On-page SEO (Site içi seo rehberi) kavramının arama motoru optimizasyonunda hayati öneme sahip olduğu su götürmez bir gerçek.
Google aramalarında üst sıralarda olabilmek için backlink edinmek hala en önemli detay olarak ön plana çıkıyor. Fakat sağladığınız linklerden en iyi şekilde sonuç alabilmek için on-page (Site içi seo rehberi) arama motoru optimizasyonunuzun sağlam bir şekilde yapılmış olması son derece önem taşıyor.
İşte size web sitenizdeki her sayfanın arama motoru optimizasyonu için kusursuz hale gelmesini sağlamak için başvurabileceğiniz on-page SEO rehberi.
1Arama Sonuçlarındaki Başlığınızı İyileştirin
Google başlığınızın başlangıcındaki kelimelere daha fazla önem verir. Bu durumu Google üzerinde rekabet oluşturabilecek anahtar kelimeler ile arama gerçekleştirerek görebilirsiniz.
Gerçekleştireceğiniz arama sonuçlarından göreceğiniz üzere rekabet oluşturabilecek anahtar kelimeler web sayfası başlıklarının başlangıcında yer almaktadır.
Örneğin “Kilo Verme İpuçları” araması yapıldığında, web sayfanızda “Kilo Verme İpuçları” veya “Doğru Diyet İle Kilo Verme İpuçları” başlıklarından ilkini seçmeniz anahtar kelimenizin başlığınızın başlangıcında olmasından dolayı sizi arama motoru sonuçlarında daha üst sıraya taşıyacaktır.
Yapmanız Gereken: Anahtar kelimenizi başlığınızın başlangıcında kullanmak.
2SEO’ya Uygun Bağlantılar Kullanın
İnternet üzerinde 50 karakterin üzerinde pek çok adres ile karşılaşıyor olmanız muhtemeldir. Eğer herhangi bir web sayfanızın adresi 50 karakterin üzerinde ise bağlantı yapınızı değiştirmeyi düşünmeniz gerekir.
– SEO’ya uygun bağlantı ne demek?
Google, başlık etiketinizde ve içeriğinizde olduğu gibi bağlantı adresinizi de web sayfanızın başlığını keşfedebilmek için kullanır. Bu süreci kolaylaştırdığınız ölçüde hedeflediğiniz anahtar kelimede arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanız kolay hale gelir.
– Peki ama bunu nasıl kolaylaştırabilirsiniz?
Hedef anahtar kelimenize uygun daha kısa ve hoş bağlantı adresleri oluşturarak.
Eğer web sayfası adreslerinizde tarih veya kategori bilgileri yer alıyorsa bundan sonraki içeriklerinizde bu bilgilerin yer almadığı yeni bir format belirlemeniz fayda sağlayacaktır. Kısa süre sonra deneyimleriniz doğrultusunda oldukça kısa ve anahtar kelime bakımından zengin adresler oluşturarak arama motoru sonuçlarındaki sıralamalarınızda küçük fakat etkili farklar meydana getirebilirsiniz.
Yapmanız Gereken: Hedef anahtar kelimenize uygun kısa ve hoş adresler oluşturmak.
3Bağlantılarınızdan kısa anlamsız deyimleri çıkartın
Yukarıdaki maddemizde içerik ve başlıkla alakalı ayrıca anahtar kelimeniz ile alakalı url yapısını önermiştik. Bunun yanında kısa olmasıda ayrı bir önem taşıyor. Bu sebeple url yapınızı uzatacak ve bağlantıyı büyütmekten başka bir iş yapmayacak küçük anlamsız deyimleri url yapınızdan kaldırabilirsiniz. Ben örnek bir kaç kelime yazıyorum, bu kelimeleri url yapınızda kullanmamaya özen gösterin:
ama ile de gibi birşey şey daha fazla az o bu şu anda
Bunlar örnektir, sizlerdende öneriler gelirse eklemeye çalışacağım arkadaşlar, önemli olan listenin temiz ve gerçekten ihtiyacımız doğrultusunda gereksiz kelimelerden oluşmasıdır.
Gereksiz bir url yapisi: makaleci.com/sevdim-ama-su-anda-neylesin-gonul
Düzeltilmiş url yapısı: makaleci.com/sevdim-neylesin-gonul
DipNot: Bazı durumlarda otomatik düzenleyiciler anlamsız url yapıları oluşturabilir, bunlara el ile müdahale etme şansınız varsa anlamsal kısa bağlantılar oluşturabilirseniz daha mantıklı olacaktır. Ancak diğer türlüde bağlantının kısa ve anahtar kelimelerden oluşması ihtimaliyle diğer uzun bağlantıdan daha mantıklı olacaktır.
Yapmanız Gereken: Belirlediğimiz örnek anlamsız kelimeleri url yapınızdan çıkarın ve bir dahada kullanmamaya özen gösterin.
4Blog İçeriklerinizde Multimedya Kullanın
Blog içeriklerinize görseller, ekran görüntüleri, listeler ve videolar eklemeniz web sayfanızın arama sonuçlarındaki sıralamasını doğrudan etkilemez.
Fakat multimedya içeriğinin yer aldığı web sayfalarıyla kullanıcılar daha fazla etkileşimde bulunmasından dolayı ilerleyen süreçte web sayfanız Google’ın daha çok dikkatini çeker.
Diğer taraftan multimedya kullanmak içeriğinizin fark edilebilirliğini arttırır. Daha fazla farkındalık=daha fazla link=daha yüksek sıralama.
Yapmanız Gereken: Her blog içeriğinize en az 1 multimedya türünü (video, ses, resim ve liste) dahil etmek.
5Dışarı Linkler Verin
Google sizi web dünyasındaki aktif bir oyuncu olarak görmek ister.
Eğer web sayfanızda pek nadir dışarıya link veriyorsanız sayfanızın PageRank değerini sınırlandırıyorsunuz demektir. Dışarıya verdiğiniz bu linkler, googlenin içeriğinizin ne olduğunu anlamasına kaktı sağlayacaktır. Ayrıca sayfa değerininde google niyetinde artmasını sağlayacaktır.
Bu kullanımın en doğru şekli 1000 kelimelik konularda 2-4 arası link vermektir. Kısa yazılarınızda çok fazla link çıkışı yapmamaya özen gösterin.
Yapmanız Gereken: Yayınladığınız her içerikte yetkin sitelere (popüler bloglar, haber siteleri, .edu ve .gov kaynaklar) en az 2 link vermek.
6İçeriğinizin Başlangıcında Anahtar Kelimenizi Kullanın
Anahtar kelimenin dikkat çekiyor olması anahtar kelime kullanma yoğunluğunda gelinen nokta olma özelliği taşımaktadır.
Başka bir deyişle, Google sayfanızda anahtar kelimenin NEREDE yer aldığına ayrıca dikkat eder. Google’a göre anahtar kelime oluşturduğunuz içerikte ne kadar erken yer alıyorsa o kadar önemlidir.
Örneğin ofis mobilyaları konusunda bir içerik oluşturduğunuzda “ofis mobilyası” anahtar kelimesinin içeriğin son cümlesinde yer alması pek makul değildir.
Aynı fikir üzerinden anahtar kelimenizin içeriğinizde olabildiğince erken kullanmanız size fayda sağlayacaktır.
Yapmanız Gereken: Hedef anahtar kelimenizin içeriğinizin ilk 100 kelimesinde kullanmak.
7Anahtar Kelimenizi H1 Etiketi İçerisinde Kullanın
H1 etiketi sayfanızın alt başlığıdır.
Birçok blog platformunda (WordPress gibi) blog başlıklarınız H1 etiketi içerisinde oluşturulur.
Ancak bazı temalarda bu seçenek varsayılan olarak farklıdır ve bu durumda sayfanızda H1 etiketinin bulunmaması söz konusudur.
Bu seçeneği web sayfanızın kaynak kodunu incelerken içeriğinizin başlığını arattırarak kontrol edebilirsiniz. Eğer başlığınızda H1 etiketi kullanılıyorsa doğru yoldasınız demektir.
Yapmanız Gereken: Blog içeriklerinizdeki başlıkların H1 etiketi kullanılarak oluşturulduğundan emin olmak.
8Yükleme Hızınızı İyileştirin
Web sayfanızın yüklenme hızı ÖNEMLİDİR.
Arama motorunda üst sıralarda yer alabilmeniz için web sayfanızın hızının iyi olması gerektiği herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Web sayfanızın hızını Google’ın kendi PageSpeed Insights aracını kullanarak geliştirebilirsiniz.
Websitenizin yüklenme hızını 4 saniyeden daha düşük hızlara indirmeniz gerek. Yapılan bir kaç global araştırmaya göre, ziyaretçiler 4 saniyeden uzun sürede açılan sitelerden çıktıktan sonra tekrar girmiyor.
Daha detaylı sonuçlar ve hızlandırma çalışmaları için GTMetrix.com sitesini şiddetle öneririm. Sitenizi teste sokarak, neleri düzeltmeniz gerektiğini görebilir, bu konuda çalışmalar yürütebilirsiniz.
Yapmanız Gereken: Google PageSpeed Insights aracı ile web sitenizin hızını iyileştirin. WordPress’in ücretsiz olarak sunulan eklentileri W3 Total Cache ve WP Smush It ile web sayfanızın daha hızlı açılmasına katkıda bulunabilirsiniz.
9Başlık Etiketlerinize Niteleyici Kelimeler Ekleyin
Uzun soluklu aramalara karşı koyabilmenin en iyi yolu başlıklarınıza niteleyici kelimeler eklemektir.
Google Keyword Planner üzerinde görünmüyor olsa dahi pek çok kullanıcının aramalarını bu tür niteleyici kelimeler kullanarak gerçekleştirdiğini söylemek mümkün.
!Google de arama yaparken bir kelime yazdığınızda hemen arama önerileri gelir, işte burdan anahtar kelimeniz için ipucu alabilirsiniz.
Blog içeriklerinize erişmek için backlink kaynaklarını kullanarak erişen kullanıcılara ait bilgiler daha önceki süreçte Google Analytics üzerinde görülebilirken şu anda bu bilgi “Not Provided” tanımlamasıyla belirtilmektedir.
Niteleyici kelimeler öngörülmesi zor kelimeler olduğundan dolayı başlık etiketlerinizi bu kelimelere göre belirlemenin makul bir seçenek olmadığını söyleyebiliriz.
Yapmanız Gereken: Başlığınıza “2015”, “en iyi”, “rehber” ve “inceleme gibi niteleyici kelimeler ekleyerek hedef anahtar kelimenizde üst sıralarda yer alma şansızınız arttırmak.
10Dikkat Çekici Sosyal Medya Paylaşım Butonları Kullanın
İçeriklerinizin daha paylaşılabilir olması için içeriklerinizin paylaşımını kolay hale getirmeniz gerekir.
Blog içeriklerinizde sosyal medya paylaşım butonlarının dikkat çekici şekilde yer aldığından emin olun. WordPress için geliştirilen Sharebar gibi bir eklenti kullanarak sayfa kaydırma boyunca içeriğin kenar tarafta görünebilecek paylaşım butonlarına sahip olabilirsiniz.
Sosyal paylaşım butonları google için bir sinyal değildir, arama sonuçlarına etki etmez. Ancak sosyal medyada paylaşılan içeriklerinizin geri dönüşleri olumlu olacağından bir çok faktör SEO’ya etki edecektir ve bu faydalı bir yöntemdir.
2013 yılında BrightEdge tarafından yapılan bir araştırmada, sosyal paylaşım butonlarının kullanımının 700% olumlu geri dönüşleri sağladığını göstermiştir.
Yapmanız Gereken: Sosyal medya paylaşım butonlarının ön planda olduğundan ve blog içeriğinizde dikkat çekici şekilde yer aldığından emin olmak.
11Uzun İçerikler Paylaşın
SERPIQ tarafından yapılan araştırmaya benzer pek çok araştırma daha uzun içeriklerin (1500+ kelime) Google arama sonuçlarında daha üst sırada yer aldığını ortaya koymaktadır.
En iyi 10 arama sonucu ortama 2000 kelimeye sahip içerikten oluşmaktadır.
Yapmanız Gereken: Belirlediğiniz anahtar kelimelerde daha üst sıralarda yer alabilmek için en az 1500 kelimelik içerikler oluşturmak.
12Hemen Çıkma Oranlarınızı Düşürün
Hemen çıkma oranı bir SEO ve dönüşüm oranı katilidir. Bu nedenle hemen çıkma oranlarınızı yakından takip etmeniz son derece önemlidir.
Arama sonuçları ile web sayfanıza erişen kullanıcıların hemen çıkma oranının yüksek olması Google’a göre sizin kaliteli içeriğe sahip olmadığının işaretidir ve arama sonuçlarında ilk sayfadan sonraki sayfalarda yer almanıza neden olur.
İçeriğinizin en üst kısmına site içerisinden herhangi bir link eklemeniz hemen çıkma oranını düşürmek için alınabilecek en hızlı önemdir.
Kullanıcılar web sayfanızı ziyaret ettiğinde içeriğinizi detaylandırmak için web sayfanızın derinliklerini ziyaret etmeyi tercih eder. Daha detaylı içeriğe duyulan ihtiyaç veya içeriğinizin beğenilmesi sayfanın üst kısmında yer alan içeriğe tıklanmasının en önemli nedenidir.
Yapmanız Gereken: İçeriğinizin üst kısmında dahili linkler kullanmak.
13Gizli Anlamsal Dizin Anahtar Kelimelerini Kullanın
Gizli anlamsal dizin anahtar kelimeleri genelde hedef anahtar kelimenizle birlikte kullanılan kelimelerdir.
Örneğin, kilo verme konusunda bir içerik oluşturuyorsanız “beslenme”, “diyet”, “zayıflama” gibi kelimeleri kullanıyor olmanız muhtemeldir.
Böyle bir içerikte gizli anlamsal dizin oluşturan anahtar kelimeleriniz “beslenme”, “diyet”, ve “kilo verme” kelimeleridir.
Google’ın bu kelimeleri hedef anahtar kelimenizle birlikte görmesi içeriğinizin kaliteli olduğu yönünde bir güven oluşturur.
Neyse ki, her anahtar kelime için gizli anlamsal dizin anahtar kelimelerini kolaylıkla bulabilirsiniz.
Konunuzla ilgili arama gerçekleştirdiğinizde arama sonuçlarının alt kısmında ilgili arama içerikleri gizli anlamsal dizinler konusunda size fikir verecektir.
Yapmanız Gereken: Her içeriğiniz 1 veya 2 gizli anlamsal dizin anahtar kelimeleri kullanmak.
14Ziyaret Sürelerinin Daha Uzun Olmasını Sağlayın
Hemen çıkma oranında olduğu gibi ziyaret süresiyle ilgili detaylar Google tarafından yakından takip edilir. Ziyaret süresi aramayı gerçekleştiren kullanıcının sayfanızdan çıkana kadar sayfanızda ne kadar vakit geçirdiğini ölçer.
Web sayfanızı ziyaret ettikten hemen sonra geri butonuna tıklayan ziyaretçiler web sayfanızın içeriğinin kaliteli olmadığını ortaya koyacaktır. Uzun ve dikkat çekici içerikler oluşturarak web sayfanızın ziyaret süresini uzatabilirsiniz.
Yapmanız Gereken: Uzun, dikkat çekici içeriklerle web sayfanızın ziyaret süresini uzatmak. İçeriğinizin ilk paragrafının ilginç ve ziyaretçinin dikkatini çekecek şekilde olmasını sağlamak.
15Site İçi Link Verin
Site için link vermek sitenizdeki ziyaretçilerin sayfanızda kalmasını sağlamak için önemli bir kaynaktır. Bu konudaki en güzel örnekleri Wikipedia’daki içeriklerde görebilirsiniz.
Yapmanız Gereken: Yeni bir içerik oluşturduğunuzda daha önceki içeriklerinize 2-3 link vermek.
16H2 ve H3 Etiketleri
H2 ve H3 etiketleri önceliğiniz olması gereken detaylar değildir. Fakat anahtar kelimelerinizin H2 veya H3 alt başlıklarında en az bir kez yer alması gerekir. Bu sayede içeriklerinizin daha kolay okunabilir hale gelecektir.
Yapmanız Gereken: Anahtar kelimenizi bir kez H2 veya H3 alt başlığında kullanmak.
17Görsel Optimizasyonu
Görsel kritik öneme sahip değildir. Fakat görsellerinizi optimize etmeniz popüler anahtar kelimelerle Google Görsel Arama sayfasından ziyaretçi edilebilmenizi sağlayabilir.
Ayrıca görsel medya kullanıcının hemen çıkma oranını düşürebileceğinden ve sitede daha fazla zaman geçirmesini sağlayacağından etkili bir yöntemdir.
Resimleri optimize ederken, ALT etiketi ile resmin ne olduğunu, sayfadaki konuyu anlatırken etkisini belirtmeniz gerekmektedir. Resimlerin iyi optimize edilmesi, içeriğiniz hakkında google ‘ye iyi sinyaller verecektir..
WordPress kullanan arkadaşlar için WordPress resimlere ALT başlığı ekleme eklentisi – Bulk SEO İmage eklentisini kullanmalarını öneririm.
Yapmanız Gereken: Anahtar kelime bakımından zengin metinler ile görsellerinizi optimize etmek.
18Bonus Strateji: Tıklamaları İçeriklere Göre Optimize Edin
İnternet üzerindeki web sitelerinin yüzde 90’ında olduğu gibi web sayfanızdaki en yetkin sayfa ana sayfanızdır.
Bu nedenle web sitenizin ana sayfası diğer sayfalardan daha yüksek PageRank değerine sahiptir.
Farklı bir söylemle ana sayfaya en yakın içerikler arama sonuçlarında en üst sıralarda yer alacak sayfalardır.
Web sayfanızdaki tıklama sayısını düşürmeniz istediğiniz sıralama değerini edinmenize katkı sağlar.
Ana sayfanızdan hedef sayfanıza 3’ten fazla tıklama ile gidiyorsanız kritik denilebilecek düzeyde PageRank değer sorunu yaşadığınızı söyleyebiliriz.
Ana sayfadan önemli sayfalarınıza erişebilmek için popüler içerikler, en çok yorumlanan içerikler ve yeni içerikler gibi listeler kullanmanız önemlidir. Bu sayede ana sayfanızdan PageRank değerinin doğrudan dikkat çeken sayfalara yönelmesini sağlayabilirsiniz.
Yapmanız Gereken: Yüksek öncelikli sayfalara erişimi ana sayfanızdan 3’ten fazla tıklama yapmadan gerçekleştirebilecek şekilde sayfalarınızı konumlandırmak.
19Bonus Strateji: Tıklama Oranınızı En Üst Noktaya Taşıyın
Google’ın arama sonuçlarındaki tıklama oranlarınızın düşük olması hedef anahtar kelimenize uygun içeriğe sahip olmadığınızın en kritik işaretidir.
Bu durumun tersi aynı şekilde geçerlidir: Eğer web sayfanız arama sonuçlarında kişilerin imleçlerini bir mıknatıs gibi çekiyorsa arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilme ihtimaliniz artacaktır.
– Peki ama Google’daki tıklama oranınızı nasıl yükseltebilirsiniz?
Oldukça kolay: Adwords reklamlarındaki anahtar kelimelere bakara.
Adwords reklamlarında göreceğiniz anahtar kelimeler tıklama oranlarını en üst noktaya ulaştırabilmek için binlerce değilse bile yüzlerce ayrıştırma testinden geçirilmiştir.
!Reklamlarda yer alan bileşenleri başlık ve açıklama etiketlerinizde kullanarak tıklamaların cazibe merkezi haline gelebilirsiniz.
Yayınlayacağınız içerikte kullanacağınız anahtar kelimeyi ilk olarak Adwords sonuçları için arayarak başlık ve açıklamanıza uygun kalıpları belirlemeniz fayda sağlar. Bu sayede tıklama oranlarınızı yükseltebilecek içerik oluşturabilirsiniz.