İnternet Oyunları Sosyolojik Bir Hastalık
Günümüze baktığımızda bir çok gencin bilgisayar denen bu aletle başı dertte. Onlara göre bu pek dert gibi görünmesede gerçekten büyük bir sorun . Önceleri pek yaygın olmamasına rağmen azda olsa bir eğilim vardı . Milenyum çağından sonra ise inanılmaz bir yaygınlıkla tüm dünyayı sardı .
Bu durumdan haliyle en çok etkilenen gençler oldu . Yenilikleri her daim takip etmeye çalışan gençlik bunuda geçici bir heves gibi gördü başlarda . Ama kısa zamanda böyle olmadığı anlaşıldı . Msn gibi eğlenceli programlar ve bilimum siteler başlarda çok talep gördü . 2000’li yıllardan sonra ise onları sosyolojik bir bunalıma itmeye başlayan geneli çok oyunculu ve internet üzerinden oynanan oyunlarla tanışıldı . Yenilik dedik ya gençlikte orada tabi .Teknolojik süreçte her geçen gün oyunların gelişmesine ve dahada ilgi çekici hale gelmesine neden oldu . Buda gençlerin oyunlara daha fazla yönelmesine hatta para tuzaklarına kadar uzandı . Şu an bir çok oyunda gerçek para alınıp oyun içi hizmetler verilmekte . Zaten herhangi bir oyunuda para verip almıyor muyuz ?
Bu durumu aileler pek kaale almamıştı başlarda. Fakat daha sonraları çocuklarının nasıl sosyolojik bir hastalık içinde olduklarını anlayan bir çok aile bilgisayarları kaldırma ve çocuklarını cezalandırma gibi yanlış yöntemlere başvurdular . Fakat onlara şu soruyu yönelttiğimizde cevap veremediler . ” Siz bir anda sigarayı bırakabilir misiniz ? ” .
Sosyoloji aslında kelime anlamı olarak ; Gözlenebilen insan davranışları demektir . Bir genç en deli çağlarını bilgisayar başında pinekleyerek geçirirse geleceğinden de pek birşey bekleyemeyiz . Gerçek hayata atılmamış , elinde bir mesleği olmayan , herhangi bir vasfı bulunmayan bir gençlik ve sonrasında gelen işsizlik problemleri . Bakın küçük bir sorun gibi görünsede şu an ülkemizin en büyük problemleri arasında hatta en büyük problemi diyebiliriz .
İki adet genci farklı yerlerde yetiştirmeye başlayalım . Birisi tüm gününü ve bazende gecesini bilgisayar başında geçirsin . Diğer genç ise küçük yaşta çalışmaya başlayıp insanlar içinde büyüsün . Çok değil , beş sene sonra aralarındaki farkları gözlemleyelim . Bu fark çok büyük oldugundan hemen gözümüze çarpacaktır.
Bilgisayarla haşır neşir olmak kötü birşey değil aslında . O kadar gizemli bir aleti çözmek eğlenceli olabilir . Ama bunun amacı ve süresi çok önemli. Bu işi abartıpta günde 10 – 15 saat aralıksız oyun oynamak başta sağlığımız olmak üzere bir çok şeye kötü etkide bulunur . Bunlardan en önemlileri arasında da psikolojimiz gelir .
Eğlenceli sohbetler yapmak , tiyatroya gitmek , kitap okumak , müzik yapmak , daha önce gezip görmediğimiz yerlere gitmek .. Bu kadar yaşanası şeyler varken neden bilgisayar oyunları ? Bir çok arkadaşımla bu sorunu konuşmaya çalıştım . Hepside kaçamak cevaplar verdiler .Bunun sebebi sorunun ne olduğunu onlarında bilmemesi . Çünkü şu ana kadar hiç bir zararını görmediler . İlerisini düşünmedikleri gibi kendi sağlıklarınıda her yönden tehlikeye atıyorlar .
Gençler ülkemizin daimi bekçileri olacaktır . Böyle basit şeyler yüzünden hayatlarını nasıl boşa geçirdiklerini bir nebzede olsa anlatmak istedim . Bilgisayar oyunları gerçektende sosyolojik bir hastalık .
Cok guzel ve yerinde bir makale olmus, ellerinize saglik. bir ornekte ben vermek istiyorum.. Almanya ulkesinde Ogame internet oyununu oynayan bir cocuk, oyun sirasinda kaybetmesi yuzunden sinir krizi gecirerek psikolojik bunalima giriyor, arkadasinda akli dengesi bozularak akil hastaliklari hastanesine yatiriliyor. Ozellikle bazi gencler internetteki oyunlari cok ciddiye alarak yemekten ve sudan daha cok deger veriyor. Burada aileye buyuk is dusuyor. Cocuklarina ceza vereceklerine, interneti kapatakcalarina, cocuklariyla daha cok zaman gecirmeli onlari sosyal hayata hazirlamalilar. aksi halde kesilen internet ve cezalar cocugun ailesini bunalima girmesine ve ailesini cezalandirmak icin evden kacmalara kadar gidebilir.. Bunun son ornegi yakin bir zamanda interneti kesildi diye evden kacan 2 genc kizdir..
Yorumunuz için teşekkür ediyorum .. Yakın zaman önce bende o gençlerden biriydim .. Hoş hala gencim ama bilgisayar oyunlarını yavaş yavaş azaltmaya başladım :)
Ayrıca bu benim ilk makalem ve ilk makalemde de toplumsal bir soruna değinmek istedim .
Teşekkür ediyorum !
Ilk makalen ve gercekten cok guzel kullanmissin cumlelerini. Konuya kendi acindan bakarak yazman ayri bir guzel olmus. Bir cok genc arkadasa bu konuda guzel bir eser hazirladiniz, her sey icin cok tesekkurler..
Süper olmuş devamını dilerim :D
bilinçli oldugumuz halde hala oynuyoruzz hemde saatlerce …
İyide sorun zaten bilinçli olmaktan kaynaklanmıyor .. Artık bir alışkanlık haline gelmiş . Sabahları kalktığımda elim power tuşuna uzanıyor direk .
Zaten makalenin başlığıda bu yüzden sosyolojik bir HASTALIK .
Bir hastalık gibi içimizi kemirmeye devam ediyor .
Allah’tan bu sene ÖSS’ye gireceğimde bilgisayarı kaldırıyorum . Bu yüzden davranışlarımdaki değişiklikler gözüne çarpabilir :)
Neyse bir arkadasimiz bu konuda kendini kurtardi :) dilegim diger kisilerinde kurtulmasidir :)
Hemde ne degişiklikler çarptı gözüme :)
Haklısın kardes hala oynamaya devam ediyoruz :)
bilgi kirliliginin doruga ciktigi kreaktiv(yaratici)alemin virtuel(yalanci-sanal-hayali)ortaminda böylesi önemli yazilar okumak güzel…
sevlam ve sevgi ile daima