
PC’niz açılmadığında, en çok panik yaratan bilgisayar problemlerinden biri ortaya çıkar. Bir şeylerin yanlış olduğunu bilmek korkunç bir şey. Ayrıca araştırma yapacak bir bilgisayarınız olmadığından sorunu düzgün bir şekilde de çözemezsiniz.
Sorunun kökünü belkide BIOS da bulabilirsiniz. Belki bir elektrik kesintisi işleri berbat etti, yada BIOS’u güncellemeye çalıştınız ve bir sorunla karşılaştınız. Durum ne olursa olsun, BIOS’u sıfırlamak, bu sorunları gidermek ve yeniden başlamak için iyi bir yoldur. İşte sıfırlama için yapmanız gerekenler.
Önce, bilgisayarınızı açın ve BIOS’a girmek için [X] tuşuna veya kurulum tuşu için [X] tuşuna basın. Genellikle, bu kelime F2, F12, Delete veya benzeri olmakta. BIOS’u veya UEFI’ye erişmek için bilgisayarınızı başlattığınızda hemen bu tuşa basmaya başlayın. Eğer bilmiyorsanız, UEFI BIOS’un modern halefidir. Gezinmek için farenizi kullanmanızı sağlar ve eski bir BIOS’dan çok daha fazla seçenek sunar.
Bir kere girdiğinizde, alt kısmında birçok PC’de Kurulum Varsayılanları – F9 (Setup Defaults – F9) yazan bir anahtar görebilirsiniz. Varsayılan BIOS ayarlarını geri yüklemek için bu tuşa basın ve Evet ile onaylayın. Bazı makinelerde bunu Güvenlik (Security) sekmesinin altında bulabilirsiniz. Fabrika Varsayılanlarını Geri Yükle (Restore Factory Defaults) veya Tüm Ayarları Sıfırla (Reset All Settings) gibi bir seçeneği bulun.
Bu, bilgisayarınıza bağlı olarak değişir; bu nedenle doğru yeri bulmak için etrafınıza bir göz atmaya dikkat edin. Güvenlik (Security), Başlatma (Initialize) veya Sıfırlama (Reset) altındaki bir yer muhtemelen o seçeneği içerir. BIOS ayarlarını silmek, önyükleme sırasını ayarlama gibi yaptığınız tüm değişiklikleri kaldırır. Fakat bu Windows’u etkilemez. İşlemi bitirdiğinizde Kaydet ve Çık (Save and Exit) komutunu seçtiğinizden emin olun, böylece değişiklikleriniz yürürlüğe girer.