İran devleti, kadınlara karşı kısıtlamalarına bir yenisini daha ekledi.
İran Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanlığı, ‘mezun olduklarında iş bulamadıkları’nı öne sürerek 77 lisans bölümünde kadın öğrencilerin eğitim almasını yasakladı.
İran’daki 120 devlet Üniversitesinde kız öğrencilere 77 bölüm yasaklandı.. İran’da Üniversitelerde okuyan 3,5 milyon öğrencinin üçte ikisini kızlar oluşturuyor. Başta ingilizce olmak üzere fen bilimleri ve tıbbın bir çok dallarının yasaklanması kızları eve kapatmak amaçlı olarak değerlendiriliyor.. Eğitim hakları gasp edilen kızlar Birleşmiş milletler insan hakları komisyonuna şikâyette bulundular.
Kontenjanların yüzde 65’ini doldurarak üniversite giriş sınavında daha başarılı olan kadınlara getirilen bu kısıtlama insan hakları savunucularının yanı sıra milletvekillerinin de tepkisini çekti.
Yeni düzenlemeye göre İran’ın 36 üniversitesinde İngiliz edebiyatı, İngilizce tercümanlık otel işletmeciliği, arkeoloji, işletme, bilgisayar bilimi, nükleer fizik, elektrik ve endüstri mühendisliğinin de aralarında bulunduğu 77 lisans bölümü sadece erkek öğrencilere açık olacak.
Devlet dini lideri Ali Hamaney İran nüfusunun kısa sürede 75 milyondan 150 milyona çıkması gerektiğini söylemişti. Korunmasını bilen eğitimli kızlarla bu hedefe ulaşılmaz !
Bir toplumu eğitebilmek ve yetiştirebilmek için önce kadınları eğitmek gerekirken sırf nüfusu arttırabilmek için toplumu iyice eğitimsizleştirmek doğru bir şey mi?
Bir ülkenin vatandaşı eğer eğitim görmek istiyor ise bu o ülkenin yararınadır. Yukarıdaki sözleri söyleyen dini liderin müslümanlığına zerre inanamıyorum ben. Sanırım islam ülkelerinde de bir takım reform hareketlerinin başlaması gerekiyor.
Katılıyorum, her harfine :)