Unreal Engine 4 ve Unity Farkları
Unreal Engine 4 ve Unity Farkları

Aklınızda bir oyun projesi var ama daha hangi oyun motorunu kullanmanız gerektiğini kesinleştiremediniz mi, bu yazıda her ayrıntısıyla yardımcı olmaya çalışacağız. Tabi başlamak için sadece 2 alternatifiniz yok ama zaten az sonra bahsettiğimiz yazımızda sizlere oyun motorlarını ve avantajlarını sıralamıştık. Bugün ise bu oyun motorları içerisinde en çok ikilemde kalınan Unreal Engine 4 ve Unity farkları neler, hangisini tercih etmeli yazımızda göreceğiz.

Hangi Oyun Motoruna Başlamalı?

Unity ve UE4 arasındaki farklara bakmadan önce eğer bu sektöre yeni yeni giriyorsanız diğer alternatifler hakkında da bir bilgi sahibi olmanız oldukça yararlı olacaktır. Şu yazımızda size çeşitli kalitelerde veya çeşitli platformlar için alternatif oyun motorlarını sıraladık. Ayriyeten size uygun olan oyun motorunu bulmanız için dikkat etmeniz gereken bir kaç şeyden bahsetmek istiyorum.

Hangi oyun motoruyla başlamalı
  • Hangi platform için oyun projesi oluşturmayı düşünüyorsunuz?
  • Yazılım odaklı bir geliştirici mi olmak istiyorsunuz yoksa görsel odaklı bir tasarımcımı? Yani başka bir deyişle oyun geliştiricisi mi yoksa oyun tasarımcısı mı olacaksınız?
  • Aklınızdaki projeniz için ekibiniz var mı veya yeterli donanıma sahip misiniz?
  • Net bir hedefiniz yok ama oyun yapmaya yavaş yavaş girmek istiyorsunuz diyelim. Az az da olsa size verdiğimi linkte önerdiğimiz oyun motorlarını denemeniz olacaktır.
  • Unity ve Unreal Engine farklarına geçmeden hemen önce şunu diyelim. Eğer imkanınız varsa iki oyun motorunu da denemeniz size bizim anlattığımızdan daha çok fikir verecektir.

Unreal Engine 4 ve Unity Farkları

Şuan oyun sektörünün oyun motorları arasında iki uç nokta arasında gösterilen bu iki motorda aslında temelde aynıdır. Temelinde yazılımı önce görsele sonra “input” yani girdilere dönüştüren basit bir mantığı vardır. İşte bu iki oyun motorunun farkları da bu mantığı işleyiş tarzlarından doğmaktadır. Unreal Engine, Unity oyun motoruna göre daha madde tabanlıdır ve size gerçekçi görsel oluşturmanızda yardımcı olur. Unity ile de oldukça gerçekçi ve güzel grafikler oluşabilir. Ancak bir benzetme yapmak gerekirse; UE ile bu yol asfalt ilen Unity ile engebeli bir köy yoludur.

Unreal Engine 4 ve Unity Farkları
Unreal Engine 4 ve Unity Farkları

Az önceki benzetmemiz tam oturdu ancak bazen bir oyun yapmak için çok uzun yol almak veya karmaşık yollardan gitmeye gerek kalmaz. Bir takım animasyonlar ve bir takım “Texture pack” yani oyun metaryeleriyle bir de kodlama bilgisiyle güzel oyunlar ortaya çıkabilir. İşte bu konuda ise basit tarz oyunları yapmak yine UE4’te kolay olsa da bu sefer oyun motoru o proje için gereğinden fazla işlemci gücü ister.

Grafik Kalitesi ve Hedef Platform

Unity genelde C# yazılım diliyle kodlanır. UE4 ise C++ yazılım dilini kullanır ancak alternatif olarak Blueprint sistemini de geliştirmiştir. Aslında Unity bir oyun için ne kadar engebeli bir yol sağlasa da kodlama dili nitekim daha kolaydır. 2 paragraftır anlattıklarımızı nihayet hedef platforma bağlayalım. El konsolları veya telefonlar gibi platformlara ithaf eden bir oyun düşünüyorsanız nitekim Unity size biraz daha kolaylık ve hedef sistem gereksinimlerinde rahatlık sağlayacaktır. Yine mobil oyunlarda da UE4 yüksek grafikleri sayesinde kullanılabilir ancak grafik kalitesi sebebiyle destelediği sistemler sınırlanır.

Hedef platform dedik de 2 veya 2.5 boyutlu bir oyun için tek çare Unity mi, tabi ki hayır. UE4’te de 2D bir oyun rahatça yapılabilir tek fark Unity’deki benzer oyun misalen 12mb ise Unreal Engine ürünü 20 25 mb boyutunda olur. Oynanış ve grafik kalitesi tabi olur ancak 2D oyun söz konusu olunca geliştiriciler boyut farkı kadar büyük bir fark göremiyor.

Son olarak büyük oyunlarda ise yüksek grafik kalitesi için Unreal Engine 4 baş tacıdır ki Unreal 5’te yolda. Bu konuda ise ekip çalışmasını da ortaya koyarsak yüksek grafikli bir oyun yapmak her hâlükârda bir ekipe mal olur. Ancak bağımsız ve tekil geliştiriciler için kaliteden ödün vererek Unity maddi olarak biraz daha rahatlık verir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.