
Hayatın, evrenin yada etrafınızdaki her şeyin anlamını hiç sorguladığınız oldu mu? Olmuşsa da somut bir cevaba ulaşmamış olmanız muhtemel. Peki biz merak ettiğimiz bir konuyu nasıl araştırmaya başlarız? Gelin dünyadaki birçok insanın bilgi almak için aklına ilk gelen adrese yani Google’a soralım. Google arama motoruna ingilizce olarak “the answer to life, the universe, and everything” yazdığımızda karşımıza 42 sayısı çıkmaktadır. Peki bu 42 sayısının gizemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? Bu yazımızda sizlere bu konu hakkında tutarlı bilgiler vereceğiz.
Hayatın, Evrenin ve Her Şeyin Anlamı: 42
Popüler kültürde 42 sayısı hayatın anlamı olarak geçmektedir. Peki 42 sayısının bu anlamı nasıl ortaya çıkmıştır ve İngilizce de mizah tabanlı bu “memes”in kaynağı ve 42 sayısının gizemi nedir?

Ünlü İngiliz yazar Douglas Adams gençlik dönemlerinde gezip görmeye oldukça ilgiliymiş. Bir gün başlangıç noktası İngiltere ve bitiş noktası İstanbul olacak şekilde bir gezi rotası belirlemiş. Bu geziyi ise otostop çekerek ve farklı aktarmalarla yapmış. Bu gezi içerisinde bir gün Alp Dağları civarında bir gece kamp yapmış. Kamp yaptığı gün gökyüzü oldukça açık ve yıldızlar neredeyse tek tek sayılacak açıklıktaymış. O an elindeki “Otostopçunun Gezi Rehberi” adlı bir cep kitabını okurken aklına bir kitap fikri gelmiş. Yeryüzünün bir gezi rehberi varsa neden uzayın bir gezi rehberi olmasın, diyerek “Otostopçunun Galaksi Rehberi” adında bir kurgu hazırlamış
İlk olarak 1978 yılında radyo tiyatrosu olarak yayınlanan bu kurgu, bir hayran kitlesine sahip olunca farklı sanat türlerine uyarlanmış. Bu uyarlamaların çoğunu ise bizzat Douglas Adams gerçekleştirmiş. Bu uyarlamaların en ünlü olanı da “Otostopçunun Galaksi Rehberi” romanı. Peki 42 hayatın anlamıdır dedik buraya nasıl geldik, diye soracaksınız. Varış noktamız tam olarak Otostopçunun Galaksi Rehberi olacak.
42 Sayısının Gizemi Nedir?

Otostopçunun Galaksi Rehberinde bizlerden milyonlarca yıl önce yaşamız süper zeki bir ırktan bahsedilir. Bu toplum, bir gün aralarından en zeki 2 kişiyi görevlendirerek onlardan bir süper bilgisayar yapmalarını ister. Bu bilgisayar o kadar hızlı hesaplama ve çözüm yapabilmektedir ki bizim bu teknolojiye erişebilmemiz şu anki imkanlarla mümkün değildir. Konumuza dönersek süper bilgisayar devasa bir boyuta sahip olarak yapılır ve büyük bir meydanın ortasına yerleştirilir. Bu bilgisayara ilk sorulan soru ise “Hayatın, evrenin ve her şeyin anlamı nedir” olmuştur. Bu soru üzerine süper bilgisayar “7.5 milyon yıl sonra tekrar gelin, düşünmem gerek” cevabını vermiştir.
Sonuçta bir masal kıvamında olan romanda 7.5 yıl geçmiş ve binlerce nesil sonrasında bu olay unutulmamıştır. Beklenilen gün geldiğinde devasa meydan insanlarla dolmuş ve o tek sorunun cevabı için toplanmışlar. Bilgisayara cevabı sormadan bilgisayar lafa şöyle başlamış “Söyleyeceğim cevap hoşunuza gitmeyecek”. Sonrasında ise tahmin edebileceğiniz gibi cevabı 42 olarak açıklamış ve gerçekten süper zeki ırkın hayal kırıklığına uğramasına neden olmuş. Ancak buradaki en önemli cevap aslında 42 değil. 42 dedikten sonra “Buradaki problem sizin doğru soruyu soramamış olmanızdır” demiş.

Umarım yazının bu kısmına kadar masal gibi süren bölüm sizi sıkmamıştır. Artık 42 sayısı ile ilgili tutarlı bilgilere gelebiliriz. Gelin 42 sayısı normal hayatta karşımıza nasıl çıkabiliyor görelim.
42 Sayısının Günlük Hayatta Karşımıza Çıktığı Alanlar
Otostopçunun Galaksi Rehberi’nde 42’den bahsedilmesinin ardından karşımıza 42 çıktığında artık daha fazla dikkat ediyor. Az sonra söyleyeceğim alanlarda 42 yerine örneğin 24’ünde çok önemli yeri olduklarını görebileceksiniz. Burada bahsetmek istediğim bize içi boş bir gizem verildiğinde onun arkasında derin anlamlar arıyoruz. Verilen o içi boş gizemi ise biz kendimiz dolduruyoruz. Gelin dikkat çeken 42’nin görüldüğü yerlere bakalım.
- Amerikan ve Uluslararası Matematik Olimpiyatları kapsamında elde edilebilir en yüksek puan 42’dir.
- Pi sayısı 242.422. basamağında bulunan sayısından sonraki 8 sayı 42424242 şeklinde devam eder.
- Bizim kullandığımız normal sayılar onluk sistemdedir. Bilgisayarların kullandığı sistem ise ikilik yani binary sistemdir. İşte 42 sayısı ise ikilik sistemde 101010 sayısına eştir. Bunun anlamı ise “Var – Yok, Var – Yok, Var – Yok”tur.
- Su damlasının kırılma açısı 42°dir. Gökkuşağı su damlalarının bu açıda kırılmasıyla oluşur.
- Gutenberg İncili’nin her sayfasında 42 satır vardır.
- Siyasete örnek vermek gerekirse; Türkiye’de yapılan 12 Eylül Refarandumunda “Hayır” denme olasılığı %42’dir.
- Lost dizisinde Numbers adlı bölümde dünyanın sonunu getirecek “4 8 15 16 23 42” sayı dizisinin sonunda 42 bulunur.
- Son olarak Konya’nın plakasıdır :)
Lost dizisi örneğimizde olduğu gibi birçok dizi ve filmde 42 sayısına birçok gönderme yapılmıştır. Özellikle Google gibi teknoloji şirketleri de bu sayıya önem vermektedir. Örnek olarak Google’ın şuan ki merkezine taşındığı dönemde ilk binanın adına 42 verilmiştir. Sonuç olarak 42’ye evrende çok önemli noktalarda dahi ulaşabilmek mümkün. Peki Otostopçunun Galaksi Rehberi’ndeki süper bilgisayar 42 sayısını 7.5 milyon yıl düşünerek bulduysa bu romanın yazarı 42 için ne kadar düşünmüş olabilir?
Bu romanın yazarı Douglas Adams bu kurgunun radyoda yayınlanmasında tam 42 yıl sonra gelen sorulara dayanamayarak bir açıklama yapmış. Açıklamasında güzel bir günün sabahında markete giderken o da bu süper bilgisayarın vereceği cevabı düşünmüş. Ölçmüş, tartmış bu cevabın bir sayı olacağına karar vermiş. Bu sayının ise akılda kalıcı ve anlamsız olması gerektiğini düşünmüş. Sonrasında eve döndükten sonra çalışma odasına geçerek belki de 7.5 dakika sürmeden 7.5 milyon yıl boyunca düşünüp verilen cevabı hayata geçirmiş.
Bu tarz gizeme dayanan yazılarımızı beğeniyorsanız bir önceki Stonehenge taşlarının kaynağı ve Anadolu ile gizemli ilgisini işlediğimiz yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Kaynakça:
Bu yazıdaki terimsel ve sayısal bilgiler Wikipedia’dan alınmıştır. İlgili Wikipedia yazıları: 42 ve Otostopçunun Galaksi Rehberi