Filmlerdeki Müzik ve Efektlerin Duygularımıza Etkisi Nasıldır?
Filmlerdeki Müzik ve Efektlerin Duygularımıza Etkisi Nasıldır?

Günlük hayatımızda oldukça fazla dizi, film veya kurgu videolar izliyoruz değil mi? Peki bu dizilerde, filmlerde arka plan müziği veya kahkaha ve gerilim efektleri gibi ses efektleri olmazsa o film bize nasıl bir his vadeder. Gelin filmlerdeki müzik ve efektlerin duygularımıza etkisi nasıldır, görelim.

Filmlerdeki Müzik ve Efektlerin Duygularımıza Etkisi Nasıldır?

Bu konu hakkında birçok örnek vermeden önce müzik ve efektlerin izlediğimiz film veya videolardaki rolünü görmemiz gerek. Görsel birçok materyalde arka planda bazı efektler ve müzikler olmadan sıkıcı içerikler izliyor gibi veya sanki dersteyiz gibi hissediyoruz. Bunun en temel sebebi monotonluk denilebilir. İçerikler düz replik ve görüntüden ibaret olduğunda dikkatimizi o video veya filmde tutmak çok kolay olmayacaktır.

Özellikle filmlerde gösterilen sahnenin ambiyansı izleyiciye aktarılmalıdır. Bir karanlık sokakta geçen sahnede izleyici müzik ve arka plandaki efektlerle o ambiyansı hissetmelidir. Bu ambiyans sayesinde izleyici sanki baş roldeki kişi kendisi gibi heyecanlanabilir veya endişelenebilir.

Hayatımızda filmler ve diziler kadar yer alan Youtube videolarda da müzik ve efektlerin etkisi geçerlidir. Hatta günlük hayatta daha fazla zaman geçirdiğimiz Youtube videolarında ambiyansı oluşturan müzik veya efektler hayati önem taşımaktadır. Doğru müziğin veya efektlerin seçilmemesi yaşatmak istenilen yarışma heyecanını veya olayın gizemini aktarabilmenizi zorlaştırır.

Örneklerle Müzik ve Efektlerin Etkisi

Filmlerdeki Müzik ve Efektlerin Duygularımıza Etkisi Nasıldır?
Filmlerdeki Müzik ve Efektlerin Duygularımıza Etkisi Nasıldır?

Çoğu zaman bir film izlediğimizde sahnenin arka plandaki müziğin olup olmadığını bile hatırlamayabiliriz çünkü zihnimiz müzik ve efektleri sahnenin kendisinden olarak algıladığı için ayrı düşünmeyiz. En basit korku film klişelerinden örnek verelim. Bir kişi karanlık ve oldukça sessiz bir mekanda ilerler ve aniden cereyan eden bir sesle beraber izleyici görüntünün ne olduğunu görmeden korkabilir.

Bu örnekte dikkat etmemiz gerekenler ise mekanın karanlık ve sessiz olduğunu bize yaşatan müzik ve efektler. Dedik ya ortam “karanlık” ve “sessiz”; o sahneleri şuan tekrar izlesek aslında ortam ne tamamen karanlıktır ne de tamamen sessiz. Bize bu hissiyatı veren o anda arka planda çalan bir müzik veya bazı efektlerdir. Onlar haricinde ani bir ses patlamasıyla ve o ana kadar tizleşen arka plan müziğiyle birden bir şeyin belirmesinde de müzik ve efektler çok önemlidir. O tarz bir sahneyi sesi kapalı bir şekilde izlediğinizde inanın neredeyse hiç gerilim yaşamayacaksınız.

charlie chaplin - sessiz filmleri
charlie chaplin – sessiz filmleri

Peki sessiz filmler neden bize sıkıcı gelmez ve normal bir film gibi sürükleyicidir. Sessiz filmlerde yaşanılan hissi, olayı repliksiz bir şekilde anlatmanın 2 püf noktası vardır. İlki kaçınılmaksızın beden dili ve hareketlerdir. İkincisi ise olaya göre farklılaşan o andaki duyguyu hissettiren müzik ve efektlerdir. En basitinden Charlie Chaplin filmi izlemişseniz düşme, şaşırma, gülme efektlerini ve o andaki gerçekleşen olayın ritmine uygun arka plan müziklerini görebilirsiniz. Peki bu sessiz filmleri sesi olmadan izlediğimizde seyir keyfi alabilecekmiyiz.

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.