Video Montaj Püf Noktaları Yeni Başlayanlar
Video Montaj Püf Noktaları Yeni Başlayanlar

Zamanımızda özellikle Youtube ve İnstagram kullanımının artması nedeniyle birçok kişi video içeriği üretmeye başladı. İnstagram’da aşırı derecede olmasa da özellikle Youtube videoları için montaj hayati önem taşımakta. Video montaj konusu sadece sosyal medyalar için de kullanılmaz. Kendi işiniz veya hobiniz üzerine bir video üretirken video montaj eserinizin sanatsallığını arttıırabilir. Gelin daha çok yeni başlayanlar ve orta seviyedekiler için video montaj püf noktaları neler görelim.

Video Montaj Püf Noktaları

Bir video içeriği oluşturmayı bir eser oluşturmaya benzetebiliriz. Videonuzun içeriği veya o video için sarf ettiğiniz emek ne olursa olsun yaptığınız işi sanat olarak kabul etmelisiniz. Ürettiğimiz içerik sanatsal bir eserse nitekim bu eserin oluştuğu tuval ve çalışma ortamı da önemlidir.

Çalışma ortamı ve tuvalimizi bir video düzenleme programı sayesinde şekillendirebiliriz. Tuvalimizde yani videomuzda kullanacağımız araç ve renkler çalışma ortamımıza yani video montaj programımıza bağlıdır. Bu konuda ilk adımımız kendimize uygun bir programı seçip o programda el çabukluğu için tecrübe edinmemiz olacaktır. Hiç bir zaman bir programı ilk kullandığınızda paha biçilmez eserler oluşturamazsınız. Bir programda uzmanlaştıkça eserinizi daha ayrıntılı ve etkili oluşturabilirsiniz.

Video Montaj Püf Noktaları
Video Montaj Püf Noktaları

Kullanacağımız programlara yazımızın sonuna doğru tekrardan önerilerimizle değineceğiz. Bir eseri oluşturmak için çalışma masası veya ortamı ne kadar gerekse o eseri oluşturmak için ilham kaynağımız ve malzemelerimiz de oldukça önemlidir. Örneğin bir heykel için onun ham maddesi, bir resim için ilham aldığımız bir portre veya manzara, şarkı sözü ve destesi için ise duygular bir sanat eserinin oluşumu için çok önemlidir.

Dediğimiz gibi bir video oluşturmadan önce aklımızda yol haritası olarak taslak bir kurgu hazırlamalıyız. Bu taslağa göre ise gereken resimleri, efektler, müzikler ve videoları tek tek sizin için en iyileri seçmeniz gerek. Tabi video içeriğini farklı kaynaklardan alırken o kaynakların teliflerine de dikkat edilmelidir. Bu konu içinde telifsiz görsel bulabileceğiniz platformları burada tek tek sizin için açıkladık.

Gelin video içerisinde veya kurgu olarak kullanmamız gereken genellikle teknik bilgilere kısaca değinelim.

Video Kurgusu

Video Montaj Kurgu
Video Montaj Kurgu

Birçok sanat eserinde başlangıçta bir kurgu veya taslak oluşturmak yapılan çalışmanın bir bütün haline kalması için çok önemlidir. Bu kurgunuzu illa yazıya veya söze dökmeniz de şart değildir. Kafanızda videonun gidişatını, nasıl başlayıp nasıl biteceğini temel olarak canlandırmanız yeterli olacaktır.

Kafanızda oluşan taslak kurgunuza göre içerik üretip veya araştırırken elde ettiğiniz hammaddelere göre kurgu gerekirse tamamen değişebilir. Ancak eğer siz en başta bir kurgu oluşturmasaydınız ve o kurguya göre içerik aramasaydınız belki istediğiniz kurguya ulaşamayabilirdiniz.

Kesme Ekleme

Kendinizi geliştirdikçe daha kaliteli içerikler üretmeye başlamak isteyeceksinizdir. Kaliteli içerik oluşturma da ise temelde ayrıntılar ve beklentilerle olur. Videonuz hangi amaçla izlenilecekse o amaca göre içerikleri kesip biçmeniz gerekir.

Örneğin bilgilendirici bir içerik de kesinlikle izleyicinin dikkati söz konusudur. Bu tarz videolarda orta hızda değişen ses tonuyla karşıdaki insanı sıkmayacak şekilde bilgi aktarmanız gerekir. O sırada ise sıklıkla duraksadığınız yerleri kesip bazı yerlere ise ekleme yapmanız gerekebilir. Başka bir örnekte ise oyun, eğlence konularında ise montaj bir hayli önemli hale gelir. Bu sefer izleyicilerin ilgisi canlı tutulmalıdır. Bu konuda ise eğlenceli efektler, müzikler daha doğrusu etkili montajlar ile videonun başından sonuna kadar yine izleyicinin ilgisi canlı tutulmalıdır.

Görsel Efektler

Görsel efektler başlığı altına metin, resim, yeşil ekran efektler gibi birçok içeriği toplayabiliriz. Bu efektler genellikle videonun içeriğini destekler nitelikte olur. Bilgilendirici içeriklerde seslendirme de eksik olan kısımları yazı olarak yazabilir veya söylediğiniz bilgiyi dahada açıklayıcı şekilde metin eklenebilir. Onun haricinde ise yeşil ekran teknolojisi ile bulduğunuz stock videoların arka planını silerek etkileyici içerikler oluşturabilirsiniz.

Metin eklemede ayrı bir paragraf eklemek istedim. Metinin yazı tipi, boyutu ve efektleri video içeriğiyle uygun olmalıdır. En basitinden yazının rengi video da göz yormamalı, video rengi siyah ise yazı açık renklerde olmalıdır. Video içeriğinizde karışık renkler varsa gölgeli yazı efektiyle kalın yazı tipleri seçilmelidir. Son olarak yazı tipine değinirsek; yazı tipinin Türkçe karakterleri desteklemesine dikkat etmelisiniz.

Müzik ve Ses Efektleri

Video Montaj Ses ve Müzik
Video Montaj Ses ve Müzik

Müzik ve ses efektleri her zaman aktarılan olayın veya duygunun izleyiciye daha iyi aktarılmasını sağlar. İzleyicide olumasını istediğiniz etki veya duyguyu kolaylıkla arka planda bir müzikler oluşturabilirsiniz. Eğlence temalı videolarda ani efektler, konuya uyan gerek hareketli gerek ironi şeklin müzikler kullanılabilir.

Müzik ve ses efektleri bulmak konusunda ise Youtube gibi bazı platformlarda telif sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Onun için kullanacağınız içeriğin telifini kontrol etmelisiniz. Bu duruma düşmemek içinde Youtube müzik kitaplığında yüzlerce içerik arasında size uygununu seçebilirsiniz.

Bu başlık altındaki son maddemiz ise müzik ve ses uyumu olacak. Eğer videoda konuşmacı veya önemli bir ses varsa arka plana koyulacak müzik baskın olmamalı. Yeni başlayan kişiler genel olarak ses uyumunda sıkıntı yaşar. Bir videonun ses ve müzik uyumunu kulaklık, ortam sesi ve ses yükseklikleri dikkat alınarak zihni yormayacak hale getirilmelidir.

Video Montaj Programları

Video montaj programları dediğimiz gibi sizin tuvaliniz ve çalışma masanızdır. Sizin eseriniz için kullanacağınız imkanları çeşitlendiren veya sınırlandıran uygulamaları seçerken dikkat etmenizde gerekecek. Bir programda uzmanlaşarak size sunulan imkanları sonuna kadar kullanabilirsiniz. Tabi artık profesyonelliğe girdikçe program değiştirebilirsiniz. Gelin önerimiz olan programları kısaca açıklayarak listelendirelim.

Video Montaj Programları
Video Montaj Programları
  • Adobe Primiere Pro ve After Effects: Bu ikili alanında profesyonel olan kişilerin ilk tercihleri diyebiliriz. Bir çalışma masası için oldukça imkan veren ancak kullanılması biraz karışık olan programlar. Video montaja ilk giren kişiler birçok ayrıntı ile karşılaşınca bir kaos içerisine girebiliyorlar. Yeni başlayanlara tam tavsiye etmesek de bu uygulamada uzmanlaştığınızda birçok beceriye sahip olmuş olacaksınız.
  • Movavi : Bu yazının yazarı ve kişisel olarak kullandığım ve tavsiye ettiğim bir uygulama. Yeni başlayanlar için alışılması kolay ve basit kullanımıyla oldukça imkan sağlayan bir program diyebiliriz. Bu programda uzmanlaştıktan sonra rahatça üstteki programlara profesyonellik adına geçebilirsiniz.
  • Camtasia: Bu uygulamanın sürümlerini de kullanabilirsiniz. Program hem ekran kaydı alıp hem de size bu kaydı düzenlemek için imkan sürmekte. Ancak kullanım açısından biraz karmaşık ve sağladığı imkanın bazı konularda biraz yetersiz kaldığını söyleyebiliriz.
  • Shotcut: Bu program ise diğer programlara kıyasla ücretsiz ve Linux işletim sisteminde de kullanılabilmesi uygulamayı biraz ön plana çıkarmakta. Ücretsiz bir program için gayet sundukları yeterli olacaktır. Ancak yine önemli çalışmalarda imkan açısından yetersiz kalabilir.
  • Filmora: Kullanışlığı ve çeşitli efektleriyle tercih edebileceğiniz bir diğer program.
  • Audocity: Bu programı bonus olarak veriyoruz. Bu program bir video montaj programı değil, bir ses dosyası düzenleme programıdır. Videoya ekleyeceğiniz sesleri bu programla kusursuz hale getirebilir birçok imkana ulaşabilirsiniz.

***

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.