Bilgisayarlar İçin En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları

Artık yazımıza klişe bir laf olan “Teknolojinin gelişmesi” ile girmek istemiyoruz. Artık bilgisayarlarla iç içe olduğumuz bu dönemde nasıl dış dünyaya karşı kendimizi koruyorsak bilgisayarlarımızı da korumamız gerekiyor. Bunu söylememizin sebebi ise siber saldırılar ve zararlı yazılımlar. Bu yazılımlar sizin kişisel bilgilerinize de el koyabilir, bilgisayarınızın işlemci gücüne de. Eğer hiç antivirüs yazılımınız yoksa profesyonel bir program satın alana kadar bilgisayarlar için en iyi ücretsiz antivirüs programları listemize göz atabilirsiniz.

Ücretsiz Antivirüs programları listemize geçmeden bilgisayarımızın karşılaşabileceği tehditlerden bahsetmemiz gerek. Öncelikle mail veya mesaj yoluyla girebileceğimiz zararlı siteler ve özellikle güvenilir olmayan sitelerden bir dosya indirmek veya açmak çok tehlikeli olabilir. Genelde bilgisayarınız için kritik virüs tehditleri indirdiğiniz dosya veya programlar ile gelir. Onun için internetten ücretsiz oyun, oyun hilesi gibi crack dosyaları indirmemeye çalışmalıyız. İndirsek bile bunu antivirüs programımız ile beraber yapmalıyız.

Bilgisayarlar İçin En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları

Örneğin bazı ücretsiz oyun indirme sitelerinde kurulum dosyasını antivirüs programını kapattıktan sonra indirme ve kurma işlemi yapmanızı isterler. Eğer böyle bir istekle karşılaşıyorsanız ya o programı indirmeyin ya da orijinalini almaya çalışın. Programı indirir indirmez virüsün bulaşıp bulaşmadığını anlamanız zor. Hatta bilgisayarınıza virüs bulaştığında tabiri caizse ruhunuz bile duymayabilir. Eskiden çok iyi performansla çalışan bilgisayarınız kasmaya başladığında veya hiç bir program çalışmıyorken fazla ısınıp fan kullandığında vs. ancak anlayabilirsiniz. Özellikle Truva gibi virüsler sizin ya kişisel dosyalarınızı fidye yoluyla hapsederler ya da sizin işlemci gücünüzü illegal yollar için kullanırlar.

Peki bizim nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Bir disk veya internetten bir dosya alırken dosyayı her zaman tarayın. Bilgisayar güncellemelerinizi sık sık yapın ve yazılım açıklarınızı kapatın. Farklı yollarla gizli dosyaları bulup silin. Genel olarak internet üzerinden soya indirme, mail tuzağı gibi yöntemlerden uzak durun. Bunların çoğunu profesyonel antivirüs programları ile yapabilirsiniz. Gelin bunlardan bazılarını kapsayan ücretsiz programlara geçelim.

Bilgisayarlar İçin En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları

Bilgisayarlar İçin En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları

Antivirüs programları genel olarak sunduğu kaliteli hizmetler karşılığında ücret almak isterler ve aslında oldukça haklılar. Biz kullanıcılar da genel olarak programları ücretsiz kullanmayı seviyoruz. Biz bu listeyi paylaşacağız ancak kesinlikle önerimiz bu konuyu önemsemeniz ve yakın zamanda bir profesyonel yazılım kullanmanız olacaktır. Piyasada ücretsiz antivirüs programı adı altında birçok sahte yazılım, premium tanıtımı yapan oldukça kısıtlı yazılımlar bulunmakta. Ancak bunların yanında ücretsiz bir şekilde oldukça iyi programlarda bulunmakta. Biz sizin için 2020 yılı kapsamında en iyi ücretsiz programları derledik.

Bu programları seçerken demo yani süreli deneme olmamasına dikkat ettik. Vaat ettikleri özellikleri ve sözleri yerine getirip getirmediklerine dikkat ettik. Ücretsiz olarak sunabildikleri en güçlü korumaları ve performanslarını test ettik. Aslında bu yazımızda onlarca ücretsiz program sıralayabilirdik ancak biz işinize yarayabilecek en iyi programları bir araya getirdik gelin bu programları görelim.

En İyi Ücretsiz Antivirüs Program Listesi 2020

  1. Windows Defender: Windows sistemlere özel güvenlik duvarı ve koruma.
  2. Panda Ücretsiz Antivirüs Programı: Kullanıcı ve uzman yorumlarına özellikle performansına göre 2020’nin en iyi ücretsiz antivirüs programı.
  3. Avira Ücretsiz Antivirüs Programı: Güvenilir ve güçlü antivirüs koruma hizmeti.
  4. Sophos Home Ücretsiz: Ev içi aile kullanımı olarak oldukça iyi özellikle bulundurmakta.
  5. Kaspersky Security Cloud Ücretsiz: Güvenilir korumanın yanı sıra VPN, Dark Web kontrolü ve şifre yönetimi konusunda özelliklerde sunmakta.
  6. Bitdefender Antivirüs Ücretsiz: Düşük CPU kulanımı, iyi performans ve en sade antivirüs programı.

Windows Defender

windows defender antivirüs

Zaten bilgisayarımızda yer alan ama ayrı bir antivirüs gibi görmediğimiz bir program. Bu program bilgisayarımıza güvenlik duvarı oluşturmakta ve özellikle en ciddi virüslerde bizi uyarmakta. Eğer bir dosya indirdiğinizde bu dosya engellendi vs. gibi sistem mesajı alıyorsanız o dosyayı yüklemekte ısrarcı olmayın. Antivirüs her türden virüs için kesin bir sonuç olmasa da oldukça önemli zararlı yazılımları önleme konusunda oldukça yararlı. Çok önemli durumlar haricinde Windows Defend’ı kapatmanızı önermeyiz. Ayrıca eğer sisteminiz Windows olmasına rağmen uygulama yüklü değilse buradan indirebilirsiniz. (32bit) ve (64bit)

Panda Ücretsiz Antivirüs

Panda Ücretsiz Antivirüs

Yazının sonunda paylaşacağımız bir kaynağa göre yapılan deney ve testlerden geçmiş ve mükkemmel sonuçlara imza atmış bir program. Bu program oldukça az yer kaplamakla beraber CPU’da az kullanıyor. Bunla beraber günlük kullanıma yetecek limitte VPN’side bulunmakta.

Avira

Avira Ücretsiz Antivirüs

Bu antivirüs bulut tabanlı bir program. Yani direk olarak bilgisayarınızda kurulu değil. Bu sayede zararlı yazılımlar bu programa direkt olarak ulaşamıyor ve bu programın ne bildiğini göremiyorlar. Bu nedenle bu antivirüs zararlı yazılımlara göre hep bir adım önde.

Özellikle Chrome ve Firefox uzantıları sayesinde de güvenli internet gezinimi sağlamakta. Yapılan testler sonucunda da virüs tespitinin oldukça yüksek olduğu belirtilmekte.

Sophos Home

Sophos Home Ücretsiz Antivirüs

Özellikle kişisel verilerini koruyan ve aile yapınızı önemseyen bir programdır. 3 ayrı cihaza kadar aynı üyelikte kullanılabilir. Aile yapısını koruyan özellikler dedik bu özellikler arasında çocukların hangi sitelere girebilir yada giremeyeceğinizi belirleyebilirsiniz. Normalde bu tarz aile yapısı özellikleri diğer programlarda ücretli olur ancak Sophos bize bir ayrıcalık sunuyor.Gerçek zamanlı zararlı yazılım koruması da bize sunduğu ayrıcalıklar arasında.

Kaspersky Security Cloud

Kaspersky Security Cloud Ücretsiz Antivirüs

Yine bahsettiğimiz kaynağa göre zararlı yazılım koruması %100’e yakın bir performansa sahip. Bunun yanında ise akıl almaz özellikleri de mevcut. VPN, şifre yöneticisi, Dark Web taraması gibi oldukça kapsamlı özelliklere de sahip. VPN’si günlük kullanıma uygun 200 MB sınıra sahip ancak oldukça yeterli. Şifre yöneticisinin sınırı ise daha kötü 15 şifre ile sınırlı. Ancak sunduğu hizmetler oldukça kaliteli.

Bitdefender Antivirüs

Bitdefender Antivirüs Ücretsiz Antivirüs

Gerçekten iyi bir antivirüs uygulaması istiyorsanız ve bu programdan sadece zararlı yazılımları engellemesini istiyor ve fazla bilgisayarı yormamasını istiyorsanız tam size göre. VPN vs. gibi ekstra özellikleri olmasa da programı bir kere kurup gerisini ona bırakıyorsunuz. Program arka planda bilgisayarınızı yormayacak şekilde çalışmak için programlanmış. Ciddi tehditler olduğunda size bildirim yollayacak ve taramaları otomatik kendisi belli sıklıkta yapacak. Sizin kafa yormanıza gerek kalmamakta. Ayrıca bu tarz programlar ilginizi çekiyorsa en iyi ekran kaydetme programları listemize bakabilirsiniz.

Listede Olmayan En İyi Ücretsiz Ünlü Antivirüs Programları

Avast/AVG: Şüphesiz ücretsiz antivirüs denildiğinde akla ilk gelen programlardan biri ise Avast Free Antivirüs. Ancak bu programı listemize almamamızın birden fazla sebebi bulunmakta. Bunlara öncelik olarak ücretsiz sürümündeki bazı kısıtlı özellikleri, durmadan premium üyeliğe zorlamasını ekleyebiliriz. Tabi ki bu biraz daha göreceli bir sebep daha nesnel bir sebebe gelelim. Avast Antivirüs son zamanlarda %100 virüs farketme testinden geçemez olmuş ve son zamanlarda güvenlik ihlali sorunu yaşamış. Kaynak olarak şu yazıyı ayrıntılı olarak okursanız resmi sebeplere ulaşacaksınız.

ZoneAlarm: Bu program online olarak oldukça iyi bir güvenlik duvarı ve antivirüs koruması sağlıyor. İnternette rahatça gezinmenizi sağlayabilecek bir programda olsa yazımızın bazı verileri kaynak kabul ettiğimiz Scott Jackson’a göre son yaptığı zararlı yazılım testinden geçememiş ve bulması kolay olan birçok zararlı yazılımı fark etmemiş. Yani kısacası antivirüs yazılımı konusunda bir tık yetersiz kalıyor diyebiliriz.

Norton: Bu program dünyanın en iyi antivirüs yazılımları arasında geçmekte ancak maalesef Windows için ücretsiz sürümü bulunmamakta. Ancak premium kullanacak olursanız önereceğimiz ilk yazılımlardan biri ise bu program olacaktır.


Kaynakça:

Programlar üzerinde ayrıntılı testler yapan ve bu sonuçları değerlerle beraber paylaşan Scott Jackson’nun bu yazısı baz alınmıştır. Bilimsel değerler ve yapılan deneylerin bilgileri bu çalışmadan alınmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.