Size şimdi hayatımızdaki “yedek almak” kelimelerinin ne kadar önemli olduğunu ve neden yaptığınız işlerde mutlaka dikkate alınması gerektiği, başımdan geçen son olayla beraber anlatacağım (az önce).

Size şimdi hayatımızdaki “yedek almak” kelimelerinin ne kadar önemli olduğunu ve neden yaptığınız işlerde mutlaka dikkate alınması gerektiği, başımdan geçen son olayla beraber anlatacağım.

Dün gece (yine uyumadım) çalışmalarımı ve düzenlemelerimi yaptıktan sonra kodladığım yada üzerinde iyileştirmeler yaptığım çalışmaları bitirdim. Açtım Solo.A.Star.Wars.Story.2018 filmini izleyecekken dedim “ülen 9 aydır sunucuya restart atmadım, atımde biraz kendine gelsin” demiş bulundum. Demez olaydım hayatımın en kötü 3. anını yaşadım, hala karnımda o andan kalan ağrılar ve başımda inanılmaz bir yırtılma hissi var. Ha bu konuyu unutmadan yazım filmi izlemeye devam edeceğim bu arada.

Hayde bire bismillah dedim sunucuya restart attım, sunucu açıldı ama sitelere girmek istediğimde “404” uyarısı aldım, himm neden olaki dedim ve sonra sunucuda bulunan başka bir siteye girdim evet burda da “404” yani webserver dosyalara ulaşamıyor. Açtım girdim sunucuya dosyaları listeledim HDD ler görünüyor, buraya kadar güzel ama HDD lerin içine girdiğimde “karşımda hiç dosyanın olmaması” filmini gözünüzde canlandırın ve sonra “motoor” deyin, hadi hep beraber izleyelim şimdi.

Heralde bu yazıyı okuyan arkadaşlardan bazıları aynı durumla karşılaşmış olabilirler ancak eğer yedek almışsanız yada bir ihtimal düzeltebilirseniz (ben düzelttim bi şekilde) sizden iyisi yok, berbat bir anı olarak hayatınız boyunca sizi takip edecek artık.

Şimdi böyle bir durumda genelde paniğe kapılıp saçma sapan şeyler yaparız, ilk iş google amcada arama yaparız, amca bizi doğru yere götürürse amenna ama yanlış yere götürür hele birde dilinizin dışında sayfaları karıştırıyorsanız küçük bir yanlış anlamayla kurtarabileceğiniz bilgileri ve dosyaları sonsuza kadar uzayın derinliklerine gönderebilirsiniz.

Şimdi hdd deki dosyaların silinmiş olma ihtimali olamaz diye bir yandan beynimden geçirken, diğer yandan da neler olabileceği varsayımında bulunuyorum, artı diğer taraftan da alternatif çözüm üretme amacıyla google amcanın örümceklerine talimatlar veriyorum. Şimdi göreceğiniz gibi Çok acı bir durum ve bu acıyı hafifletmek için 3-4 parçaya bölünme durumu, bunun yanında sonuç ne olacak, yaptıklarım ise yaramazsa nasıl bir yol izlerim düşünceleri derken benim beynim oldu 10 parça. Böyle durumlarda sakinliğinizi koruyabilirseniz sonucun başarılı bitmesi daha kolaylaşır ya da daha kötüsü düzelme şansın varken tamamen batırabilirsinde.

Bu kadar psikolojik rahatlama yeter eminim benim sorunumu merak ediyorsunuzdur, yada kimse okumaz, kimsede merak etmez ama ilerde ben yine acar okurum diye yazayım.

Sunucuda ekstra hdd bulunuyor ve bu hdd sonradan tanıtıldı. Has güzel kullanıyordum taki sunucuyu kapatıp açana kadar. Açılışta bu yaptığım tanımlama /etc/fstab dosyası içerisinde kayıtlı olmadığı içinde sunucu açıldığında bu tanımlanan diskleri göstermiyor. Olay bundan ibaret. Sağolsun google amcada bu sayfaya ulaşıyorum ve tamam hdd görünmüyor ama fdisk -l yaptığımda sunucudaki diskleri görebiliyorum, demekki sunucu bu diskleri görmüyor ki banada bu ecel terlerini döktürüyor.

Hani başınıza gelirse bilin, bir disk tanımladığınızda /etc/fstab dosyasına bakın, içerisinde tanımlanmış şekilde görünüyormu, görünmüyorsa aşağıdaki şekilde ekleyin (kendinize göre düzenleyin)

/dev/vd1 /home5 ext4 defaults 0 0

Sonrada dosyayı kaydedip, sunucuya tekrar restart atın. Benimle aynı ecel terlerini döken arkadaşlar dosyaların görünmeye başladığını, sitelerinin açıldığını görebilirler, teşekkür etmek için lütfen yorum kısmını kullanın. Yada en azından böyle bir şeye hazırlıklı olursunuz, yukarıda anlattıklarımı yaparsınız.

Sonuç bana çok güzel bir şeyi tekrar hatırlamama yardımcı oldu. “Yedek almak” Ne olursa olsun, siteleriniz, projeleriniz, dosyalarınız mutlaka yedek alın. Bilgisayarınızda çalışıyorsanız bile yedek alın çünkü çok karşılaştım yedeklediğini zannedip format atanları. Hatda yapabiliyorsanız localhost da yaptığınız çalışmaları herhangi bir host üzerinde devam ettirin. en azından bilgisayarınızı silseniz, kaybetseniz bile onlar orda güvende olurlar. Tabi host yada server onlarıda ayrı olarak yedek aldırmayıda ihmal etmeyin.

“Yedek alma” konusunu daha öncede çok dikkate aldığım için arkadaşlar mysql veritabanlarını otomatik şekilde yedek alan burdaki bash/shell kodunu hazırladım. Çok basit şekilde sunucudaki bütün veritabanlarını listeleyip ana sunucuya kaydediyor, sonrada belirlediğiniz bir başka sunucuya gönderip orda yedekliyor ve bunu saat ve tarih lı klasörler halinde cron ile belirlediğiniz heran yapıyor. İnş yakında bunun için sunucunuzdaki dosyaları yedekleyebileceğiniz ayrı bir shell dosyası daha hazırlayıp sizlere taktım edeceğim, sözüm olsun size.

Şimdi ben filmime döneyim, saat 7 oldu daa.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.