
Birçok kişi kendi oyununu yapmak veya birkaç kişilik bir grupla bu sektöre girmek ister. Bir oyun oluşturmak için yazılım şarttır. Ancak bazı oyun motorları yazılım kısımlarında size epeyce kolaylık sağlıyor ve sadece fonksiyonları eşleştirmeniz gerekiyor. Gelin oyun yapmak isteyenler için en iyi oyun motorları nelerdir, görelim.
Oyun Motoru Nedir?
Piyasanın en iyi oyun motorlarını ve özelliklerini saymadan önce oyun motoru ne anlama gelmektedir bilmek lazım. İlk cümlelerimde dediğim gibi oyun oluşturmak için yazılım şarttır. Eğer siz bir oyun motoru kullanmazsanız eğer, her küçük ayrıntı için saatlerce kod yazmanız gerekecektir. Yazılımın şart olduğu oyun motorlarında bile belli başlı şeyler size tanınır siz kendi dinamiklerini ve oyununuzu kodlarsınız. Bazı oyun motorları ise size sayfalarca kod yazdırmak yerine blueprint üzerinden fonksiyonları eşleştirip değer verme kolaylığı sağlar.

Yukarıda söylediğim meseleyi biraz daha açalım. Siz oyun motoru kullanmadığınızda oyunun kapanması, açılması, yüklenmesi, kayıt alması gibi en temel teknik özellikleriyle zaman harcarsınız. Öte yandan herhangi bir oyun motoru kullandığınızda bu teknik alt yapı size sunulmakta sizin yapmanız gereken oyununuzu özgün ve benzersiz hale getirecek noktalara odaklanmanız olacak.
Son olarak bir örnekle devam edelim. Oyun yapmak bina inşa etmeye benzer. Oyunu oluşturmadan ilk başta teknik altyapıyı yani binanın temelini oluşturmanız gerekir. İşte oyun motorları size yapacağınız binanın temelini sunar. Sizin yapmanız gereken binayı inşa etmeye başlamaktır. Oyun motorlarının size sunduğu temel hususları da toplarsak ortalama şöyle bir listeye ulaşırız:
- Fizik
- İnput (Giriş verileri)
- Scripting
- Rendering
- Çarpışma algılama (collision detection)
- Yapay zeka
- Programla yapmadan ulaşabileceğiniz birçok teknik temel.
En İyi Oyun Motorları
Çoğu kaynağın söylediğini biz söylemeyeceğiz “Kodlama veya oyun geliştirmeye dair bir şey bilmeyenler dahi oyun yapabilir“. Açıkçası bu cümle kişileri büyülemek için kullanılıyor. Bizim düşüncemize göre evet kodlama bilmeden oyun oluşturabilirsiniz ama kullanacağınız oyun motorunun kullanımını, gereksinimlerini karşılamayı bilmeniz gerekiyor. En kolay motorda dahi level oluşumu, optimizasyon gibi birçok konu var. Oyun motorlarını kullanmayı öğrenebilmek içinde bol bol pratik yapmak ve bu konuyla ilgili Udemy veya Youtube üzerinden yayınlanan videoları izlemek yararlı olacaktır.

Aşağıda sizin için piyasada kullanılan en iyi oyun motorlarını sıraladık. Bu oyun motorları içerisinde kodlama temelli veya blueprint temelli birçok motor da bulunmakta. Gelin en iyi oyun motorları hangileri ve özellikleri nedir görelin.
Unreal Engine 4
Epic Games tarafından geliştirilen ve 1998 yılından bu yana profesyonel anlamda çok kullanılan bir oyun motorudur. Diğerr oyun motorlarına nazaran daha hızlı geliştirme, anlık önizleme gibi birçok çeşitli imkan sunmaktadır. Bu imkanlar içerisinde de hata ayaklama, sinamatik araçlar, yapay zeka gibi birçok husus sayılabilir.
Unreal engine oyun motorunun kendine has bir blueprint şablonu bulunmaktadır. Bu şablon sayesinde hızlı ve düzenli bi şekilde kodlama yapmadan oyun geliştirmek imkanı sunar. Ayrıca Unreal Engine 4’ü daha iyi kullanabilmek için düzenlenen resmi youtube kanalında yüzlerce eğitim bulunmaktadır.
Bu kadar imkan saydık ve hepsini ücretsiz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Sadece oyununuzu satışa sunduktan sonra 3 aylık bir süreç içinde 3.000 dolardan fazla gelir elde etmenizle %5 telif ücretini ödemeniz gerekiyor.
Unity
Bir diğer oyun motoru ise Unreal Engine 4 kadar popüler ve çok kullanılan bir motordur. Bu motoru daha iyi kullanabilmek için C# yazılım dilini bilmeniz gerekir. Unity aktarım ve optimizasyon olarak çok fazla platformu destekler:Windows, Mac, Linux, Android, iOS, WebGL, Facebook, Oculus Rift, Steam VR, PS4, Xbox One, Wii U ve Switch gibi platformları destekleyen oyunlar yapabilirsiniz.
Ayrıca 3D oyun dışında 2D oyunlar içinde çok kullanılan bir oyun motorudur. Ne kadar ücretli üyeliği olsa da ücretsiz üyeliğinde de motorda bir kısıtlama yoktur. Ücretsiz olarak yaptığınız bir oyun yıllık 100.000 dolara kadar gelir elde etmediği sürece telif sıkıntınızda olmayacaktır.
Unity’e nokta koymadan hemen önce çok tartışılan bir konuya değinelim. Unity ve Unreal Engine 4 karşılaştırılması. Bu konuyu sizin için şu yazımızda detaylıca ela aldık.
Game Maker Studio
Sürükle bırak özelliğine sahip oyun motorlarından bir tanesidir. Yazılım dili bilmeden sadece görselleri ve animasyonları sürükleyip bırakarak basit oyunlar oluşturulabilir. Motorun ücretsiz sürümü ise sadece Windows’u desteklemektedir. Motoru daha iyi kullanabilmek için ücretli sürümlerini tercih etmeniz önerilir. Onun haricinde yazılım dili olarak C benzeri kendi diliyle kodlamalar yapabilir oyununuzu daha iyi hale getirebilirsiniz. Bu motorun en büyük sorunu ise diğer oyun motorları kadar zengin imkana sahip olmamasıdır.
Godot Engine
Tamamen ücretsiz ve birçok kesim tarafından çok sevilen bir oyun motorudur. Bu oyun motoru size normalde var olan dinamikleri tekrardan icat etmenize gerek kalmadan kullanmanıza imkan tanır. Örneğin uçuş dinamiklerinden tekerlekli bir aracın hareket etmesine kadar klasik dinamikleri ve animasyonları size hazır olarak verir. Mit lisansına sahip ve açık kaynak kodlu bu motorda herhangi bir telif ücreti yoktur. Yani bu motorla ne geliştirirseniz sizindir.
Construct 2
Bu oyun motoru da Game maker studio gibi sürükle bırak mantığına sahiptir. Eğer kodlamayla aranız yoksa kolayca basit mobil ve pc oyunları geliştirebilirsiniz. Ücretsiz versiyonunda birçok kısıtlamaya sahip oyun motorunun ücretli üyeliklerini tavsiye ediyoruz.
Amazon Lumberyard
Amazon tarafından desteklenen ve yeni yeni piyasaya giren bir oyun motorudur. Birçok imkana sahip olmasıyla beraber herhangi bir telif sorunu yoktur. Çevrimiçi oyunlar içinde büyük imkanlar sunan aracın şuan desteklediği platform sayısı oldukça azdır. Ancak ileri ki zamanlarda bu platformlar artacaktır.
Cry Engine
Cry engine grafik tabanlı profesyonel bir motordur. Kullanımı tamamen ücretsiz herhangi bir komisyon veya telif içermez. Ayrıca açık kaynaklardan da yararlanmakta özgürsünüz. Daha çok aşağıdaki platformlarda entegre çalışmaya uygun en iyi oyun motorları arasındadır.
- Xbox One
- PlayStation 4
- Windows PC
- Oculus Rift
Sanal gerçekçilik oyunu oluşturmak içinde en iyi seçimlerden biri olan bu motoru da deneyebilirsiniz. Ayrıca bu oyun motorları içerisinde kullanılan birçok grafik tasarlanması gerekir siz bu grafikleri tasarlayarak da para kazanabilirsiniz. Bu yazımızda ayrıntılı bir şekilde sizin için anlattık.