıkama alışkanlığı edinin. Elinizi yıkama imkânınız yoksa el temizleyici spreyler kullanın.
– Yüz vücuda giriş olduğu için gözler, burun veya ağızla oynama veya dokunma alışkanlığından kaçının.
– Burun akıntısını yutmayın, sümkürerek çıkarmaktan kaçınmayın.
Bir kâse yoğurt
– Her gün bir kâse kaymağı alınmış yoğurt yemenin soğuk algınlığını yüzde 25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir.
– Bol vitamin alın. Vitaminleri ilaç olarak almak yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketerek sağlayın. Çinko, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mineraller de faydalıdır.
– Sıcak tavuk suyu çorba, hem sıvı hem de protein alımı için gayet faydalıdır. Çorbanın sıcaklığı burun ve boğaz şikâyetlerini azaltır.
İçeceklere bal katın
– Sigara ve alkolden uzak durun.
– Grip mevsiminde kalabalık ortamlardan ve hastalanmış kişilerle yakın ilişkiden kaçının. Tokalaşma, sarılma ve öpüşme yerine Japonlar gibi başınız ile selamlaşın.
– Hastalandığınızda vücudunuzun enerjisinin önemli bir kısmı bağışıklık sisteminin artan ihtiyacına verileceği için enerji sağlayan sağlıklı gıdalar alınız. İçeceklerinize bal katın.
Günde 8 bardak su için
– Stres ve aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini zayıflatan bir faktördür. Stresinizi azaltacak meditasyon, gevşeme egzersizleri ve istirahat yararlıdır.
– Ateşiniz olmadığı sürece egzersizlerinizi ihmal etmeyin.
– Vücudunuzun günde 8 su bardağı suya ihtiyacı vardır. Ilık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekler yararlıdır.
– Soğuk algınlığı ve grip virüsler tarafından meydana geldiği için antibiyotikler etkili değildir, kullanılmamalıdır. Antigripal ilaçlar alınabilir.
– Grip aşısı her yıl kendini değişikliğe uğratan grip virüsüne karşı yeniden üretilen bir aşıdır. Kronik hastalığı, bağışıklık sistemi zayıf olanlara ve yaşlılara mutlaka yapılmalıdır.
Alper Kanık
27 Ocak 2012
www.websaglik.info
Çok faydalı bir yazı olmuş. Bilindik bir konu ama güzel ele almışsınız. Elinize sağlık.
Teşekkür Ederim.. :)
Okunup tekrar farkedilmesi gereken bir yazıydı.Tşk.
Teşekkür Ederim…