
Türkiye’de özellikle sağlık alanında çalışan kişiler sıkça şiddet içerikli saldırılara maruz kalabiliyor. Gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye’de her geçen gün artan nüfus sayısı sağlıkçıların da işini zorlaştırıyor.
Türkiye’de son beş yıl içerisinde 46 bin 361 sağlık çalışanına karşı hem sözlü hem de fiziksel şiddet uygulandı. Genellikle hasta ve hasta yakınları tarafından yapılan sözlü ve fiziksel tacizler yeri geldiğinde hayatımızı kurtaran sağlık çalışanlarına verilen değeri bir kez daha ortaya koydu. İstatistikler ele alındığında Türkiye’de bir doktora düşen hasta sayısı günümüz itibari ile 572. Bir doktora düşen 572 hasta sayısı ele alındığında onlara yapılan sözlü ve fiziksel tacizleri bir yana bırakın kendi hayatlarını yaşamaya ne kadar az vakitleri olduğunu, sosyal haklarının ne kadar az olduğunu bir kez daha görebilirsiniz. Dünya geneline baktığımızda Türkiye’de bir doktora düşen hasta sayısı ile Endonezya, Güney Afrika gibi ülkeler ile aynıdır. Gelişmiş ülkelerde bu oran bizden kat kat daha iyidir.

Türkiye’de özel üniversite piyasası gün geçtikçe artmaktadır. Günümüz itibari ile tıp fakültelerinde okuyan 75 bin 956 öğrenci bulunmaktadır. Buna karşılık ise sadece toplamda 13 Bin öğretim üyesi bulunmaktadır. Buda demek oluyor ki fakülte sayısı ve öğrenci sayısı artsa da nitelikli öğrenci yetiştirebilecek uzman sayısı az. Durum böyle olunca tıp fakültesi mezunlarının sayısı az, eğitim yorucu ve hayatınızdan en az 6 yıl alabiliyor. Türkiye’de tıp okumak için tüm hayatınızı vermeniz gerekiyor. Buda tıpa rağbetin azalmasına neden oluyor.

Her yıl düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı bazı gerçeklerin de gün yüzüne çıkmasına neden oluyor. Döner sermaye sayesinde doktorluk bile bir rekabete dönüştü. Durum böyle olunca hastaya iyi bakan ve gerçekten görevini yapan doktor sayısı da her geçen gün azalıyor. Ayrıca çoğu doktorun doğu illerinde görev yapmak istememesi, doğudaki erkeklerin kadınlara sadece kadın doktorların bakmasını istemesi ve buna rağmen çoğunun kız çocuklarını okutmaması ayrı bir ironi olsa da sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl onlarca doktor görevleri nedeniyle daha fazla dayanamayıp intihar etti. Sağlık çalışanlarına hasta ve hasta yakınları kadar içinde bulunduğumuz sistemde sahip çıkmalıdır.

14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlar, daha iyi sağlık şartları, sağlık çalışanlarına saygı ve daha iyi şartların sunulacağı günlerin gelmesini dileriz…