Wordpress gelistirmeye baslarken!..

WordPress gelistirmek isteyen bazi arkadaslarim icin kucuk bir baslangic konusu hazirlamak istedim. Uzun zamandir aklimdaydi ancak surdaki sayfayi gorene kadar unutmustum. Hatirladim, bir kac ekleme ile yeni baslayacak arkadaslar icin guncel linklere yer verecegim.

WordPress gelistiricisi olmak istiyorsaniz baslangic duzey ile orta duzey arasinda php kullaniyor olmaniz gerekli. Sonrasinda yapacaklariniz sizi bile sasirtacaktir.

WordPress gelistiriyorsaniz arastirmayi iyi bilmeniz ve arastirmaci bir yapida olmaniz gerekli. Inanilmaz bir sekilde bir cok farkli konuda fonksiyonlar ve API ler mevcut. Bunlarin hepsini aklinizda tutamayacaginiz icin neyi nasil arayacaginizida bilmeniz gerekli. Bu konuda takilirsaniz bana ulasabilirsiniz, yardimci olmaya calisirim. Onun haricinde asagida wordpress’in kendi sitesinde herzaman guncel tuttugu sayfalara linkler verecegim. Bunlar sizin baslangic asamasinda yaninizda olmasi gereken konular.

https://codex.wordpress.org/
http://codex.wordpress.org/The_Loop
http://codex.wordpress.org/Loop_Templates
http://codex.wordpress.org/Class_Reference/WP_Query
http://codex.wordpress.org/Template_Hierarchy
http://codex.wordpress.org/Plugin_API/Hooks
https://makaleci.com/kategori/wordpress

  • WordPress gelistirmeye baslamak icin oncelikle kendinize bir kategori belirleyin, bu alanda biraz tecrube ettiginizde sonraki alanlarada yavas yavas kaymaya baslayabilirsiniz. Baslamak icin Tema, Eklenti, çeviri, edit gibi alanlari goz onune alin. En basiti çeviri ve edit bunlar kucuk isler gibi gorunsede size guzel tecrubeler katacaktir. Ancak php bilginize guveniyorsaniz tema ve eklenti konularina baliklama dalabilirsiniz.
  • Bir gelistirici iseniz herzaman bir yardim kutunuz, calisma notlariniz olmali. Bir blogda yada ozel bir bolumde ilerde size lazim olabilecek fonksiyonlari, calismalari ve notlari kaydedin.
  • Yararlandiginiz site linklerini mutlaka fonksiyonlarinizin ustune ekleyin, ilerde tekrar lazim oldugunda guncel bilgilere ulasmaniz kolay olacaktir. Ayrica bir nevi yararlandiginiz siteleride kaydetmis olursunuz.
  • Ileri duzey programlarinizda mutlaka hata (debuggin) kontrolunu yapiniz. Kodlarinizin guvenilirligi icin baslangicindan bitimine kadar herseyi planlayin ve her asamada programlarinizin hatasini, problemlerini kontrol etmeye calisin. Bu konuda kendi hata log uygulamanizi olusturabilirsiniz. Hatda bu konuda ben bir class/fonksiyon olmadi eklenti yazayim. Gelistiricilerin hatalarini bulmada ve kontrol altina almada yardimci olur :)
  • Calismalarinizi mutlaka herzaman yedekleyin. Hatda mumkunse calismalarinizi internet uzerinde guvenilir bir alanda, sadece sizin girebileceginiz bir bolgede yapiniz. Baslangic asamasinda isin agir yukunu localhost da yapabilirsiniz, ancak is buyudugunde ve bir satir kodu bile kaybetme luksunuz kalmadiginiz kendinizi mutlaka garantiye almaniz gerekli. Bu konuda grup calismasinada elverisli bir cok program mevcut ancak ben bi haberim, onlari arastirip kullanabilirsiniz.
  • Her zaman guncel kodlari tercih edin ve mutlaka sistemi yormayacak sekilde sade ve kestirme programlar yazmaya calisin. Programlamanizda cok fazla sorguya neden olacak yada kitlemelere yol acabilecek durumlarda, sorgularinizi cache ile stabilize etmeye calisin. Sorgularin cacheye alinmasi konusunda sizlere Transient API uygulama fonksiyonlarini oneririm.
  • Programlama yaparken mutlaka her fonksiyonun ustune isleyisi, donen sonucu ve aciklamasini ekleyin. Bu ilerde olusabilecek sorunlarda neyin ne ise yaradigini anlamaniza yardimci olacak ve sizi zaman israfindan kurtaracak. Herzaman anlasilir sekilde kodlarinizi yazin, karisik duzende yazdiginiz kodlarinizin 1 gun sonra size anlamsiz gelecegini belirteyim :)
  • Uzun sureli ve zor programlamalarda kendinize calisma zamani olusturun ve mutlaka haftada belirli gunler kendinizi dinlendirin. Bu sizi motive edecek ve zor islerin altinda ezildiginiz zamanlari telafi edecektir. Islerinizin uzun surmesi ayrica hevesinizi kiracagi icin, belli bir program ve plan dahilinde hareket etmeniz, zihninizi dinlendirmeniz cok onemli. Programinizin %70’i bitmisken birden birakmak isteyebilirsiniz. Bunun bir cok nedeni olacaktir. Bunlardan ilk aklima gelen:
  • Projenizin uzun surmesi ile psikolojik olarak bunalmaniz ve eskisi kadar projeye guvenmiyor olmaniz.
  • Duzensiz kod yazimi: belli bir duzende ve anlasilmayan sekilde yazdiginiz kodlar, programlama buyudukce sizin kafanizi karistiracak ve isinizi zorlastirmaya baslayacak. Bu ciddi derecede motivenizi dusurecektir. Baslarken bu konuyu mutlaka on planda tutun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.