
Okuma hızını yavaşlatan, engelleyen pek çok durum var ve bunlar hızlı okuma tekniklerine geçmeden önce ilk düzeltilmesi gereken şeyler. Örneğin, sesli okuma yapmak tamamen yanlış bir durumu ve aslında daha iyi anlamamıza yardımcı olmuyor, tam tersine hızı yavaşlatıyor. Halbuki okunulanı anlamak için kelimeleri dil ve kulaktan geçirmemize gerek yok. Ayrıca yavaş okumak anlamayı kolaylaştırmaz çünkü eski ABD Başkanı John Kennedy dahi, dakikada 2500 kelime okuyabiliyordu. Yani hız, anlamak için de önemli.
Okuma yaparken geri dönmek ve tekrar okumak konsantrasyon eksikliğinden ötürü olur ve bu da terk edilmesi gereken bir alışkanlık. Israrla bundan vazgeçilmeli ve geri dönmeden okuma yapılmalı. Ayrıca yazıyı ne amaçla okuduğunuzu bilmek, bilgi ve kültür düzeyinin o yazıya uygun olması da anlama açısından önemli.
Hızlı okuma için dikkat edilmesi gereken bazı adımlar var. Örneğin, gözlerle akıl birlikte çalışmaya alışmalı. Bir metinde, her sözcüğü okumak zorunda olmadığınızı anlamalısınız. Her yazının aynı değerde olmadığını kabul etmelisiniz. Yani kimisi zor, kimisi daha kolay olabilir.
Hızlı okuma tekniklerinde göz gezdirme ve kavrama ile sezme önemlidir. Göz gezdirerek, düşünceleri daha hızlı yakalarsınız ve çok hızlanırsınız. Bu sıradan bir göz atma gibi değildir ve daha dikkatli olunur.
Genel olarak, hızlı okuma tekniklerinizi geliştirmek için dudaklarınızı ve ses tellerinizi kıpırdatmayın. Gözünüz ve beyninizle okumanız yeterlidir. Kelime gruplarını algılamaya çalışın ve yazıya konsantre olun. Her kelimeyi okumanıza gerek yok, sadece asıl anlamı verenleri okuyun ve hızlı okumaya kendinizi zorlayın, fırsat buldukça değişik tipli yazılar okuyun.